Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

iriss

maszynka do pieczenia chleba!

Polecane posty

Ja kupiłam maszynę tutaj: http://chlebpolski.pl/sklep/automaty-piekarnicze-akcesoria-c-2.html?osCsid=83ee4eea3da5345ac673feae0ecef674 Mam dokładnie ten model: http://chlebpolski.pl/sklep/automat-pieczenia-chleba-clatronic-2867-p-70.html Mieszanki do chlebka tez tam kupuje. I może to będzie reklama, ale sklep na prawdę polecam, bo ekspresowo realizują zamówienia (zamówiłam automat w sobotę wieczorem a we wtorek kurier przyniósł). Z mieszankami do wypieku jest tak samo. Chlebek wcale nie wychodzi jakiś tostowy. Ja kupuję najczęściej graham daje na \"przypieczony\" i wychodzi chrupiący, trudno mi się powstrzymać od pożarcia kawałka na ciepło (co nie koniecznie mi służy). Po za tym piekłam w tym np. chleb czekoladowy (pycha!!!) który spokojnie może służyć za deser jak go się posmaruje dżemem (i jak ktoś lubi twarogiem) :) Pieczenie w tym to sama przyjemność: wrzucam wszystko do środka i po jakimś czasie wyjmuje gotowe. A możliwość kombinacji jest na prawdę olbrzymia. Z mąki kukurydzianej itp tez można piec :) Po za tym można sobie dorzucić co kto lubi, ser, prażona cebulkę, nasionka, zieleninę zioła, orzechy itd, itp :) Ja tam jestem zadowolona :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość evenual
Mam maszyne do pieczenia chleba BIFINETT (kupilam na allegro, razem z przesylka ok. 100 zl; tak tanio, bo sprzet byl uzywany - z targow lub pokazow sklepowych, ale prawie jak nowy). I jestem bardzo zadowolona. Ma 11 programow do pieczenia (w tym do robienia konfitur), 3 stopnie zarumienienia, ale ja i tak uzywam tylko 1 progamu. Po prostu wrzucam wszystkie skladniki i wlaczam. Ok. 3,5 wszystko to trwa (wyrbianie, rosniecie i pieczenie) - nie trzeba sobie rak brudzic. Jest tez opcja "utrzymywanie ciepla" przez 1 godzine po wypieku chleba. Mozna tez nastawic opoznienie rozpoczecia wypieku do 14 godzin. Pieklam na maca pszennej, orkiszowej i zytniej (b. trudna do wyrabiania, jesli robisz chleb tylko na mace zytniej)., z miodem, orzechami, rodzynkami, sliwkami, etc. Uzywam do pieczenia drozdzy w proszku. Jesli chcecie, aby chleb wyrosl wam b. ladnie robicie to na wodzie gazowanej. A chleb jest bardzo dobry i nawet po 5 dniach. Pychotka!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość evenual
Aha, a make kupuje w sklepach ekologicznych i ze zdrowa zywnoscia. Tam maja roznego raodzaju maki. Probowalam raz zrobic tylko z maki owsianej. Fuj, niedobry. Najczesciej robie z maki orkiszowej bialej i orkiszowej razowej. Mniam mniam (bo wg diety grupy krwi nie powinnam jesc pieczywa pszennegi i zytniego oraz nie z amarantusa, a mam grupe krwi B Rh+). e ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość baś.
Witam. Ja również posiadam maszynkę do chleba, ale dopiero zabieram się do pierwszego pieczenia. Słyszałam, że do upieczenia niezbędny jest zaczyn? Czy to prawda? W przepisach nie było o nim mowy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość evenual
NIe wiem jaka maszyne do pieczenia, ale jesli jest to maszyna pt "wszystko wrzucasz na raz" to nie potrzebujesz robic zadnego zaczynu. Po prostu wlewasz wode, potem dodajesz troche oliwy, nastepnie sol, make i drozdze w proszku (takie male opakowanie, ktore mozna kupic w supermarkecie). Poszczegolne programy: wyrabianie , rosniecie i pieczenie powoduja, ze nie chleb sam rosnie i piecze sie z uzciem drozdzy w proszku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość evenual
NIe wiem jaka maszyne do pieczenia, ale jesli jest to maszyna pt "wszystko wrzucasz na raz" to nie potrzebujesz robic zadnego zaczynu. Po prostu wlewasz wode, potem dodajesz troche oliwy, nastepnie sol, make i drozdze w proszku (takie male opakowanie, ktore mozna kupic w supermarkecie). Poszczegolne programy: wyrabianie , rosniecie i pieczenie powoduja, ze nie chleb sam rosnie i piecze sie z uzciem drozdzy w proszku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość evenual
NIe wiem jaka maszyne do pieczenia, ale jesli jest to maszyna pt "wszystko wrzucasz na raz" to nie potrzebujesz robic zadnego zaczynu. Po prostu wlewasz wode, potem dodajesz troche oliwy, nastepnie sol, make i drozdze w proszku (takie male opakowanie, ktore mozna kupic w supermarkecie). Poszczegolne programy: wyrabianie , rosniecie i pieczenie powoduja, ze nie chleb sam rosnie i piecze sie z uzciem drozdzy w proszku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zwykle daje się drożdże suszone (około 5-6 gram), albo można daać nie suszone, takie z kostki (chyba 40 gram, ale nie wiem czy dobrze pamiętam). W niektórych mieszankach do wypieku drożdże już są (w szwedzkich tak jest) więc wystarczy dodać wody. I tu uwaga: z mojego doświadczenia wynika że do polskich drożdży dodajemy letnią wodę, a szwedzkich zimną, bo nam chlebek opadnie. To tak na marginesie jak by ktoś piekł \"międzynarodowo\" :) A w ogóle chciałam dodać, żebyście się nie bali gotowych mieszanek, bo dużo z nich ma w składzie 2-3 gatunki mąki i ziarna, bez żadnej chemii. Wystarczy na skład spojrzeć. Jedno czego nie rozumiem to to dlaczego u nas nie ma w Lidlu gotowych mieszanek do pieczenia a np w Szwecji są i to nie drogie, a w dodatku chlebek z nich wychodzi 100 razy lepszy niż te ich gotowe, słodkie, watowate paskudztwo :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość baś.
Drogie są takie mieszanki? Pasują do każdej maszyny?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Z tego co wiem, pasują do każdego automatu (bo niby dlaczego nie?). Ja kupuje po 3,50, wychodzą z tego 2 chlebki po ok 750 g każdy. Wszystko zależy od tego co się lubi i gdzie kupuje. Można nawet na allegro :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a jesli chleb sie kruszy to co jest tego przyczyna??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Świetna sprawa, ale w Polsce trochę nietrafiona, bo jest dobry i tani chleb.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
w polsce jest niedobry, napuszony chemikaliami spulchniaczami i innymi karmelami -( majacymi udawac zytni) chleb. plesnieje po paru dniach i jest kwasny.. brrr

