Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość __smutna__

Czy to są wzdęcia?

Polecane posty

Gość wecia
Jeżeli macie uczucia skręcania jelit a poźniej biegniecie od razu do toalety to znaczy że cierpicie na zespół jelita drażliwego. Dodatkowo moga pojawić sie wzdecia a takze naprzemienne biegunki i zaparcia. nikt nie wie skad wziela sie ta choroba bo przyczyna nie jest znana, choroba dopada znienacka czasem trwa 2 tygodnie czasem miesiace a czxasem lata. jesli macie duzy problem ze zespolem jelita drazliwego to łykajcie no-spe albo duspatalin bo maja dzialanie rozkurczowe. najlepiej skontaktujcie sie z lekarzem gastrologiem ktory ulozy odpowiednia i indywidualna diete. Jesli nie to w sieci jest pelno info o tej chorobie ( własciwie przypadlosci). Pozdrawiam, booziaki

Gość dzieki za info

Gość herbaciarka
a jakby np przez kilka dni nc nie jeść tylko pic wode? moze się oczyscie jelito i organizm?

Gość herbaciarka
skor nie wolno nic jeśc to co wolno jesc? woda , warzywa gotowane, prócz kalafiora fasoli kapusty i grochu oraz cebuli. a z owoców co mozna ? a nabiał? jaki chleb ten zwykły baltonowski moze byc?

Gość 18stka
ja powiem w prost... co kolwiek zjem... mam po jedzeniu ogromny brzuch... czuje sie cieżko... czuje jakby miało mi rozerwać brzuch... i na dodatek te krepujące brzeczenie w jelitach... skurcze pojawiają się wtedy gdy powstrzymuje ''Bąka" bo wiadomo ze nie zawsze można :( na dodatek mam zaparcia.. wiem ze mam chore jelita... byłam u lekarza i stwiedził u mnie wzdecia... przepisał ''Espumisan'' i ''Nospe - Forte'' ale to nie działa!! dalej mam ten wielki balon, silne na całej okolicy brzucha skurcze... i te krepujace brzmienia... a o zaparciach juz nie wspomne?? co mam robic jak nawet lekarz mi nie pomógł!! to strasznie obniża moje samopoczucie... i checi do robienia czego kolwiek... błagam doradzcie... bo mecze sie z tym kawał czasu... czasami mam ochote płakać jestem w załamce bo wczesniej nic takiego nie miałam...

Gość 18stka
hej! czy ktoś odpisze mi cos na temay mojej dolegliwości... bardzo prosze...

Gość Justice007
Mam to samo..odkąd pamiętam różnych rzeczy prówbowałam, ale podobno DIDa jest w miarę dobra, to pomaga na zaburzenia mikroflory jelit. Jeśli wierzyć reklamom pomaga tesch na wszelkie inne dolegliwości sprzężone z tymi zaburzeniami, czyli jeśli oprócz wzdęć macie jeszcze bóle głowy, na przemian biegunki i zaparcia i czujecie się często zmęczone to może DIDa Wam pomoże, Nie mogę tego zagwarantowac, bo sama jeszcze nie próbowała, z resztą rezultaty daje po ok miesiącu stosowania podobno. Teraz najgorsze jest cholernie droga 60 tabletek kosztuje ok 53zł, a 120 ok 100zł. Jak kogoś stać to smacznego;)

Gość 18stka
Ale jaj kogos nie stac na DIDĘ??? mnie akurat nie... a inne tabletki nie działają... jestem załamana... własnie teraz mam taki ogromny brzuch... jakby mial sie rozerwac... czuje sie z tym brzydko i grubo... prosze pomuszcie ;(((

Gość eva maria
LEWATYWA.........I.....JESZCZE RAZ LEWATYWA masz zasmiecone jelita imusisz je przeciszczyc ale nie raz tylko robic pare tygodni CODZIENNIE kupic taka duza w pharmacy 1l 1.5 lprzegotowana letnia wod i sok 1 cytryna polozyc sie na boku i powoli wlewac staraj sie utrzymac w sobie jak najdlugo skacz masuj brzuch ja po takiej kuracji mam spokoj 3 3 lata imoge jesc abs. wszistko

Gość Lona Malvae
Ja mam po prostu gazy jak zjem dużo czegokolwiek, mogę siedzieć w toalecie dwie godziny ale nic "mi się nie udaje" u mnie nie ma problemu z defekacją tylko mam "gazy" tak same z siebie... pije zdrowotne herbatki, zmieniłam dietę... ale nic nie pomaga. Mam takie "napady" co jakiś czas. Przez tydzień jest spokój a potem na cały dzień mnie coś dopada i... koniec... Co ja mam robić?

