Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kaska21

Jakie są objawy guza mózgu???????????

Polecane posty

proszę o poważne wypowiedzi.czy możliwe zeby mieć tą chorobę w wieku 20 lat?

chodzi o mnie.Moja historia jest baaaaaaaaaardzo długa.Zaczeło się wszystko jakies 5 lat temu.Bolała mnie głowa.Akurat w telewizji leciał program o guzach mózgu i przestraszyłam się że ja też na to choruje.Głowa boli mnie prawie codziennie.Żadko kiedy nie boli ale jak nie boli to aż trudno mi w to uwierzyć.Jest to ból piekący chyba raczej.Byłam u specjalisty tzn.neurologa po 2 tygodniach i po tym swoim badaniu niczego nie stwierdził.przeszło jak ręką odjął na jakieś 3 miesiące.Poźniej znowu się zaczeło.tym razem lekarz powiedział że to nerwica jakaś.Poźniej znowu byłam u innego neurologa.tez stwierdził że to od nerwow.mnie to troche dziwi.Byłam też u laryngologa bo często stoi mi gula w gardle wiec myślałam że to od tego.Ale też niczego nie było.Miałam badanie RTG czaszki.jest wporządku.Okulista stwierdził 3 lata temu ze mam mały astygmatyzm,widzę troche nie ostro.ale kolejne badanie wzroku nie zmieniło sie.Dno oka też okazało się wporządku.Miałam jeszcze badania na lamblie i gliste lludzką.Poza tym badania krwi.Jestem zdrowa.A głowa boli nadal.Teraz chodzę do psychologa,ale nic nie pomaga.Ból ustępuje jak jestem czymś zajeta a jak tylko sobie przypomne to odrazu nachodzi i juz nie opuszcza.Moja psychologa mówi że to nerwica że sobie to wmowiłam ale mi jakoś nie chce sie w to wierzyć i nawet nie porbuje z tym walczyc!boje sie ze mam raka Powiedz mi kakaaa czy te badania wystarczą żeby stwierdzić że jestem zdrowa tzn. ze nie mam raka.Czy ten czas 5 lat moze być dodowem tego że to nie rak. Ps. Nigdy w życiu nie zemdlałam,nigdy nie upadałam. Jaki masz zawód.znasz sie na tym?odpisz to wazne. Czekam

a miałaś robioną tomografię komputerową albo rezonans głowy? bo rtg raczej wykaże bardzo duże zmiany z naciekiem na kość, przy małych zmianach raczej nie pokaże nic, neurolog nie dał Ci skierowania na bardziej szczegółowe badania? objawy takie jak pisała kakaaa... a migrenę wykluczono?

Gość
Kasiu nie panikuj ! Na pewno nie masz żadnego guza. Zobaczyłas program w tv i w Twojej głowie wytrzowył sie lęk. Idź do neurologa - zrob sobie EEG i wez skierowanie na tomografie komp ( to najlepsze wspolczesne badanie - robilam to po 12,5 roku bólow glowy). Gdy to nic nie wykaze mozesz spac spokojnie:)

miałam skierowanie na EEG ale nie odebrałam wyniku bo sie bałam.Teraz żałuje ale przepadło.Migreny nie mam.

Gość pikuś
objawem guza mozgu moze byc rowniez dretwienie pewnych czesci ciala np. nogi albo kregoslupa-moja ciocia tak miala i okazalo sie ze to guz moagu-rowniez padaczka ktora nagle sie pojawila

powinnaś dostac skierowanie na tomografię... tylko odbierz wynik i nie bój się, bo może przez ten strach właśnie żyjesz w ciągłym stresie i dlatego głowa Cię boli jak nie masz się czym zająć... nie można się tak nakręcać i dręczyć

Rosko kochanie mieszkam w małym mieście i za daleko żeby jechac na tomografie.chciałabym bardzo ale nawet nie wiem czy mnie na to stać a mamy nie poprosze o pieniadze bo ona uważa że ja przesadzamJestem załamana umieram ze strachu.