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mam pytanie - piekę chleb od niedawna, kilka dni temu zakupiłam maszynkę. pszenny wychodzi doskonale, natomiast z ciemnej mąki opada i jest mokry w srodku po upieczeniu. macie może pomysł dlaczego? gdy piekę chleb ręcznie z ciemnej mąki jest ok. czy to przez drożdże? (za mało?) bazuję na przepisach w ksiażeczce do maszynki, ręcznie piekę na oko, co jednak przychodzi mi z trudem... ;) wolę nie wraca do ręcznego, skoro mam juz to udogodnienie w postaci maszynki...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość +BujakaCalibra+
ja używam automatu Severin (kupiłam kiedyś tanio na allegro) i piekę pyszne chlebki z gotowych mieszanek chlebowych. nie polecam raczej z supermarketów typu lidl czy tesco, ich producenci idą raczej na ilość nie jakość i mąki wchodzace w skład takiej mieszanki są pełne sztucznych polepszaczy. zaufałam polskiemu producentowi i serdecznie polecam sklep www.bogutynmlyn.pl. znakomite mieszanki do których dolewam tylko wodę i wsypuję dołączone do każdej torebki drożdże, jestem zachwycona smakiem takiego chlebka a na dodatek jest 16 rodzaji! pszenno-żytnie, orkiszowe, pełnoziarniste... pychotka! :) jest tam też oferta wielu bezglutenowych mąk i łakoci oraz słodycze i zastępcze cukry dla cukrzyków. aktualnie zachwycam się chlebem niskowęglowodanowym, można jeść prawie bezkarnie :P :):):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Wpisz w google CHLEB
Na pierwszej str. Jaka sie otworzy przeczytacie na ten temat wszystko.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zarley...
a czy mozna upiec chleb bez uzycia drozdzy? bo one sa szkodliwe, rozwijaja sie w jelitach i robia duze szkody dlatego lepiej jesc chleb taki po paru dniach gdy drozdze przestana juz pracowac,dodatkowo kazda kromeczke wypiec w tosterku najzdrowsze sa takie mace-placuszki , jak robia te prymitywne narody arabskie,afrykanskie i.t.p o szkodliwosci drozdzy pisze M.Tombak.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zarley...
poza tym te mieszanki gotowe na bank sa naszpikowane chemia... wiec zadna rewelacja.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Myślisz, że po tym jak drożdże dostały w piekarniku temperaturę 200 stopni przez godzinę to sobie ciągle wesoło pracują? :P Ja też nie wiem, po co używać mieszanek - tańsza przecież jest normalnie kupowana mąka, przynajmniej jest mniejsza szansa, że dorzucili do niej jakichś śmieci - a jak ktoś chce chleb z mieszanych gatunków mąki to przecież żaden problem sobie zmieszać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość biedrona 92
witam mam pytanie. zamierzam kupić taką maszynkę jednak nie bardzo wiem jaka firmę wybrać . :) jakieś pomysły ? polecacie kupić na allegro?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czikitka_28
JA MAM MOULINEX CHYBA 5000OWU, JEST BARDZO OK, POJEMNOŚĆ 1,5 KG BOCHENKI, KUPIONE W RTV EURO AGD (TEŻ SKLEP ONLINE)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jeśli chcesz kupić naprawdę dobry sprzęt do wypiekania chleba proponuje Ci kupić go bezpośrednio od producenta. Dobre jakościowo w swojej ofercie ma firma techmasz.com Na pewno możesz liczyć na fachową poradę i krótką instrukcje obsługi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja w swojej cukierni kupowałam maszyny z firmy techmasz.pl Zdecydowałam się na nich, ponieważ przekonali mnie swoim długoletnim stażem. Maszyn używam już ładnych kilka lat i służą bez zarzutu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×