Gość balon w brzuchu -echhhhh
ooo !! to temat dla mnie:) podpisuje sie pod 18-stka - mam to samo !! to straszne cokolwiek zjem zaraz wielki beben ,wzdecia,gazy :( w talii jakies kilka cm wiecej i uczucie kamienia w zoładku ,straszne.trzeba uwazac co sie je w ciagu dnia,wieczorem mozna sobie pofolgowac ale z kolei noc z głowy :(ja radze sobie tak ze pije te wszystkie figury ,regulawity i prynajmniej wyprozniam sie codziennie rano ,wtedy brzuch momentalnie spada ,ale niestety za długo nie mozna pic takich herb ,wiec jak nie pije to znowu wszystkie wstretne objawy wracaja.zauwazylam ze kiedy wykluczam z diety węglowodany to jest mi lepiej :) ale i tak szukam cudownego leku lub sposobu aby pozbyc sie wielkiego balona w srodku mojego brzucha. a jesli chodzi o lewatywe to robilam i jednorazowy strzal np raz w miesiacu jest dobry ale nie czesciej poniewaz wypłukuja sie elektrolity i mozna zle skonczyc.

Gość bakterie
witajcie. Od 4 lat mam te same problemy co i Wy. Próbowałem już prawie wszystkiego - niestety nic nie pomagało, jak się domyślacie. Ostatnio zacząłem brać bakterie w kapsułkach - PROBIOLAC - polecam. Mi pomogło, dolegliwości zmniejszyły się tak o 60%. W aptece bez recepty 12 zł. W dzisiejszych czasach, kiedy jemy przetworzoną chemicznie żywność, potrzebne są bakterie, które normalnie przyjmowalibyśmy z pokarmem, ale niestety ich tam nie ma :-). Jedna kapsułka dziennie w trakcie śniadania - po 20 kapsułkach dobrze jest zrobić przerwę na 1 tydzień. Wtedy objawy mogą znowu się nasilić, ale później wracamy do kuracji i jest jeszcze lepiej. Pozdrawiam.

Gość Monika_86
Mi się pojawiają takie objawy w sytuacjach typu impreza z alkoholem, lot samolotem, autobusem, wycieczki....kiedy jakby to powiedziec nie jem normalnie jak zawsze, tylko trochę inaczej ze względu na sytuację, Wtedy zbierają mi się gazy, a ze je wstrzymuje, to czuje piekielny ból a brzuch mam jak balon. jest to okropne, wszakże nie mam tego codziennie, ale wystarczająco uprzykrza mi życie. brałam w tych sytuachacj manti Gas Stop , ale to nic nie dawało :(

Gość Tany
mogę polecić COLON C mój znajomy, który cierpiał na wzdęcia, leczył się espumisanami etc spróbował i... mówi, że wzdęcia (a szczególnie gazy) minęły jak ręką odjął! ja mam ten sam problem - szczególnie dokuczliwe np. na siłowni czy w czasie aerobiku :( zamierzam wypróbować colon i zobaczymy...