Gość
moje EEG nie wykazalo nawet migreny a łeb boli mnie 18 lat :) najlepsza jest tomografia - tam jest zdjecie calego mozgu, nic lepszego jeszcze nie wymyslili - popros neurologa, jak to zrobisz odejdzie z Ciebie caly strach :)

Gość taki guz to bardzo
powazna sprawa. ale i bardzo szybko postepujaca choroba. moja ciotka miewala cale zycie bole glowy..podobno zaczelo sie od jakiegos niegroznego upadku. chorobe stwierdzono po wielu latach - zaczely pojawiac sie zaniki pamieci. moja ciocia zmarla w ciągu 3 miesiecy od momentu rozpoznania choroby. pod koniec kompletnie juz nie kontaktowala.

Kaska takie badanie nie jest płatne jeśli ma się skierowanie od neurologa, tyle że się na nie czeka kilka tygodni, skoro masz taki strach to może jednak warto sie przejechać do większego miasta gdzie mają taki aparat a do poprzednika - moje gratulacje, nie ma jak kogoś w strachu jeszcze porządniej wystraszyc i to zupełnie bezpodstawnie, ona z pewnością sama wie że guz to nie katar

Gość
No nawet u mnie w Krakowie tomografia jest tylko w niektórch szpitalach; hmm...no to nie wiem - na pewno jest w poblizu jakies wieksze miasto gdzie mozesz to bezpłatnie wykonac ze skier od neurologa, lekarz na pewno Ci wskaze gdzie jest najblizej. Nie jestem lekarzem. Ja też sie bałam o guza, ale po tym badaniu odzyskałam spokój.No nie ma cudów - jak tam nie pojedziesz to sie nie dowiesz i nie bedziesz spala spokojnie. Moja neurolog wychodzila z zalozenia, że jesli nie ma nic na EEG i tomografii to mam migrene i tyle.Mowiła, ze jak kobiete boli głowa to zazwyczaj nic takiego. Mężczyzni za to maja jakas inna budowe głowy i ból migrenowy zdarza sie wybitnie rzadko. Niektóre kobiety maja taka tendencje i wiele sie na to nie poradzi.Jak dostaniesz skier na TK to chyba Twoi Rodzice nie beda mieli nic przeciwo temu abys pojechala i uspokoiła sie raz na zawsze?Moi bardzo sie bali tego wyniku bo wiedzieli ile mialam przejsc z glową. Na szczescie niczego tam nie znaleźli. Moją Babcie tez tak bolała głowa całe zycie.

Gość
Na badanie czeka sie kolo 3 mies do poł roku bo sa niesamowoite terminy; mozna to zrobic prywatnie, ale nie polecam bo to kosztuje 300 zł - tez sobie powtarzam, ze gdybym miala guza od tych 18 lat to chyba by mnie juz nie było...

przestaraszylićie mnie jeszcze bardziej teraz się zastanawiam czy ja aby napewno dobrze widze,czy mówie wyraźnie i czy nie kręci mi się w głowie i wiecie co???wydaje mi się że to wszystko mam.Boję sie jak cholera.

kaska ta tomografia to tylko po to żeby Cię uspokoić, bo będzie wiadomo że na pewno jak nie ma to nie ma, a Ty się po prostu nakręcasz... po co?

Gość Kaska ty jesteś hipochondryk
i z tego się lecz :P

Gość hmhmhm
to nie guz a hipochondria (tym sie zajmuje psychiatra)

hej, niewiem co się ze mną dzieje, od paru lat prawie codziennie boli mnie głowa, jednak ból objawia sie częsciej migreną i za każdym razem po lewej stronie. Jest tak silny i pulsujący, że czasem nawet tabletki nie pomagają a ja czuję się wtedy bardzo śpiąca mam nudności lecz jeszcze nigdy przez to wymiotowałam. Kiedy chodzę wydaję mi się, że zaraz upadnę, mam duże problemy z równowagą,czuję się jakby moja głowa ściśnięta była w jakimś ciasnym pudełku ,nie mogę skoncentrować się na tym co inni do mnie mówią, mam kłopoty z pamięcią, litery i obrazy wirują mi przed oczami, plącze się kiedy mówię , nic nie chce mi się robić, najchętniej spałabym cały dzień i jeśli to coś ma do rzeczy to bardzo wypadają mi włosy a moje ręce i nogi są zawsze bardzo zimne nawet latem. Mam 19 lat Bardzo się boję, i proszę o jakieś porady najszybciej jak się da

