Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sitkass

prezerwatywa+.......................=najlepsze zabezpieczenie

Polecane posty

Gość o matko.......
guma + przerywany starczy

Gość sitkass
no chyba jednak bedzie musialo wystarczy. dzisiaj wlasnie bylam zobaczyc dzidziusia mojej kolezanki ktora urodzila synka 3 miesiace temu, slodziutki bym, ale ja chyba bym sobie jeszcze nie poradzila z wychowaniem dziedzka

Gość sitkass
pomylka: dziecka

Gość sitkass
......

bardzo dobra i naprawdę pewna jest spiralka Mirena- z mini-mini dawką hormonu. dodatkowa zaletą jest to, ze oczyszcza cerę, zmniejsza napięcie przedmiesiaczkowe, bo właściwiemiesiączka ogranicza sie do zuzycia- 2- 3 wkładeczek, no i nie tyjesz. działa przez 5 lat i wg. lekarzy jest najmniej inwazyjna ze spiralek. miałam ja, i teraz ide załozyć znowu.tylko musisz porozmawiać z lekarzem, czy nie jest dla ciebie na nia za wcześnie, bo tego już nie wiem

Gość ajooo
ja używałam PATENTEX OVAL prawie prze rok, fakt, pianki są i mokro troche ale nam to nie przeszkadzało, w końcu to płyny miłości:) i poślizg jest lepszy niż z sama gumą...

Gość sitkass
no to chyba sprobuje tego, moze nam tez nie bedzie przeszkadzac :)

Gość sitkass
.....??????

Gość ajjj
witam wszystkie dziewczyny jestem jeszczez niedoświadczona nastolatką,ale juz planuje z chłopakiem nasz pierwszy raz(właściwie to mój :)) postanowiliśmy że skorzytamy z globulek i prezerwatywy....ale z tego co czytam nie sa zbyt przyjemne w praktyce..czego moge sie obawiać podczas stosunku?

Gość sitkass
czekam na wasze nowe pomysly!!!!!!

Gość lilka21
mam ten sam dylemat nie chcę dzieci ani teraz ani nigdy i sama nie wiem jak mam się zabezpieczać, głupio tak kiedy stosując prezerwatywę partner musi się wycofywać tuż przed samym wytryskiem, w dodatku 2 razy pękła nam prezerwatywa i musiałam biec do lekarza po Postinor, brałam pigułki ale przytyłam i uraz do tabletek anty pozostał. Co myślicie o plastrach antykoncepcyjnych??

do Kober - proszę o odpowiedź otóż ja też nie mam jeszcze dzieci i nie wiem czy spirale można mieć gdy kobieta jeszcze nie rodziła - my z mężem tylko gumka , ale zastanawiam się nad tą wkładką Mirena i jeszcze jedno pytanie - czy mając taką wkładkę mój mąż musi się nadal zabezpieczać ???

Gość cięzka sprawa
pigułki i prezerwatywy to chyba najlepsze zabezpieczenie stosuje tabletki i mam mniejsza ochote na seks ale gdy nie brałam pigułek to tez nie miałam zbyt duzej ochoty na seks bo za kazdym razem czuje potworny ból jak we mnie wchodzi:-( a nie ma ogromnego penisa znacie jakis sposób by ból był mniejszy?

Gość sitkass
do gratka23 spirale moga uzywaz tylko kobiety po porodzie.