Gość jelito
Witam ;) O ja se naczytałem się i widzę, że tu same dziołchy to ja sam rodzynek będę :P Co do tematu. To ja mam podobny problem i teraz tak sobie czytam. O przebojach z lekarzami to nie mam nawet co rozmawiać, bo wypisują jakieś badziewa po których jest jeszcze gorzej, np. Duspatalin, po tym nie dość, że zgagę miałem jak nie wiem co to i w ogóle rewolucje w żołądku. Mnie brzuch boli codziennie od ponad roku. Już jestem przyzwyczajony i nie wnikam czy mam wzdęcia, czy nie :D A do tego często wydalam z krwią. miałem gastroskopię nic nie wykazało, to potem dla lekarza zachciało się kolonoskopii to na to nie poszedłem, bo nie dość, że trzeba głodować przez 2 dni, to do tego potem nie można oddawać krwi przez pół roku :/ Ale jakoś się żyje tylko co się zrobi, że się podciera na czerwono. Jeden lekarz mnie zapewniał, że to tylko pękają żylaki na jelicie grubym i to nie jest żaden nowotwór :P Na oczyszczenie jelit bardzo dobra jest mieszanka herbat: liść mięty pieprzowej, liść orzecha włoskiego, korzeń omanu. Jedną łyżkę stołową zaparzamy w szklance wody. I tak 2 razy dziennie. ale nie pamiętam przez jaki czas i potem ile czasu przerwy :P Ale polecam kiedyś brałem, to było całkiem nieźle. Ja wiem, że nie mogę pić kawy bo nie dość, że mnie muli to do tego potem mur beton będę wydalał z krwią! Przydało by się jeść sporo jogurcików i od czasu do czasu poszamać tabletki z flora bakteryjną, np. Lactivup. Jest troszkę tych leków i 10 sztuk to wydatek 10zł. Tak samo uprawianie sportu poprawia trawienie i pracę jelit. Nie wiem co jeszcze napisać, ale jak ktoś będzie miał jakieś pytania to czekam pod mejlem ;)

Gość mona162
Zazwyczaj wieczorem z mojego brzucha wydobywają się dziwne odgłosy, czasem gdy go dotknę czuję że coś się w nim przesuwa i po chwili mam gazy których nie mogę zatrzymać. To bardzo krępujące. Nie dzieje się to od razu po jedzeniu tylko jakieś kilka godzin po.

Gość //łączenie tematów//
BĄKI,BĄKI,BĄKI..................... 19:25 wypierdek otoz puszczam czesto bąki,ale nie smierdzace(na szczescie).Chcialam sie zapytac czy moze zna ktos jakis sposob albo lek na pozbycie sie tego dosc uciazliwego problemy Wiem ze nie pozbede sie tego,no ale chociaz zeby moc ograniczyc puszczanie bąkow do minimum

Gość ehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhfghh
mam ten sam problem. wzdęcia ma tez moja mama i miała je prababcia, więc to rodzinne. w zasadzie... nic nie pomaga. gdy chcę wyglądać łądnie i mieć płaski brzuch muszę conajmniej dwa dni przed \'tym wyjątkowym dniem\' nic nie jeść. w dodatku jedyny sposób na brak gazów to nie jedzenie niczego. gdy jadę na obóz, lub na inny wypad z przyjaciółmi to praktycznie nic nie jem. nie wiem jak sobie z tym wszystkim poradzić. czekam na \'cudowny lek\' który waszym zdaniem przyniesie mi ulgę ;) pozdrawiam

Gość podnoszeee
mam ten sam problem co Wy, i juz nie daje rady. Gazy mam nawet nadczo rano, nawet wtedy gdy nic nie jem, nie potrafię nad nimi zapanować w jakikolwiek sposób :(( Dwa lata się tak już męcze, nic nie pomaga. Najgorsze jest to że nie mogę ruszyć się z domu, no bo jak?? Żyć się odechciewa normalnie!!

Gość podobno czasem
wzdecia sa wynikiem braku potasu w diecie... ja np. w ogole nie moge jesc warzyw i pieczywa. tego co najbardziej lubie...

Gość skad ja to wszystko znam
mam to samo od kilku lat :( ostatnio zaczelam popijac kazdy posilek gotowana, ciepla woda z cytryna i miodem.. i powiem wam,ze na poczatku nie moglam uwierzyc,bo to naprawde dzialalo!!! teraz dziala mniej,ale nadal staram sie pic wode z cytryna i miodem przynajmniej raz,dwa razy dziennie:) polecam zwlaszcza po obfitym obiedzie aha, wzdecia sa tez po herbacie i chlebie, zwlaszcza ciemnym. dlatego ja jem bulki. a tak w ogole to ja mam wzdecia po wszytskim.. najwiecej w sytuacjach stresowych,zawsze jak gdzies dalej podrozuje, wtedy gdy "pojedynczego" baka wstrzymam -wtedy nagle nadchodzi cala chmara do "powstrzymywania" i jest z minuty na minute coraz gorzej... aha i mam wzdecia zawsze wtedy gdy kogos odwiedzam,lub ktos do mnie przyjdzie i wtedy tak sie tylko siedzi i pije herbate/kawe + cos na slodko.. wtedy to jest NAJGORZEJ!!! i boli mnie brzuch do konca dnia juz.. nawet to juz nie kwestia gazow,ale strasznie wzdetego brzucha... OKROPNE TO JEST.... ma ktos inne, swoje sposoby na wzdecia?

