Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

terminatriX

retinoidy - kilka pytań HELP!!!

Polecane posty

Gość a c....

Gość a czy sa jakies

Gość uuuuuuuuu

Gość draska
Dziewczyny, ale przeczytalam tez o skutkach ubocznych stosowania Retinów i jest tam napisane ze absolutnie nie mozna ich uzywac w czasie ciazy i zaplodnienia juz!, a konsekwencje stosowania niewlasciwie przyczyniaja sie do wad rozwojowych płodu. Ja tez mialam na nie ochote, ale w takiej stytuacji, boje sie . Co myslicie?

Gość draska
nikt nie uzywa retinoidów?

Gość trala_lala
ja używałam retinalehyd (łagodniejszej postaci) w kosmetykach avene: ystheal. pierwszy raz w zeszły roku- ystheal emulsja- zużyłam 1,5 opakowania, strasznie mnie wysuszył, szczególnie na bodzie, nosie i w okolicy ust, nie mogłam znieść tego łuszczenia, więc ostawiłam. w tym roku kupiłam ystheal krem z nadzieją że ten mnie nie wysuszy. owszem, nie wysuszył, tylko strasznie zapchał (a cerę miałam całkiem ładną wcześniej), nie zużyłam nawet 1/2 opakowania i odstawiłam. podleczyłm skórę i kupiłam ystheal emulsję (tę co w zeszłym roku), tym razem postanowiłam używać co 2 dzień, po umyciu odczekać 20 minut, by nie wysuszył. i tym razem było tylko lekkie wysuszenie na brodzie i w okolicy ust, całkiem znośne, ale za to wielki wysyp zaskórników. w zeszłym roku nie zauważyłam wysypu, bo byłam tak wysuszona, że nic nie było widać. jestem pewna na 100% że to ysthel mnie zapchał, a nie jak niektórzy mówią tzw. oczyszczanie się skóry po wpływem złuszczanie z 3 powodów: 1. nigdy nie miałam trądziku, skórę mam cienką, delikatną, całkiem ładną (po ystheal sięgnęłam z uwagi na działanie przeciwzmarszczkowe), 2. jestem za to podatna na zapychanie porów przez niektóre kremy i tym razem stawiam na trójglicerydy, które już w jednym kremie mnie zapchały, ale wtedy nie wiedziałam, że to ten składnik, 3. z tych zaskórników które mi powstały po wyciśnięciu nie wychodzi biała maź, tylko żóto- pomarańczowa - a taki kolor ma ysthel!!! dodam, że nigdy czgoś takiego po wyciśnięciu nie wiziałam, Dodam, że odstawiłam ystheal 2 tyg. temu i jeszcze leczę skórę. Uważam, że jest to dobry krem dla osób, które nie mają wrażliwej na zapychanie skóry i dorze toleruj wszelakie kremy. A co do silniejszych retinoidów to przestrzegam przed łuszczeniem skóry, które nie wygląda apetycznie.

Gość jańcia23
a ktoś z was stosował może Aknenormin? jak rezultaty?

Gość kubalooo
ja brałem Aknenormin - jakieś pół roku temu zakończyłem kurację i jak na razie mam spokój z pryszczami, znaczy rezultaty są. a miałem naprawdę ostry trądzik z takimi ropnymi grudami. jak nie działa na ciebie nic innego, a akurat nie planujesz ciąży, to mogę ci spokojnie ten Aknenormin polecić.

Gość retinoid
Aknenormin i wszystkie podobne leki są uważane za bardzo skuteczne, tak więc jak ktoś ma mocny trądzik to może/powinien je stosować, ale trzeba uważać na obciążenie organizmu - bóle wątroby, wysuszanie skóry. Warto się wspomagać odpowiednimi kremami nawilżającymi (np. z aloesem), lekami pomagającymi odbudować wątrobę (np. hepatil).

Gość Orrkk
Mówi się, że nie ma nic za darmo, tak więc trzeba się cieszyć, że wysuszenie skóry, czy bóle wątroby to najczęstsza cena (wcale nie wygórowana), którą trzeba zapłacić za zwalczenie największej plagi wieku młodzieńczego. Jeśli możemy się na całe życie pozbyć trądziku biorą np. Akne, to czemu nie?

Gość hm,,,,
Czy przy stosowaniu Diacnealu na zimę wystarczy filtr 30? (Planuję kupić Anthelios 30) Proszę o odpowiedź :)

Gość mrowa 09435
Na zimę w mieście bez dłuższego przebywania na zewnątrz (nawet w pochmurne dni) wystarczy (ja tak stosuję) :) Ale jeśli jakiś wypad na narty czy nawet spacer w słoneczny dzień z odbijającymi się od śniegu promieniami to bym dała 50+.

Gość polecam retinole
ja używam locacid, stosuję raczej codziennie jeśli bardzo przesuszy to odstawiam na jeden dzień stosuję krem diphrobase i jest super ( a mam skórę wrażliwą) skóra bywa zaczerwieniona, ale dam jej kremik nawilżający i jest ok koszt pielęgnacyjny niski, gorąco polecam

Gość tak ja też stosuję retinole
i jestem zadowolona u mnie jest apteka, w której można je kupić bez recepty

Gość a co to są te retinole
kupujesz krem z wit A i już?

Gość heeeehhhheee
"kupujesz krem z wit A i już?" hehe :d albo Diroseal najwyżej :D