Gość do ciezka sprawa
po prostu sie odprez, bo moze ciagle myslisz o tym, ze kiedy bedzie w Ciebie wchodzil to poczujesz bol;) nie mysl tak o tym i sie zrelaksuj;)

Gość oburzony
ludzie!!!!! Jakie wy tu glupoty wygadujecie(nie wszyscy oczywiscie)!!!! Nie ma zabezpieczenia skutecznego w 100%. Dla tych bardziej pewnych i tych mniej pewnych podaje link zeby sobie zobaczyly prawdziwa skutecznosc zabezpieczen http://facet.interia.pl/seks/bez_ryzyka/news?inf=619814 . Ludzie wchodza na jakies tępe forum a pozniej jest wielkie roczarowanie. Globulki w rzeczywistosci maja niska skutecznosc bo tylko 60%. Sadzac po niektorych wypowiedziach stwierdzam ze pewne osoby nie powinny sie jeszcze do takich spraw zabierac bo jeszcze malo o zyciu wiedzą i moga skrzywdzic i siebie i bardzo kochana osobe. Nie zycze nikomu ciazy, bo to straszna sprawa dlatego poczytajcie wiecej na mądrych portalach. Takie artykuly pochodza z bardzo pewnych zrodel a nie z wybujalych fantazji nastolatkow wspomaganych plotkami. Pamietajcie!!!! Fantazja+plotki= zabojcza mieszanka bzdur!!!! Dlatego najlepiej z takimi pytaniami isc do ginekologa a gdy ktos sie wstydzi to powyzej dalem dobry link. Wnioski: najlepsze sa pigulki(dwuskladnikowa 99,95skutecznosci) a minimalnie gorsze plastry evra ktore staly sie ostatnio popularne(99%skutecznosci). Seks sluzy do czerpania przyjemnosci a nie do ciaglego strachu przed ciaza.

Gość oburzony
prezerwatywa+ globulki lub krem to lepsze zabezpieczenie niz sama prezerwatywa ale mimo wszystko nie skuteczne w 100%. Jesli juz sie na to zdecydujecie to najwazniejsze jest aby dobrze zalozyc prezerwatywe. Technika jest tutaj priorytetem. Poczytajcie w internetowym poradniku jak to zrobic ale ja troche przyblize to. Prezerwatywe nakladamy tylko i wylacznie przy wzwodzie i zsunietym napletkiem. Jednym palcem sciskamy zbiorniczek na nasienie(nie moze byc w nim powietrza poniewaz przy wytrysku kondom moze peknac) a drugim bardzo ostroznie rozwijamy gumke. Trzeba uwazac przy tym poniewaz przy grze wstepnej z penisa wydostaje sie substancja przedwytryskowa w ktorej tez sa plemniki. Prezerwatywa powinna przylegac do prącia i najlepiej kupowac ja w aptece i przechowywac w temp. pokojowej w nienaslonecznionym miejscu, bo lateks jest wrazliwy na cieplo i mroz. Nie kupujcie z kioskow bo w nich kondomy nie sa przechowywane w odpowiednich warunkach. Takze suwaki od np. spodni czy tez paznokcie itp moga uszkodzic gumke. Od takich czynnikow powstaja mniejsze( nie widoczne dla oka pory przez ktore przedostaja sie plemniki) oraz wieksze.

Gość upupupupa
:)

mam pewien problem i chciałabym abyście coś mi doradizli... mam 20 lat, wspolzylam ze swoim facetem w 31 dniu cyklu i pekla nam prezerwatywa a nie stosowalismy innego zabezpieczenia. teoretycznie wiem, ze ciezko byloby zajsc mi w ciaze ale mimo to mam lekkiego stresa... facet mowi, ze nie mial wytrysku bo zdazyl sie zorientowac, ze cos jest nie tak i szybko wyszedl, ale mimo to w sluzie czasem bywaja plemniki. moj cykl jest rozny ale mniej wiecej trwa 30 -35 dni (taki dlugi to normalne dla tej rodizny).myslicie, ze powinnam zazyc antykoncepcje \\\"po\\\"??? nie wiem co zrobic... mam metlik w glowie.... z jednej strony wiem, ze to trudne i raczej nie mozliwe ale z drugiej mam obawy....

