Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość __smutna__

Czy to są wzdęcia?

Polecane posty

Gość __smutna__

Ostatnio cokolwiek zjem, "puszczam" gazy. Kiedyś tak się działo tylko po zjedzeniu czekolady, której spożywam spore ilości. Teraz niemal po wszystkim co zjem. Czy to są wzdęcia? Bo nie czuję jakbym miała "pełny" brzuch, tylko pojawia się skurcz, czasem nie do wytrzymania i... gaz... To jest dla mnie naprawdę krępujące. Brałam espumisan, węgiel i boldoverę na wzdęcia, ale to nic nie pomogło :( NIC. Wiem, że podstawa to dobra dieta i zamierzam ją zmienić, ale póki co, chciałabym się tego pozbyć.

Gość ja mam tak samo ja Ty
wciąz te krępujące gazy:-oI to po wszystkim cokolwiek zjem:-(Nie wiem jak można się tego pozbyć...proszęo poradę.Z góry dzieki:-0

Gość a moze macie
zespol nadwrazliwego jelita? wiem ze na wzdecia jest herbatka z kopru wloskiego, mozecie sprobowac tylko nie oczekujcie poprawy po pierwszej herbatce

Gość __smutna__
Ehhh nikt nic nie poradzi? Przed chwilą miałam okropny skurcz... Ale taki że aż zwijałam się z bólu i... od razu musiałam lecieć do toalety :( Błagam co to może być?

Gość do smutnej
Ja czasem też mam wzdęcia. Pojawiają się one u mnie kiedy powstrzymuję mówiąc wprost... puszczenie baka;) Są sytuacje, ze po prostu nie wolno puscic baka i się powstrzymam.. no i na ogół wtedy mam wzdęcie. Obajwia się to tym, ze nie mogę wciągnąć brzucha i czuję się tak jakbym połknęła balona (hahaha tak jak w tej reklamie o jogurtach) Z tego co opisujesz to chyba nie są wzdęcia, chociaż lekarzem nie jestem

Gość __smutna__
to nie jest woreczek. wiem jak to się objawia-moja mama miała problemy z woreczkiem. Ja po prostu musiałam od razu do toalety. I też mi się wydaje że to nie są wzdęcia :(

Gość też mam wzdęcia
i często chodzę do WC. Nawet 3 razy dziennie-nie jest to jednak biegunka tzn biegunki tez mam czesto :(

Gość do smutnej
bierzesz jakies leki? albo tabletki bez recepty?

Skoro puszczasz wtedy gazy to wzdęcia. Słuchaj no, nie żażywasz jakiś nowych leków? Podobno czasem magnez płata figle z układem pokarmowym. Słyszałam od kobity z którą leżałam w szpitalu, po tabletkach z magnezem miała, za przeproszeniam, sraczkę i gazy.

Gość __smutna__
Nie biore żadnych nowych leków, magnezu też nie. Ostatnio jestem na diecie i zauważyłam, że po zjedzeniu np. kanapki z kiełbaską mam te cholerne dolegliwości, a kiedy cały dzień nie jem nic ciężkiego, tylko, jak ostatnio-serki, ryż,kanapki z samym pomidorem to mi nic nie jest...

Gość milusińska bardzo
To nie jedz tłustych rzeczy. Jedz tylko to, co Ci nie szkodzi. Nie martw się;) Ja kiedyś po powrocie z azji miałam straszną, za przeproszeniem, sraczkę. Ale cos było nie tak, bo ona się utrzymywała ok. dwóch miesięcy. Poszłam na wszystkie badania, do lekarza, bez przerwy bolał mnie brzuch, cos w nim sie ruszało i "bulgotało", miałam jakieś skurcze. W ogóle nie trawiłam do końca jedzenia, bo w tym, co wydaałam można było gołym okiem wyróżnić elementy posiłków z poprzedniego dnia.I żaden lekarz nic mi nie pomógł. Nie wiem, co mi było... Wszystkie te objawy zaostrzały sie pod wpływem stresu, więc może to było też po części z powodu nerwów. Do tej pory mam czasami problemy z żołądkiem, zdażają mi się różne niespodziewane atrakcje... Ale im mniej się tym przekmuje tym jest lepiej. Chociaż czasami straszliwie boli mnie żołądek, i pewnie mam wrzody:( Ale do lekarza już nie pójdę, w życiu! Jeden kazał mi testować jakieś lekarstwa, "czy pomogą" i wydałam na nie ponad 100 zł, miałam brać przez tydzień 3xdziennie, a po pierwszym użyciu byłam cała zielona i myślałam, że umrę. Aż mi mama kazała je wyrzucić, a sama zaciągnęła mnie do lekarza;) Oczywiście powiedziałam mu, że chyba mam wrzody i- jak to lekarz- udawadniał mi, że mam wszystko oprócz wrzodów i tak to się skończyło, że dał mi coś na niestrawność i lepsze wydzielanie soków żołądkowych:) Do diety trzeba się przyzwyczaić. Ja w ogóle jestem chorowita dość... Biorę też hormony (ale nie antykoncepcyjne, zupełnie inne i dlatego, że muszę), mam wadę serca (ale tego już nie leczę, bez przesady), depresje, beznadziejne krążenie, itd... Chyba rozwaliłam sobie wątrobę tymi lekami, bo już kilka lat mam problemy po jedzeniu tłustych rzeczyw dużych ilościach (szybko je wydalam, że tak powiem...) i jajek. Jajek w ogóle nie moge jeść.

