Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pierwszy raz-więc pytam

TAMPON - bezpieczne i pewne rozwiązanie???

Polecane posty

Mam pytanko :) Troszkę głupie,ale jednak :) Dzisiaj dostałam krwawienie (w przerwie miedzy tabletkami,wiec nie jest ono tak bardzo obfite),i w planach mam pójście na imprezę. Ta impreza jest bardzo ważna,więc chcę czuć się pewnie w moich białych spodniach :P Kupiłam tampony,ale jeszcze nie jestem przekonana,bo to będzie pierwszy raz kiedy je użyję.. Proszę doświadczone kobietki o opinię :) Mogę być spokojna,że kiedy założę tamponik to wszystko będzie OK??? Żadnych przykrych niespodzianek i totalna swoboda??? Dziękuję z góry i pozdrawiam :)

ja używam i polecam, jeszcze nigdy mnie nie zawiodły (nie wyobrażam sobie okresu bez tamponów, bo chyba bym zwariowała)

Nie będzie żadnych problemów. ;-) Jeśli mimo wszystko obawiasz się wpadki, to użyj dodatkowo wkładki.

Gość troszke bardziej doswiadczona
a wiec tak... szkoda,ze wczesniej nie wyprobowalas tamponow,bo moze sie okazac,ze np. nie mozesz ich wprowadzic bo tak sie denerwujesz. lepiej takie rzeczy wczesniej wyprobowac. ale miejmy nadzieje ze u Ciebie bedzie wszystko OK! co do tamponow i bialych spodni to radzilabym dodatkowo zalozyc wkladke i wybrac rozmiar tamponu odpowiedni do krwawienia. i tez co jakis czas zerkac czy wszystko jest ok,ale jesli to male krwiwienie to nie powinno byc niespodzianek. powodzenia. a co do wygpdu to mozesz byc pewna,wogole nie czujesz ze cos tam z Ciebie cieknie;) pamietaj tylko ze jesli stosujesz tampony bez aplikatora to musisz wsadzic w pochwe prawie caly palec -wtedy bedzie lezal na swoim miejscu.

nio, wybierz właściwy rozmiar i może nie najtańszy tampon - polecam OB... oczywiscie wkładka dla bezpieczeństwa ;)

To krwawienie po odstawieniu hormonow,wiec nie jest obfite,tampony mam NORMAL, Subtelle. Myślę,że będzie ok :) Przestraszyłam się tylko jakąś chorobą TSS, o której piszą na ulotce :P:P Ale mam nadzieję,że wszystko będzie oki :) A z aplikacją tampona nie będzie problemu,tym sie nie denerwuję:):) Pozdrawiam:)

Gość na tę chorobę
choruje jedna na milion. raczej na Ciebie nie trafi.;)

Zaaplikowalam juz jednego tampona na próbę :) Super się czuję, bo niczego nie czuję :) Buziaki for all :) Dzięki za opinie :)

Ja tam zawsze w \"te\" dni wystrzegam sie bialej odzieży, jak mam przeżywać schizy to wole włozyc coś innego. Ja na imprezie w białych spodniach myslałabym tylko czy wszystko jest oki a nie o dobrej zabawia. Ale to oczywiście sprawa indywidualna. W kazdym razie miłej zabawy

Na imprezie bylo super, tampon nie zawiódł :) Wybawiłam się za ostatnie czasy i jestem zadowolona :):) Pozdrawiam:)

Gość inna imprezowiczka
no i super! :D a ja jeszcze dopiszę, że nie wyobrażam sobie używać innych tamponów, niż tampaxy. nie chodzi o to, że się łatwiej zakłada, bo z tym nigdy nie miałam problemów, ale zawsze wkurzało mnie przy innych... no, po prostu to, że przy zakładaniu trudno było o higienę... a teraz - luz, jeśli jeszcze nie wypróbowałyście aplikatorków, to polecam :)

Gość inna imprezowiczka
no to super :) a ja tylko dodam, że niedawno odkryłam tampaxy i wreszcie nie mam problemów z higieną przy zakładaniu. jeśli jeszcze nie znacie aplikatorków, polecam, wreszcie czyste ręce...