Gość bambinek
a czy te globulki dopochwowe nie obniżają skuteczności prezerwatywy? tzn. czy nie ejst tak, że gumka łatwiej pęknie, jeżeli stosujemy ten pantex oval?

hej itakitak! nie masz absolutnie racji, właśnie gdy pytamy o KREM to farmaceuci w aptekach nie wiedzą o co chodzi, zreszta gdy pytamy o Żel to tez nie wiedzą. A gdy zapytałam ostatnio, czy istnieje COKOLWIEK na zabezpieczenie przed ciążą po stosunku to powiedziały, ŻE NIE! Tylko Postinor oraz jego odpowiednik, które kosztują teraz 71 i 74 zł za JEDNĄ TABLETKĘ !!!!!!!!!

Gość NatalusS
Czy 13-latka by mogła już współżyć z chłopakiem?

Gość klaudynaaa
Tez jakoby jestem zwiazana z tematem ... ahh duzo by gadac... Robilam test osobowosci wg dalay lamy - wyniki sa niezwykle (z trzech tylko pytan) tu : http://tnij.org/testosobowosci

Gość Arghorth
Witam wszystkich. Odnosze dziwne wrazenie, ze panuje w umyslach kobiet jakis gigantyczny strach przed zajsciem w ciaze. Zasadniczo moznaby powiedziec, ze sie nie dziwie. Sama nie jestem gotowa na dziecko i wolalabym by pojawilo sie za lat kilka, niemniej jednak zdaje sobie tez sprawe, ze wcale nie tak latwo jest zajsc w ciaze. Ten strach wynika rowniez z tego, ze sa duze braki w przekazywaniu wiedzy na temat seksualnosci, seksu, ciazy, menopauzy, relacji w zwiazku etc ... Nie mowi sie wiele na ten temat, w odniesieniu do realnej wiedzy. Owszem jest mnostwo artykulow, lecz promuja one seks "bez kajdan", singielskie mozliwosci i jak byc seksi + extra w lozku. Nie zgodze sie jednak, ze jest to jedyna wiedza by osiagnac "sukces" na tej sciezce. A poprzez sukces rozumiem seks bez paniki, bez strachu, bolu i przyzwalania na meczenie sie z tym... Powinien byc to wyraz checi, a nie przymusu "cosobotniego numerku"... Dziwie sie kobietom, a czasami nawet mlodziutkim dziewczynom, ktore lykaja antykoncepcyjne jak cukierki - uwierzcie mi bralam przez 2 lata, przytylam 9 kilo, przez te dwa lata z powodu braku odpowiedniej ilosci plynow w pochwie odczuwalam krepujace tarcie podczas stosunku i niechec ... co to za przyjemnosc ? ... Malo tego! Bylam wiecznie przemeczona, glodna, oczywiscie mega spadek libido. Dlatego zrezygnowalam z tabletek, uzywamy z mezem prezerwatyw. Z checia kupilabym globulki ... jest to zawsze jakis dodatkowy uspokajacz dla umyslu :) choc nie wiem czy bede w stanie uzywac, z powodu tej piany ... Nie zgodze sie rowniez z opinia, jakoby "prezerwatywa + stosunek przerywany = 100% zabezpieczenia" - dla mnie jest to nielogiczne, po co takie meczarnie? Stosunek przerywany w gumce ? Katorga ... To juz lepiej kupic tabletke "do 72godzin" niz chwile przyjemnosci tracic na gimnastyke "ochronna"... Jest tez druga strona medalu : mianowicie nieplanowane ciaze po tabletkach antykoncepcyjnych ... TAK TAK :) dobrze czytacie, moja ciotka, ktora uzywala tabletek, regularnie przyjmowala, nie miala przerw w braniu i zawsze dbala by systematycznie łyknąc tabletke ZASZłA W CIąZE !!! Wiec kobiety - poczytajcie troche na temat ciazy, sposobow zajscia i szans. Bo to, ze plemniki znajduja sie w pochwie - wcale nie daje gwarancji na zajscie w ciaze - w obecnych czasach jest to 50/50 z tendencja spadkowa ...