Gość skalka
kup ziola DIGESTOSAN pij przed posilkiem, usprawnia ci trawienie pozbedziesz sie wzdec. Ziola sa tanie ok. 4 ,5zl.Pozdrawiam.

to moze byc ZESPOL JELITA NADWRAZLIWEGO! bylam kiedy z takim samym problemem u pani doktor i dala mi taka kartke z tabelka co mozna jesc, a czego nie... teraz znow wrocilo... przez 2 tyg przestalam jesc jogurty i znow wrocilo... a teraz wracam do Activii, i wszelkich innych typu Actimel, czyli z tymi bakteriami... mnie to pomaga. zawsze to dobre bakterie zarowno dla zoladka jak i dla jelita :) nie jestem lekarzem, ale wydaje mi sie, ze wzdecia sa wlasnie objawem zespolu jelita nadwrazliwego (bo zespol stwierdzaja dopiero badania) pozdrawiam! ide zjesc jogurt :)

Gość ziuta_ziuta
a czy jak sie ma takie objawy i sie pojdzie do lekarza to on bedzie robił np. lewatywe> ? bo mis ie tak jakos to kojarzy.. prosze o odpowiedz, zalezy mi na niej

Gość ziuta_ziuta
ostatnia wypowiedz nie jest moja, ale to szczegól, tylko chciałam zebyscie mi odpowiedzieli pozdrawiam NORMALNYCH

Gość wycieraczka
ja tez tak mam!!!! mam skurcz tak silny,ze laduje w kibelku z rozwolniniem...ale staram sie nie jesc np ogorka(wiem,ze mi szkodzi)...Mam przez lekarza stw.zespol drazliwego jelita,ale boje sie ,ze to moze byc cos gorszego,wiec ide sie przebadac jeszcze raz... lekow staram sie nie brac,bo nie zawsze mam te dolegliwosc...jendak gdy mnie dopandnie to wezme tabletke i pomaga....glownym spsobem jednak jest unikanie niezdrowej zywnosci,,,jem tylko to co organiczne,drogie jak cholera,ale nie zaluje na to kasy...chodzi o moje zdrowie

Gość wycieraczka
up up up

Gość POCZYTAJCIE
Co ludzie pisza na tym forum - u mnie takie objawy okazaly sie byc drozdzyca, czyli grzybica ukladu pokarmowego - bardzo popularna i ciezka do rozpoznania/wyleczenia choroba....czesto niewlasciwie diagnozowana jako zespol jelita nadwrazliwego...w paru postach pisza o objawach, sprawdzcie czy to nie to...

Gość vinca
___smutna___ Miewasz oblozony na bialo jezyk, dopada Cie od czasu do czasu nieprzeparte laknienie na slodycze, masz problemy z grzybica w miejscach intymnych? Jesli nie, Twoj problem to predzej jelito drazliwe niz grzybica jelit. Poczytaj troche o tej chorobie, na sieci jest mnostwo materialow. Po pierwsze wynotuj sobie, po jakich pokarmach masz problemy i jedz tylko to, co ci nie szkodzi, po drugie - staraj sie unikac stresow.

Gość samson
wiecie co>? przeczytalam sobie na forum o drozdxzakach jak to leczyc i co jesc..i mam taki metlik w glowiek ,ze juz nie wiem sama co mam jesc...potzrebna by mi byla osoba ,ktora mi konkretnie powie co mam jesc na sniadanie a co na obiad, kolacje i jakie konkretnie (nazwa) produkty kupowac...wiem ,ze nie moge alkoholu i slodyczy....ale reszta jest dla mnie zagmatwana jak cholera

Gość upupuuuuuuuu

Gość tez to mam co autorka topiku
identyczne objawy!!!Ja zawuważylam,ze nasilaja sie one u mnie jak zjem cos tłustego,smażone oraz po produktach powodujacych wzdecia(kapusta,fasola,groch,cebula)Nie mogę takze pic mlea bo od razu mam rozwolnienie-oProdukty melczne moge jeśc,byle nie za dużo-oWogóle zauwazyłam,ze jak zjem zby duzo czekokolwiek to tak mam,wiec starm się jeśc mało.Troche to pomaga)Aha,ostatnio przesadziałm troche z zielona herbatą,piłam przez kilka tygodni po 4-5 kubków dziennie.Zielona herbata przyspiesza przemiane materii.....i mi przyśpieszyłą aż za bardzo-oDostał strasznych skurczy i bólów jelita i okropnej biegunki-oLekarz zaleciał mi odstwic na jakis czas ta herbatę,potem mogę ja pic(strasznie mi ona smkuje,no i jest zdrowa)ale mam ja pic najwyzej 2 kubki dziennie.Wie jak sie okazuje po prostu KAŻDA rzecz w nadmniarze(nawet tak zdrowa jak zielona herbata)szkodzi-o

Gość ja też podejrzewam candidę
u siebie, juz miesiąc jestem na diecie i minęły wzdęcia, zaparcia. Nie jem cukru , pszenicy pod zadna postacia, ryz tylko naturalny , chleb żytni, mięso, warzywa normalnie. Stosuję też miksturę słoneckiego i na razie widzę duża poprawę.

Gość do wpisu wyzej
a pijesz herbaty,kawy?Jakie?

Gość upppppppppppppp

Gość ja mam takie snesacje po
rzeczach tłustych,zbyt słodkich,po kapuście i cebuli,ogólnie jak jestem zbyt najedzona i mam pelny brzuch:-oStrasznie niemiłe uczucie te skurcze jeli:-(