Gość gość
tez tak mam i martwie sie czy to nie guz

Gość gość
Również mam identyczne objawy

Gość anetarka
mam problemy z oczami tzn podwójne widzenie. wzrok zaczął mi słabnąc około 7 lat temu ale naprawde źle zaczeło robic sie około 2lata temu. wchwili obecnej mam problem z ogladaniem tv czytaniem ksiazek bo wszystko widze razy dwa.okulista w klinice po niezbyt wnikliwym przebadaniu mnie powiedział mi ,że zrobia mi operacje oka bo mam słabe mięśnie. poszlam dla upewnienia do prywatnej okulistki i po zbadaniu mnie dokładnie przepisała mi kilka badan i powiedziala ze konieczna jest wizyta u neurologa i zrobienie rezonansu magnetycznego.Dopiero dzis skojazyłam ,ze mam bardzo czeste zawroty głowy , którym towazysza mdłosci a czasami wymioty. Zawroty glowy tłumaczyłam sobie zawsze niskim cisnienieam a wymioty, róznie raz ,ze za duzo zjadlam kiedy indziej choroba lokomocyjną. Jak pozbierała to wszystko do kupy i poweszyłam winternecie to wyszły mi przerazajace rzeczy. zarejestrowalam sie na za tydziej do neurologa i mam nadzieje ,ze w najblizszym czasie pojde zrobic rezonans bo teraz to mi się stres z tym wszystkim zmieszal i zapewne będe ciagle o tym myslała :( Czy ktos slyszał o podobnych obiawach ??? pozdrawiam

Gość gregory2828
Czuję jakby lewa strona mojego ciała była osłabiona a prawa zupelnie normalna. Czy to moze być jeden z objawów guza mózgu?? często o tym myślę i nie daje mi to spokoju.Prosze o odpowiedż!

Gość gość
Nie to nie moga byc objawy guza mózgu a co??

Gość gość
Witam :) Nie wiem, czy ktoś tu jeszcze zajrzy, ale jak tak czytam wasze posty to od razu jakoś mi trochę lepiej - mam identyczne objawy i nie jesteśmy z tym sami. Z miesiąc temu byłam u psychiatry i stwierdziła nerwicę lękową, a hipochondryczką jestem od daaaawna. Mam 21 lat i najpierw wmawiałam sobie (wręcz byłam przekonana, że mam tętniaka w brzuchu) ale kiedy usg nic nie wykazało moje lęki przeniosły się na głowę. Więc, podobnie jak większość tutaj mam nudności, zimne dreszcze, zawroty głowy, zaburzenia koncetracji i widzenia.. też jeszcze nigdy nie zwymiotowałam, chociaż czuję, jakbym miała to zaraz zrobić- mdli mnie niemiłosiernie! Często drętwieje mi lewa ręka no i ten okrppny ból z tyłu głowy, pulsujący i aż wypychający mi język i utrudniający oddychanie nosem jest okropny! Mam nadzieję, że to wszystko nerwy- każdy mi to powtarza, jednak ja obawiam się tętniaka bądź guza mózgu.. Ale czytanie o takich rzeczach w internecie stanowczo nie pomaga (chociażby mnie) bo wystarczy, że wpiszemy ból głowy i już wyskakuje nam guz mózgu. A moje wszystkie objawy razem to już w ogóle książkowy tego przykład :) Trzymajcie się i musimy się przede wszystkim uspokoić i wyciszyć :) Może przejdzie. Pozdrawiam

Gość Martini06
Witam. Proszę się nie obawiać, bo żadna z opisanych dolegliwości nie wskazuje na guza mózgu. Najczęstszymi objawami są: atak padaczki (z utratą świadomości włącznie), niedowłady kończyny (kojarzone początkowo pod postacią odrętwienia), a także ewentualnie w zależności od umiejscowienia guza: trwała utrata słuchu w jednym uchu, zaburzenia wzroku (podwójne lub rozmyte widzenie), zaburzenia równowagi przy zajęciu móżdżku. Bóle głowy owszem występują ale samoistnie nie stanowią podstawy rozpoznania guzów mózgu. Problemy z pamięcią i koncentracją należy raczej wiązać z roztrzepaniem, osłabieniem/odwodnieniem organizmu lub nerwicą lękową. Pozdrawiam

Gość gość
a jąkanie, problemy z mówieniem? problemy od dzieciństwa ale z wiekiem się pogorszyly.

Gość gość
Lesandrie dziś Jakie metody leczenia????