Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

terminatriX

blizny po tradziku

Polecane posty

Witajcie Wygląda na to, że wątku http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=2005713&start=0 nie uda się reanimować. A szkoda. Piszcie dziewczyny jak radzicie sobie ze śladami po trądziku, czy któraś z Was po przeczytaniu tego wątku zaczęła stosować Advanced Cream 30 AHA ? Jak efekty? Na razie mi dzięki acnederm w ciagu miesiąca udało mi się ograniczyć na twarzy: pryszcze w 80%, zaskórniki w 90%, przebarwienia w40%, teraz zabieram się za blizny na policzkach, najpierw będzie Adwanced Cream 30 AHA, jak nie pomoże retinoidy, w ostateczności laser. Na stronie B. Kwiatkowskiej jest napisane dużo dobrego o retinoidach, że działają na blizny od wewnątrz skóry, regenerują tkankę. Ponoć najlepszy jest Zorac żel (nie powoduje zaskórników), trochę gorszy ale też godny zainteresowania jest Retin A. Może któraś z was używa ich na blizny i może coś powiedzieć o efektach. Mam parę głębszych blizn (na skroni i policzkach, większość to chyba blizny płytsze, nie liczę na 100% efekt, ale obecnego stanu mojej skóry nie mogę zaakceptować) Już wiem, że peelingi chemiczne odpadają. Strasznie niszczą skórę więc na nie się nie zdecyduję. Polecam lekturę http://www.wizaz.pl/maga_myszka_3.php (to jest ostatnia część) 3 miesiące temu miałam straszne blizny w postaci głebokich przebarwień na całych plecach (w zasadzie prawie byłam zdecydowana na jakiś ostry zabieg u dermatologa, mimo ogromnego wstydu, że muszę komuś takie plecy pokazać), a jednak SAMA pozbyłam się ich już na 70% - najpierw acne derm - 2 miesiące (oprócz częściowego rozjasnienia plam uporał się z moimi głebokimi krostami ropnymi (NADAL PO ZAPRZESTANIU SMAROWANIA ACNEDERM MI NIE WYSKAKUJĄ), potem 2 tygodnie resztki lysanelu activ, teraz smaruję plecy advanced 30 AHA i wierzcie mi - jest znacznie lepiej. Dzielmy się doświadczeniem dziewczyny. Blizny to fatalna sprawa, ale można z nimi wygrać

Gość mam pytanie
A czemu nie kwasy AHA u kosmetyczki?

Gość ciekawa jak diabli
Z calego serca radze nie tracic czasu i od razu isc na laser. Nierealne aby tak lagodny krem jak Adwenced zlikwidowal Ci blizny, przebarwienia tak, ale nie dziurki! Retinoidy maja rowniez wieksza skutecznosc, bo pobudzaja produkcje kolagenu, co za tym idzie blizny zaczynaja sie wypelniac. Jednak nic stosowanego w domu nie bedzie sie rownalo dobrze wykonanemu i sprawdzonemu zabiegowi wykonanego u dobrego lekarza! Wiem, ze to nie brzmi optymistycznie, bo jesli ktos walczy z bliznami to chce sie ich jak najszybciej pozbyc i kazda nowa metoda wydaje sie ta ostateczna. Jednak po stosowaniu Adwenced( 3 miesiace)nie zauwazylam nawet minimalnego splycenia blizn ! Za to po pierwszym zabiegu laserowym, jest juz znaczna poprawa ! Radze porzucic wizje idealnej buzi po stosowaniu tego kremu, ja tez bardzo na niego liczylam, ale rownie mocno sie zawiodlam.

Witaj Ciekawa Przyznam szczerze że Twój ostatni post o laserze w tamtym wątku dał mi do myślenia. Jednak u mnie najgorsze są płytkie dołki i jakby czerwone \"obtłuczenia\" na policzkach-może to w sumie też blizny, bo nie znikają, są bardziej widoczne po umyciu albo gdy się zgrzeję, w sumie to doszłam do wniosku że są nawet gorsze od dziur. Trochę się boje, czy po laserze nie przybędzie mi takich plam. jestem załamana, kiedyś wszystko goiło się na mnie jak na psie, a teraz mam wrażenie że jakby scieńczała mi skóra i stąd to wszystko. Jak się robi taki zabieg? Pali się całe połacie skóry czy tylko mniejszymi plackami w miejcach blizn? Załamałaś mnie z tym kremem AHA. Nie miałaś żadnych płyszych blizenek które znikły przez te 3 miesiące? W sumie to załozyłam sobie że jak zlikwiduje te płytkie to dopiero wtedy z resztą zrobię coś cięższego kalibru, żeby nie maltretować całej skóry. Więc mówisz że nawet w przypadku tych płytkich ten krem to strata czasu? A smarowałaś się retinoidami? Co o nich myślisz?

