Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Agata1970

wiek ciąży i waga płodu

Polecane posty

Gość Agata1970

Mam pytanie. Czy którejś z Was zdarzyło się, że zaszła w ciążę, ale nie znała dokładnego terminu ostatniej miesiączki ? I jak wtedy ustalano wiek ciąży czy tylko po wynikach ( rozmiarach dziecka ) z usg ? Mam z tym duży problem, bo termin OM znam tak na oko i do tej pory podczas badań usg termin porodu był cały czas taki sam, ale od ok. 1,5 miesiąca podczas usg wychodzi mi termin późniejszy, tak jakby dzidzia wolniej rosła. Byłam w szpitalu na innych badaniach i lekarze ciągle mnie stresowali pytając "czemu dziecko takie małe?" Rozbieżność pomiędzy terminem porodu z OM, a usg to około 4-5 tygodni !!! A różnica w wadze to nawet ok. 1 kg. Błagam - czy któraś z Was miała podobnie? Proszę o pomoc.

Gość ania 30
Pamiętaj,że nikt nie zachodzi w ciążę w pierwszym dniu ostatniej miesiączki lekarze dlatego o to pytają ponieważ nie są w stanie określić kiedy nastąpiło zapłodnienie.Mniej więcej uważa się że ma to miejsce ok. 2 tyg. po okresie ale dobrze by było gdybyś znała dzień ostatniej miesiączki przecież każda kobieta to zapisuje prowadzi kalendarzyk nie wierzę że nie pamiętasz.Dzidziuś nie zawsze rośnie tak książkowo jedne są małe i drobne a drugie większe nie przejmuj się najważniejsze żeby było zdrowe unikaj alkoholu ,papierosów,leków bo to są czynniki które mają wpływ na hipotrofię płodu.Pozdrawiam.