Gość inna imprezowiczka
no, to super :) ja tylko dodam, że odkryłam ostatnio tampaxy i wreszcie nie mam problemów z higieną przy zakładaniu, więc jeśli któraś jeszcze nie zna aplikatorków, to ja je polecam.

Gość Ajs Ti
Ja od pierwszej cioty używam tamponów. Nie wiem jakbym się bez nich obyła. Są niezastąpione, ale pamiętaj ,że niezmieniane regularnie przeciekają. więc się pilnuj.pozdrawiam

Gość rumiane jabłuszko
mam dość nietypowy problem :( nie mogę bez problemu włożyć sobie tamponu (rozmiar mini Tampo Bella, bo nigdy nie używałam) czuję ból w trakcie wkładania. Jak już się to uda, to dziwnie się czuję. Piecze mnie cewka i bez przerwy chce mi się siku, jak siusiam to piecze... a poza tym boli mnie coś pod uszami (węzły chłonne???) czy to jest jakieś cholerne uczulenie, czy co? Help darujcie sobie głupie komentarze i żarty, proszę, bo nie jest mi do śmiechu :(

----> Jabłuszko Mnie właściwie zawsze troche boli aplikacja. Korzyści sa jednak niezaprzeczalne i warto troche pocierpieć. Spróbuj użyć tamponów ze specjalnym aplikatorem - wydaje mi się, że są to Tampaxy. Nie używam ich obecnie, więc nie jestem pewna marki, ale kilka lat temu, gdy również miałam pewne problemy z zakładaniem tamponów, koleżanka przywoziła mi takie ze Stanów. Wiem, że dziś takie można dostać już na naszym rynku. Mają specjalny aplikator - tampon tkwi w czymś, co przypomina strzykawkę. Łatwiej jest go włożyć głęboko i jest to mniej bolesne. To pieczenie i uczucie ucisku może być spowodowane zbyt płytkim umiejscowieniem tampona. Spróbuj, może będzie lepiej.

Gość anonimowa xD
ja bałam sie pierwszym razem uzyc tamponów, ale przekonałam sie do nich ;] sa wygodne i w ogole fajne ; )

Gość 13 - stka
dzisiaj dostałam pierwszy raz okres, słyszałam dużo o tamponach i zaczynam sądzić, że to dobry pomysł. Może moje pytanie jest głupie, nie śmiejcie się proszę, ale powiedzcie mi jak głęboko tampon powinien siedzieć, czy powinno go widać, czy wręcz przeciwnie. Przyznam, że pierwsza próba okazała sie niezbyt przyjemna, czułam dyskomfort podczas poruszania, czy to może być spowodowane tym, że nie jest włożny dobrze ? Gdy wkładam czuję pewna barierę i ból i nie wiem czy mogę dalej go wsunąć . Pomóżcie proszę !

tampony są zdecydowanie szkodliwe. Wiem, że są znacznie wygodniejsze, bo sama przez dłuższy czas ich używałam, ale po infekcji, na jaką ostatnio cierpiałam zdecydowanie nie polecam. Jeden tampon, a skutki straszliwe. Ból brzucha, tabletki i dodatkowo zapalenie pęcherza, którym zaraził się także mój partner. Wystrczy zapytać ginekologa. Tampon jest siedliskiem bakterii i grzybów, które mnożą się, bo warunki są sprzyjające, a nie mówi się o tym, ponieważ producenci tamponów zarabiają, a lekarze mają o połowę więcej klientek. Naprawdę powinnyście to rozważyć, albo chociaz zapytać swojego lekarza.

dlatego tampony sa higienicznie zapakowane i trzeba przed aplikacja umyc rece. mysle ze podpaska to tez spore siedlisko bakterii ktore dodatkowo moga sie przenosic w okolice odbytu. dla mnie podpaski to ohyda i tyle..