Gość podnoszeee
Zastanawiam sie juz, czy wzdęcia nie sa spowodowane lekkim nawet stresem. Wystarczy że czuje lekki dyskomfort, a dzieje sie tak głownie wtedy gdy jestem w otoczeniu innych ludzi, np. w tramwaju, w kosciele.. W domu czegoś takiego nie mam,, najwyżej jak ktoś przyjdzie, więc to chyba stres?? nerwy?? itd i chyba wybiorę sie do neurologa :(( Sama już nie wiem

Gość ASIENKA2525
A myślałam ze to tylko ja tak mam...bole nie do wytrzymania ...chyba musze sie isc przebadac...

Gość zalamka...
trez to mam juz od kilku lat, zdiagnozowany zespol jelita.. najgorsze jest to ze na to nie ma zadnych lekow konkretnych i zazwyczaj ejst tak ze ejdnemu pomaga drugiemu nnie :( okropne po prostu kto nie przezyl nie zdaje sobie sprawy :(

Gość mamucik Maniek
Witam! przez kilka lat miałem pierdziałem jak motorek, prawie po wszystkim i przy wszystkim, nawet kiedy kochałem sie po królewskuj z moja panią, az kołdra podnosiła sie od gazów ale skonczyło sie to zatruwanie srodowiska od kiedu pije ziółka Bittnera, dostepne w aptece, po tygodniu dawkowania zgodnie z zaleceniami na ulotce, mineły problemy, poza tym te ziółka oczyszczaja organizm z róznych bakterii w e wszystkich narzadach, po tygodniu Poczujecie poprawe ogólną ( kondycja, trawienie sen) Niewielki koszt przy zakupie ziółek a mi pomogło nawet takiemu wielkiemu chlopu jak ja. Pozdrowionka!

Gość cyniek
powiem tak,wzdecia miewam czasem,w odroznieniu od biegunek,ktorych teraz zadko miewam.Mialem(czasem nadal mam)to od ponad roku.lecz moim zdaniem jest to spowodowane nastawieniem psychicznym.Bylem u lekarza,zrobilem wszystkie badania i nic nie stwierdzil.Duzo mozna zarzucic wlasnie nie wlasciwej diecie,sami zauwazcie ile smieci jjemy(nie wspomne o szamie z Biedronki :P).Polecam szczegolnie jogurty bogate w bakterie (typu Activia)mnie bardzo pomagaja.Czesto myslac wlasnie "czy znowu nie zaduzo zjadlem,cczy to co zjadlem mi nie zaszkodzi"powodowalo niechciany efekt.takie jest moje zdanie.Pozdro

Gość _gruszka_
pozdrawiam wszystkich prukających ,ja mam ten sam problem od pewnego czasu i strasznie sie z tym czuje , od paru dni zastanawiam sie na zabiegiem płukania jelit" Hydrokolonoterapia" nie jest to bardzo kosztowny zabieg ale też nie nalezy do najtańszych ale jeżeli ma mi pomóc to chyba sie na niego zdecyduje .pozdrawiam http://www.butterfly.top.pl/index_pliki/Page266.htm- płukanie jelit

Gość Dwudziestka
Hej dziewczyny! Mi Activia pomogla, naprawde! A probowalam wszystkiego. Problem w tym, ze nie lubie jogurtow i przestalam je jesc. Wzdecia wrocily. Mam je codziennie bez wzgledu na to co jem, w jakich ilosciach i czy wogole jem cokolwiek. A lekarka powiedziala, ze przejdzie i zebym zmienila diete... wielkie dzieki :/

Gość siekacz
Ja cały czas pierdzę, dzień i noc. I ten smród.