Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

tlen

test potrójny

Polecane posty

dziś lekarz zapytał czy chcę wykonać test potrójny. jak sądzicie czy warto? dodam że nie mam konkrestnych wskazań. podobno pyta każdej pacjentki w ciąży

wiedz ze tylko w 60 % jest doklady.Ja nie polecam nieinwazyjnych ,bo wychodza z bledem-prawie zawsze. Jesli juz musisz robic badania prenatalne to Amniozentese. pozdrawiam.

nie muszę robić. lekarz zapytał czy chcę a ja się teraz po prostu zastanawiam...

Gość Ninka35
jeśli możesz zrobić to bezpłatnie, to czemu nie?

no płatnie, płatnie. nie chodzi o pieniądze. po prostu nie wiem tylko czy warto ;w razie co będą okropne nerwy.

jeśli nie ma ku temu wskazań to po co robić? jesteś w grupie ryzyka?

nie jestem. za to wiem, ze strasznie bym się denerwowała przez resztę ciaży gdyby okazało się ze coś jest nie tak. chyba sama sobie w związku z tym odpowiedziałam...

wiem po sobie że w czasie ciąży ma się różne filmy związane ze zdrowiem dziecka, ale naprawdę trzeba wrzucić na luz i pozwolić mu sie spokojnie rozwijać :) takie badania wykonuje się gdy istnieją jakieś podejrzenia że dziecko może urodzić się chore, ale jeśli wszystko jest w porządku to nie trzeba przesadzać, a wady takie jak zespół Downa są wykrywalne nawet przez usg, nie tylko test potrójny, wprawiony lekarz od razu rozpozna czy dziecko rozwija sie dobrze czy nie; powodzenia i spokoju Ci życzę 🌼

Gość padlinka
raczej nie rob badan to nie ma sensu, niepotzrebne nerwy a zawodne kolezanka robila, wyszly jaies wady chciala juz usunac ale nie zrobila tego i dziecko urodzilo sie zdrowe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! po co robic testy, zeby miec stres? przeciez to nic nie zmienia, to twoje dziecko...

Gość jjjjjjjjjjjj
musicie pamiętac że test potróny niedaje stu procentowej pewnosci,rak było w moim przypadku,mam25 lat i czasie ciąży zrobiłam test potrójny w Angli jest to obowiązkowe,wynik-okazało się że znalazłam się w grupie sredniego ryzyka,proponowano mi amiopunkcję wraz z mężem odmówilismy bo to i tak nic niezmieni kocham to dziecko.całą ciążę przeszłam w stresie i w nerwach nocami niespałam i wogóle-co się okazało mój aniołek urodził się zdrowy i dóży,więc jesli niemusisz najlepiej nierób.pozdrawiam serdecznie

Gość jjjjjjjjjjjj
musicie pamiętac że test potróny niedaje stu procentowej pewnosci,rak było w moim przypadku,mam25 lat i czasie ciąży zrobiłam test potrójny w Angli jest to obowiązkowe,wynik-okazało się że znalazłam się w grupie sredniego ryzyka z wadą zespołu Downa,proponowano mi amiopunkcję wraz z mężem odmówilismy bo to i tak nic niezmieni kocham to dziecko.całą ciążę przeszłam w stresie i w nerwach nocami niespałam i wogóle-co się okazało mój aniołek urodził się zdrowy i dóży,więc jesli niemusisz najlepiej nierób.pozdrawiam serdecznie

Witam, Miałam robiony test potrójny. Zadzwoniła do mnie Pani doktor i powiedziała, że pod względem ZD wynik mam ujemny. Dziwią ją moje wyniki hormonów. HCG, AFP i fE3 mam norma x 2, każdy. Co może oznaczać taki wynik. Zostałam ponownie zaproszona na USG, gdzie Pani doktor powiedziała,że obejrzy jeszcze raz moję łożysko i kręgosłup maleństwa. Nie ukrywam, że bardzo się boję. Na USG idę w czwartek, ale już dzisiaj chciałabym wstępnie wiedzieć co mogą powodwać podwójne normy moich hormonów. Czy jest szansa, że urodzę zdrowe dziecko??? Dodam, że według badania USG (5 marca 2010) jestem w 17 tyg. 5 d.

Gość Pyza na prerii
Po moim doswiadczeniu uwazam, ze nie warto. Dla scislosci dodam, ze mieszkam w USA. Bylo tak: badania przeziernosci karkowej i PAPPA wyszly bardzo dobre. I tutaj powinnam sie byla zatrzymac, ale czlowiek nie doinformowany, totez zrobilam test potrojny (a w zasadzie poczworny) "z marszu". Na USG (17 tydzien) widzialam mojego synka jak najbardziej w porzadku, lekarz powiedzial, ze wszystko jest ok, po czym zadzwonila do mnie niezmiernie zaniepokojona pielegniarka z wiadomoscia, ze po tescie ryzyko zwiazane z mozliwoscia wystapienia u dziecka Zespolu Downa wzroslo O MNIEJ NIZ JEDEN PROCENT (1 na 180, mam 40 lat), i ze ona moze juz zaraz umowic mnie na amniopunkcje. Z mezem zdecydowalismy, ze ryzyko zwiazane z amniopunkcja jest dla nas zbyt duze, poza tym aborcja w drugim trymestrze nie wchodzi dla nas w gre, i ze zrobimy tylko duze USG w 20-ym tyg, ktore moze pokazac wady rozwojowe, rowniez te zwiazane z Zespolem Downa. Mam oczywiscie nadzieje, ze wszystko bedzie ok. Test potrojny nie jest testem diagnostycznym: nie okresla, ze jest wada, ale prawdopodobienstwo, ze moze ona wystapic. Oznacza na przyklad, ze na 180 kobiet, jedna MOZE urodzi chore dziecko. Jest znaczny odsetek kobiet, ktore dostaja wyniki swiadczace o podwyzszonym ryzyku wad genetycznych, po czym rodza zdrowe dzieci. Dlatego uwazam, ze test ten nie jest wart stresu zwiazanego z wynikami. Przez kilka miesiecy bedzie teraz nade mna wisiec ten wynik (czy jestem ta jedna ze 180 kobiet, ktora urodzi chore dziecko?!), mimo tego, ze jest duze prawdobienstwo, ze dziecko bedzie zdrowe. Zaluje, ze poddalam sie temu testowi.

Gość Pyza na prerii
Do dziewczyn mieszkajacych w Anglii. Ktos na forum napisal, ze test potrojny jest obowiazkowy w Anglii. Nie jest. Kobieta ma prawo odmowic badan prenatalnych. Odmawia ich wiekszosc muzulmanek z uwagi na wyznanie, totez uczulam: prosze sie nie dac zmusic do testu potrojnego, amnio, lub innych badan. Nikt nie moze kobiety zmusic do oddania krwi w celu wykonania testu potrojnego.