Gość Szczepan
Kiedy w 92 Bośniacka rakieta typu "trądzik" rozerwała mi sie pod nogami pozostawiła spore blizny, ale nieprzejmuje sie tym....

Gość Ciekawa jak diabli
Tak wlasnie uwazam, strata czasu. Mozna go pomocniczo stosowac, ja nie mam bardzo glebokich blizn, nie jest tez ich jakos strasznie duzo mimo to naprawde nie widzialam nawet malej poprawy. Retinoidow uzywalam, po nich skora luszczy sie jak na jaszczurce, ale robilam to nieumiejetnie, za czesto sie smarowalam i zbyt mocnym srodkiem ( Zorac 0,1% ) . Po krotkim czasie odstawilam, bo bardzo podraznil mi skore. Mam zamiar jednak wrocic do retenoidow bo mam juz wieksza wiedze na ich temat. Podobno sa skuteczne, jednak to tez jest kwestia dluzszego czasu. Zabieg laserem erborowo-yagowym podobno jest jednym ze skuteczniejszych na tego typu problemy, po prostu powoduje przegrzanie kalogenu i dzieki temu blizny sie wypelniaja. Ma rowniez takie dzialanie jak peeling poniewaz skora intensywnie sie luszczy. Ja nie mam zadnych nowych przebarwien ani tymbardziej blizn. Podobno jest calkowicie bezpieczny. Nie poradze Ci jaka metoda bylaby dla Ciebie najlepsza, bo lekarzem nie jestem, ale ja naprawde jestem bardzo zadowolona z lasera, chociaz przez pierwsze 3 dni wygladalam jak potwor tydziez apacz ;). Dziwilo mnie zawsze, ze ten Adwenced ma az 30% kwasu, odpowiednie Ph a mimo to, skora nawet nie miala checi sie luszczyc, teraz uzywam Diacneal Avene on ma tylko 6% kw. glikolowego i 0,1% retinaldehydu ( czyli slabszy od kwasu retinowego ktory jest np. z Zoracu) a skora ladnie schodzi, mimo iz stosuje go dopiero od kilku dni... Jesli chodzi o zabieg, to lekarz zrobil mi cale policzki, nic nie widzialam bo zalozyli mi okulary. Potem 2 dni horror, 3 zaczelo sie delikatne luszczenie, w srode mialam zabieg w niedziele juz normalnie wyszlam z domu. :)

Hej:) A Diacneal Avene działa na blizny? czy używasz go raczej jako przygotowanie skóry do retinoidów? Czy będziesz się potem od razu smarować Zorac 0,1 czy czymś słabszym? Czy też uważasz, że Retin A jest mniej odpowiedni czy po prostu wybrałaś ten Zorac ze względu na stężenie retinoidów? Pozdrawiam

a do dermatologa nie łaska? czy wykluczono w twoim przypadku piling kwasem (taki prawdziwy)czy poporstu tego nie robisz?przeciez to najprostszy sposob?

Gość elllllll
Retinu -a ostatnio jakoś w aptekach nie ma. Zorac jest odpowidniejszy do skóry tłustej i mieszanej i rzeczywiście mocniejszy. Skutecznośc podobno super, ja dopiero będę zaczynać terapie i mam nadzieje, że pomoże.

