Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszła mama...

świadczenia, zasiłki po urodzeniu dziecka

Polecane posty

Gość przyszła mama...

Czy orientuje się ktoś, jakie przysługują świadczenia i w jakiej mniej więcej wysokości, po urodzeniu zdrowego dziecka (w tym roku) przez kobietę zatrudnioną na czas nieokreślony? Podobno nie ma już zasiłków porodowych. Czy pozostają tylko zasiłki macierzyńskie i wychowawcze oraz zasiłki rodzinne? Proszę o informacje...

Gość przyszła mama...
Może jakieś linki? Naprawdę nic nie mogę znaleźć...

Gość
wiem że jest jednorazowa wypłata zasiłku porodowego, przynajmniej w moim mieście (Katowice)- coś koło 500 zeta, ale dokładnie nie mogę ci pomóc

Gość teraz sie zmienily przepisy
a kiedy rodzilas? Bo jak do konca sierpnia , to dostaniesz 500 zl z mopsu a po tym terminie to nie wiem idz i sie dowiedz powiedza ci

Gość niewyspana mama
zasiłek macierzynski to 100% twoich zarobkow zasiłek poporodowy: jesli masz dodatkowe ubezpieczenie niz zus to rowniez ptrzymasz pieniadze, wysokosc uzalezniona jest od wysokosci skladek. w moim przypadku było to 1000 zł

Gość dodatek z tytułu urodzenia
dziecka,tak to sie teraz nazywa.Musisz złozyc podanie w pracy lub osrodku pomocy społecznej o wypłate tego dodatku,do roku od momentu urodzenia dziecka./weszło w życie w kwietniu 2004r/.Dodatek około 500zł.Należy się każdej osobie niezależnie od dochodu.

Gość przyszła mama...
Dziękuję! Rodzę dopiero w listopadzie.

do poprzedniej wypowiedzi Zasiłek 500 zł z tytułu urodzenia dziecka, jest uzalezniony od dochodu, tak jak reszta zasiłków, ja miałam za wysokie i musiałam odczekać aż przejde na wychowawczy ponieważ wtedy mozna zrobic tzw \"utrate dochodu\". Co prawda to było rok temu, teraz sie zmieniły przepisy, wiec moze to wyglada troche inaczej, ale z tego co sie orientuje zmiana ta wiele spraw komplikuje, a nie ułatwia. poszukaj w necie, Mops\'a i tam coś napewno bedzie.

Gość zajrzyj
www.ops.pl/ www.wroclaw.pl/p/1096/

Gość
wszyscy dostaja a bezrobotni dodatkowo macierzyński (macieżyński ? :-P ) w wysoości zasiłku tzn. dostajesz zasiłek dłużej o przysługujący ci macież/rzyński :-P

Gość Hana
Czy jest prawdą że za urodzenie dziecka dana gmina lub miasto (nie każda) wypłaca pieniądze( chodzi tu o nagrodę bo przyrost naturaly maleje) słyszałam że w Warszawie wynosi on 5000 zł ale trzeba być zameldowanym przynajmiej 2 lata, w innych miastach jest mniej podobno tak słyszałam. Ale jakoś w to nie umię uwierzyć takie sumy!!??? to do naszego kraju nie podobne czy ktoś coś wie na ten temat konkretnie?? Podobno to od niedawna jest????

Ja rodzilam w tamtym roku w pazdzierniku...bylam bezrobotna. Zlozylam wniosek do MOPRu i dostalam 500zł z tytulu urodzenia dziecka, 47zł rodzinne i 170z jako samotna matka. Teraz juz nic niedostaje nawet rodzinnego :-( bo jestem jako samotna matka. Podaje strone na ktorej znajdziesz wszytskie informacje http://www.zus.pl/niusy/k050711.htm

Aha...to 500zł dostalam jednorazowo a 47zł rodzinne + 170 zł jako samotna matka co miesiac. Niektore gminy lub maista rzeczywiscie wyplacaja dodatkowe pieniadze w \"nagrode\" za urodzenie dziecka...w Lublinie w tamtym roku kojarze ze bylo to 1000zł...jak jest teraz i gdzie wypalacaja niewiem, trzeba sie pytac w urzedach.

--> majorek A o co dokładnie chcesz wiedziec??

Ja jestem bezrobotna i nic nie dostaje.Nawet rodzinnego :-(

Aha...tylko ze ja jestem samotna matka. A tak to wszystko jest pod adresem tym co podalam wczesniej....lub poprostu idz do MOPRU i sie zapytaj lub do Urzedu Pracy, mi w urzedzie wszystko dokladnie wyjasnili.

Gość zasiłki z tytułu
urodzenia dziecka sa owszem ale nie w każdym mieście. Co do zasiłku rodzinnego to dochód na jedna osobe nie może przekraczac 504 zł i co miesiąc wynosi 43 zł jeśli jest to pierwsze dziecko(tam ma by do końca sierpnia 2006,a od września 2006 będzie wypłacalny w zalerzności od wieku dziecka). Ja jestem dodatkowo ubezp. zus i pzu razem z tego 1500

U mnie z opieki społecznej jest, ale jest to dodatek do tego zasiłku rodzinnego, więc chyba też jest ważna wysokość dochodu na członka rodziny. Co do tego ostatniego, to czy dzieli się to już na to urodzone dziecko też? Ja nie jestem samtna matka i ojciec pracuje i zastanawiam się, czy może on więcej tego wszystkiego dostanie, bo niektóre rzeczy (w tym chyba to za urodzenie dziecka) jest tylko na jednego rodzica... ?