Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość blunetka85

czym najlepiej usunąć kamień z czajnika

Polecane posty

Gość zasmażek
ja gotowałem cole z sodą

Gość małpeczka...........
jest taki specjalny proszek!!!tylko niestety nie pamietam jak sie nazywa!!!zapytaj na stoisku z chemia gospodarcza!!!albo sprobuj zagotowac kwasek cytrynowy!!!

Gość podobno można stosować
kwasek cytrynowy - zagotoweać go w czajniku. jest jendka taki proszek - specjalny odkamieniacz - można go kupić w leader prisie na 100%.

do czajnika z wodą wsyp paczke kwasku cytrynowego, zagotuj i wylej wodę. Czajnik jak nowy, grzałka błysk!

Gość pora
najlepiej wlac ocet do pelna naczynia i wtedy zagotowac

Gość martka1
a ja kupuje "Cilit"(zielony) specjalny do odkamieniania czajników itp.trochę drogi preparat ale długo skutkuje!

nie radze tego robic tabletkami lub proszkiem.... nie daj Boze ktos nie bedzie wiedzial ze sie gotuje woda z proszkiem i zaparzy herbate!! skutki: poparzony przewod pokazrmowy i zoladek lub nawet smierc. To srodki zrace i niebezpieczne! ja bym uwazala, ocet jest chyba najbezpieczniejszy i dobrze odkamienia:)

Gość rrrysia
jest specjalny środek do tego - Kamix cena ok 5 zł

Gość najlepszy sposób
to kwasek cytrynowy, rozupść w czajniku i zostaw na ok. 0,5 godz a cały kamień zejdzie

Gość najlepszy sposób
to kwasek cytrynowy, rozupść w czajniku i zostaw na ok. 0,5 godz a cały kamień zejdzie

Gość filtr do wody
to jest najlepszy sposob na kamień :) Ja mam filtr britta - super oczyszcza wode - nie mam żadnego osadu w czajniku - używam go już pól roku. I przynajmniej nie wypijam tego kamienia :p

Ja też mam filtr w formie dzbanka i wode po przefiltrowaniu też mam bez osadów i kamienia i fajnie, bo wreszcie mam herbatę bez świństw

Gość Tadeusz
Oj kobietki! Nie wiecie,że pozbawiając wody składników mineralnych szkodzicie swojemu zdrowiu! Co lepiej, mieć kamień w czajniku czy chore serce? Ale trzeba trochę wiedzy na ten temat mieć.

Gość zabawne...
...przedmówco najwyraźniej TY NIE MASZ POJĘCIA jak działają filtry do wody!!!! Studiuje chemię na uniwersytecie jagiellońskim i wiem ze filtry NIE ZABIERAJĄ nam składników mineralnych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu!!!! To co sobie napisałeś jest NAPRAWDĘ ŚMIESZNE!!!! Filtry usuwają głównie sole wapnia....a jago głównym źródłem dla organizmu NAPRAWDĘ nie jest woda!!!!!!!

Gość julka2
Właśnie mam się zabierać do odkamieniania czajnika,zwykłego nie bezprzewodowego,mam w domu tylko ocet więc próba octem

Gość exx
Ocet jest na to dobry, ale nie pomaga na kamień grubości kilku milimetrów...niestety:/

Gość luca**
Najlepszy jest kwasek cytrynowy. 2 paczki kwasku wsypac do czajnika , wlac wode , zagotowac i zostawic na noc. Jezeli jest duzo kamienia , czynnosc powtarzac co tydzien a potem raz w miesiacu i bedzie spokoj z kamieniem. Kwasek jest lepszy od octu i tych odkamieniaczy .

mówiąc szczerze bałabym się użyć środka chemicznego do odkamieniania czajnika. żelazko to co innego. sama gotuję szklankę octu z wodą w czajniku. potem wylewam, a jeśli jest taka potrzeba, powtarzam zabieg.

Po occie, to potem przez tydzień nie da się pić kawy bez cudnego aromaru :D Ja polecam, jak dziewczyny kwasek cytrynowy albo sodę oczyszczoną. Wygotować, potem samą wodę zagotować dwa razy i już. Nic nie trzeba szorować.

Gość ja wyciskam cytryne
i gotuje z woda, po co jakies sztucznosci ;)

Gość a ktos tam akurat mial racje
filtry do wody niekoniecznie sa dobre. jakby zastosowac takie na bazie odwroconej osmozy na przyklad... Woda destylowana (nie mowie, ze to bedzie taka ;) ) nie jest zdrowa :classic_cool:

Gość ProOdkamieniacz
Najlepiej zagotować mocz. Ale uwaga !! Koci mocz. Tylko poważnie nalac do pelna i gotowac aż wyparuje całość. To jest najlepszy lecz troche drastyczny sposob na odkamienienie czajnika na dłuższą metę.

Gość wujo Moshe
haha no koci mocz mnie rozwalił - a z ilu kotów "korzystasz", żeby zalać czajnik do pełna? to by cała kociarnia na osiedlu musiała się zlecieć :D pomijam aromat kociego moczu gotowanego do momentu, "aż wyparuje całość" - miłego odkamieniania :D

Zawsze zalewałam octem (nie gotowałam) i odstawiałam na jakiś czas. Wszystko odchodzi, nawet najgrubszy kamień. Żadnego dziwnego posmaku/zapachu nie czuć. Może to od tego jaką kto ma wodę zależy?

Gość taaaaaaaaaaaaak
Kamyk- taka mała saszetka jak proszek do pieczenia. Wsypujesz , lejesz wodę ale nie do pełna czasjnika bo wykipi jak nbędzie wrzeć. Gotujesz i masz czasjnik i grzałkę jak nowy :) W kauflandzie jest około 5zł

Gość Burza na Warszawa
Tylko ocet ,wlewam zagotuje ocet ,zostawiam na 10 min i wylewam.Myje czajnik ,gotuje wode i wylewam.Zero kamienia i dziwnego zapachu.

Gość eduesz
28 paczek kwasku, 0,6 l octu, liść laurowy i garść słonecznika. Wszystko gotować dokładnie 11 min, następnie po schłodzeniu odstawić na dwie godziny do cienia (owinąć ręcznikiem) pzdr.

Gość wederek
Do dentysty!