Gość Ciekawa jak diabli
Uzywam Diacnealu z dwoch powodow : po 1. moja skora bardzo dobrze dziala na kwasy, wlasciwie bardzo sporadycznie cokolwiek mi po nich wyskakuje, Adwenced byl pod tym wzgledem tez ok, tylko ze cena jest ponad 2 razy wyzsza, po 2. mozna to traktowac jako przygotowanie do retinoidow poniewaz ma rowniez w skladzie pochodna wit.A. Przez okolo 2,5 miesiaca uzywalam kiedys Retin-a fakt jest dobry, ale na blizny nie podzialal, poza tym ta kremowa konsystencja nie bardzo mi juz pasuje. Jeszcze jedno "ale" podobno Retin zostal wycofany :(. Planuje kupic Zorac ale 0,05% i smarowac sie na poczatek 2 razy w tygodniu, a w pozostale dni wlasnie Diacneal, potem stopniowo zwiekszac czestotliwosc. Gagucia, tak peelingi kwasami to potencjalnie najprostszy sposob, tylko ze niekoniecznie skuteczny niestety :( .

Gość mrówetszkaa
Widzę że wątek się odnowił:-) To i ja, ponieważ produkowałam się wówczas, dorzucę teraz moje kilka centów. Na mnie także Adwanced nie podziałał - efekt, jeśli minimalny był zawdzięczam raczej Salidermowi, choć jest to efekt bardzo maleńki a dodam,że moje slady nie są głębokie. Adwanced jest łagodny jak krem Nivea - ja wcale się po nim nie złuszczałam. Na pierwszych stronach poprzedniego tematu dziewczyny pisały,że złuszczał i pomagał - musiały mieć bardzo wrazliwą skórę, bo ja smarowałam się nim dwa razy dziennie i nie zadziałał, jak powinien. Zresztą, po czymkolwiek ten minimalny efekt był - to dla mnie za mało. O retinoidach się nie wypowiem - nie używałam ich, jednak czytałam,że na tego typu problemy są zalecane. Podobnie, jak Ciekawa,zdecydowalam się i zapisałam na laser - zabieg już niebawem. Nie będzie to jeden zabieg ale maximum trzy w dłuższych odstępach czasu. Mimo,iż mam płytkie ślady, jednak aż tyle zabiegów potrzeba, tak twierdzi doktor. Po tych dwóch miesiącach wcierania w siebie kwasów w różnej postaci już wiem,że one na mnie nie działają tak, jak powinny, a poza tym słabe dzialanie na tego typu zmiany także potwierdził doktor u którego będę mieć zabieg, mimo,że sam je wykonuje, ale powiedział wprost,że na ubytki ich dzialanie jest raczej niewielkie. Początkowo mialam plan dać Adwanced jeszcze 6 miesięcy ale po konsultacji z lekarzem ( i nie tylko z nim:) i przeczytaniu masy informacji na ten temat dochodzę do wniosku,że jest to skuteczna metoda, co zresztą ów lekarz wielokrotnie podkreślał. Także nie chcę już tracić czasu ani pieniędzy na kremy, bo ich efekt - jesli w ogóle - ma szansę nadejść po bardzo długim czasie. A mnie się już czekać nie chce:) Także, Terminatrix, w moim przypadku Adwanced się nie sprawdził. Choć generalnie polecam go na cerę trądzikową, rozjaśnia przebarwienia, ba, usuwa je, błyskawicznie leczy wypryski. Podobnie zresztą jak Glyco A. Jesli o to działanie chodzi - to się sprawdza. Blizny - zero. Niestety. Pozdrawiam

Gość mrówetszkaa
Miało być" Początkowo mialam plan dać Adwanced jeszcze 6 miesięcy ale po konsultacji z lekarzem ( i nie tylko z nim i przeczytaniu masy informacji na ten temat dochodzę do wniosku,że LASER jest to skuteczna metoda, co zresztą ów lekarz wielokrotnie podkreślał".