Gość xxdagusxxd
ja jeszcze nigdy nie uzywałam tamponów i szczerze mowiac boje sie... dlatego mam pytanko czy tampon moze utknąc?? (bo tak słyszałam) bardzo prosze o odpowiedz pozdrawiam :*

Gość toooo jaaaaaaaaa 198
niegdy nie używalam tamponow chociaz co okres sie do tego zamierzam.. jednak jakos ciezko mi sobie wyobrazic ze wloze tampon az tak gleboko!? faktycznie wkladajac wsuwa sie caly palec aby byl on na swoim miejscu ?? nie ma potem problemow z wyjmowaniem?? sznureczek jest na tyle mocny :P:P wiem ze glupie pytania ale to z niepewnosci... aha i co z dziewczynami ktore podczas okresu maja duzo skrzepow?? to nie jest przeciwksazanie??

jesli to Twoj 1 raz to nie polecam. po pierwsze mozesz miec problemy z ich aplikacja bo tak zawsze jest na poczatku, a po 2 trudno Ci bedzie okreslic czas kiedy nalezy go wymienic - on jest na max 4 godziny (tak zeby bylo zdrowo) lepiej wez standardowa podpaske i zaloz inne spodnie a na przyszlosc polecam tampony - ja juz sobie nie wyobrazam uzywania podpasek (uzywam ich tylko na noc)

przed wlozeniem trzeba pociagnac mocno za sznurek (zeby sprawdzic czy sznurek jest dobrze przymocowany), tampony wklada sie jaknajdalaej sie da - czyli caly palec sie wklada - wtedy nie czuc go wogole, nie wypadnie i nie obciera czasem ale bardzo zadko (mi jeszcze nigdy) zdarza sie, ze sznurek moze sie urwac. wtedy trzeba poczekac az tampon mocno napecznieje, ukucnac i zmuszac sie jakby do robienia kupy (napinac miesnie) i powinnien wypasc, jesli nie to musi byc bardziej nasaczony, jesli troche wyjdzie to mozna go zlapac palcami i usunac, a jak nie to ostatecznoscia jest ginekolog ale nie slyszalam o przypadku zeby dziewczyna sobie sama nie poradzila (1 tylko przy pomocy chlopaka ;))

Gość toooo jaaaaaaaaa 198
dzięki za odp, ale mimo mojego już starszego wieku ;) kilka lat już miesiączkuje to chyba przeraza mnie wizja wkladania czego w siebie :| brrr... ale w leci podaski sa takie niehigieniczne :| poci sie itp... ehhh i co ja poczne :P

Gość a może by tak
tampon Ci nie utknie :o niby gdzie?? Sznureczek sie może urwac, ale mi przez 13 lat używania nigdy się to nie zdarzyło. Podpaski są tak samo siedliskiem bakterii, w dodatku ma ona bezpośredni kontakt z cewką moczową więc można dostac zapalenia pęcherza. A tampony regularnie zmieniane nie niosą takiego ryzyka. W dodatku jak ktos ma wrażliwa skóre to moze (jak ja) dostawać odparzeń i podrażnień od podpasek :o

polecam tampony - wyprobuj tego z aplikatorem tampaxu - bardzo latwo sie wklada i daje taki komfort. w upaly nie wyobrazam sobie uzywania podpasek. z tamponem zapomina sie o okresie wogole - warto sie przekonac, a pozniej bedziesz na siebie zla, ze dopiero teraz sie o tym przekonalas

Gość tooooooo jaaaaaaaa 198
może się w takim razie przełamię podczas następnego okresu ;> bo to jednak ciało obce w środku .. no ale spróbuje.. masz kjeszcze sporo czasu na nastawienie siępsychiczne do teog ;) chociaż tampony zakupine już jakiś czas temu.. póki co próby zakończone niepowodzeniem, ale może faktycznie wypróbuję te z aplikatorm. dzieki dziewczyny!!

Gość odrowiedz
ja byb ci radzila wczesniej wyprubowac bo nie wiadomo czy bedziesz mogla w nich chodzic ale na wypadek urzyj dodatkowo podpaski