Hej Dziewczyny:) Mam nadzieje że będziecie się dzielić od czasu do czasu uwagami nt efektów laseroterapii? mnie szczególnie interesuje info jak szybko ustępuje efekt zaczerwienienia skóry po laserze? powiem szczerze - widziałam skórę po azjatyckim i laserze. Gdybym nie widziała pewnie łatwiej byłoby mi się zdecydować na jedno czy drugie Znajoma która robiła azjatycki nie miała złej skóry, sporawe pory może. Po zabiegu i zagojeniu skóry na stałe pozostała jej skłonność do czerwienienia (choć skórę ma raczej grubą), a skóra w moim odczuciu przestała wyglądać naturalnie, nie umiem znaleźć lepszego określenia ale końcowy rezultat poprostu na zawsze kojarzył mi się z poparzeniem. Druga miała skórę _tragiczną_, dzioby gorsze niż niejeden zakompleksiony na punkcie trądziku facet. Potworność. Najgorszy przypadek jaki widziałam. Podejrzewam że wiele z tą skórą robiła, żeby ją wygładzić. W końcu zaczęła pojawiać się z czerwonymi plackami na twarzy (raz jeden policzek, raz drugi, czasem jakieś spore opatrunki na pół twarzy), ludzie pytali wprost czy jest po jakimś wypadku. Te placki miała jeszcze długi czas. Czy jest lepiej? W porównaniu z tym co miała wcześniej - tak, ale wiecie co? z daleka poznam kogoś kto robił kiedyś jakieś poważniejsze złuszczanie. Ma grubszą, taką maskowatą i bardziej zaróżowioną skórę, tego właśnie się boję, tych czerwonych placów widocznych z daleka, może i nie mam racji, może jestem przewrażliwiona, sama już nie wiem Póki co gdy tylko zelżeje słońce biorę się za retinoidy. I tu mam pytanie. Ciekawa, widzę że jesteś niezle obczajona, powiedz mi jak porównujesz moc Diacnealu w porównaniu do retinu A? Ten aldehyd też nie jest taki słaby, wzmocniony kw. glik no i jeszcze na alkoholu, jak sądzisz czy na dłuższą metę dałoby się tym usunąć ubytki? Coś mi się obiło o uszy że bardziej uświadomione przed retinoidami robią sobie mocny peeling kwasowy (może by ten Advanced na coś jednak się przydał?). Spotkałaś sie z czymś takim co o tym myślisz? A czy ten Diacneal nadałby się pod oczy (na cienie) czy za bardzo czuć ten alkohol? Gdzieś widziałam linka do słowackiego sklepu z Zoracem ale nie mogę znaleźć jak znajde to wkleje, hmm czy trudno jest wydębić od dermatologa Zorac 0,1 (ostatecznie 0,05?)?

tzn chodzi mi o pierwszego lepszego dermatologa, powiedzmy przychodzę i na wejściu proszę o Zorac 0,1, czy jest z tym problem? czy mam się raczej spodziewać jakiegoś trucia o peelengach itp

Gość eliiii
mi się nie udało zdobyć recepty, a byłam u trzech, powiedzieli, że może w grudniu, jak słońce jest mniejsze, ale teraz to odradzają i oczywiście peelingi zaproponowali

Gość olaolasa
ciekawa jak diabli napisz jak u ciebie po laserze!!!!

Gość andrzeeej
jak wyzej jestem bardzo ciekawy jak zabieg laserowy sie powiodl

Gość krostka
a powiedzcie mi czy laser bedzie dobry na slady po tradziku ?? one sa plaskie tylko takie sine czy laser na nie pomoze jesli nie sa bardzo duze ?? a i jeszcze jedno pytanie ile kosztuja te zaiegi i ile ich potrzeba ?? bo nie mam za duzo pieniedzy :( \dziekuje za odp :)

Gość konwalijka999999
czesc a ja mam pytanie apropo acnederm. Czytałam, że jest skuteczny. Czy mozecie mi napisać ile kosztuje i czy jest na receptę? Pozdrawiam

Gość kate22
ok.20 pln nie jest skuteczny

Gość Ewelka69
A ja uwazam ze jest skuteczny:) Kupilam za 16 zl w aptece. Mi wybielil wszystkie przebarwienia, odstawilam bo bylam az za blada i lato sie zblizalo.

Gość ten acnederm
jest pewnie na recepte?

uzywam glyco-a czy acne-derm jest na recepte? usuwa przebarwienia? ile kosztuje zorac i czy jest na recepte? pozdro

Gość Ewelka69
nie jest na recepte

Gość Aneeetttaaa
hej ja mam drobne blizny na twarzy i zastanawiałam sie nad kupnem kremu z masy perłowej albo jakiegos kremu z kwasem owocowym....nie wiem juz co jest dobre...kazdy mówi cos innego...byłam u dermatologa(u takiej głupiej baby) i powiedziała zebym sobie kupiła jakis krem z kwasami owocowymi (ale nie podała nawet nazw)albo poszła do kosmetyczki na te kwasy czy cos(odpowiedziałam ze te zabiegi sa drogie ok 400 zł ...ale nie za bardzo sie tym przejeła