Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość blunetka85

czym najlepiej usunąć kamień z czajnika

Polecane posty

Gość to może z zebów też zejdzie?
bt

Gość golombek
teraz własnie wsypałem kwasek cytrynowy i juz zaczeło troszeczke bulgotać. ale postawiłem czajnik na małym gazie zeby woda była gorąca

Gość hehehehehheheehe6644
obe ocet i zagotuj. kamien znika momentalnie :) potem jeszcze pare razy zagotuj zwykla wode, zeby herbaty nie zalaz resztami octu ;P

Gość loczek790
Ja przypadkowo odkryłem lepszy sposób- bez octu i tym podobnych :-) Mowa o zwykłym czajniku "na gaz". Kiedyś zapomniałem, że chciałem sobie zrobić herbatę. Woda oczywiście się wygotowała a czajnik porządnie się rozgrzał. Chciałem jak najszybciej schłodzić czajnik, żeby nic się nie stało więc zalałem go zimną wodą. I oto niespodzianka - kamień popękał i pięknie odszedł. Tylko uważajcie na chińszczyznę, żeby plastykowe części się nie potopiły ;-)

Gość KUBA STUDENT Z OPOLA
KWASEK CYTRYNOWY---- 50groszy zalatwia sprawe:):):) W OPOLU WODA JEST TRAGICZNA PO 1 ZAGOTOWANIU KAMIEŃ SIE OSADZA WSZEDZIE...1 ZAGOTOWANIE I MALINA, CZAJNIK JAK NOWY:D:D:D:D

Gość JOH RAMBO
tylko o wylacznie COCACOLA THE BEST

Gość wyjadacz
Pierwsza odpowiedz najlepsza - ocet. Oczywiście śmierdzi potem troszkę w kuchni, ale dla mnie jest on najskuteczniejszy.

Gość udalo sie
uzylam OCTU . Tzn. nalalam pol na pol z woda (zeby czajnik nie smierdzial az tak badzo tak jak pisza moi poprzednicy) zostawilam na pol godziny zeby odstalo i zagotowalam,wylalam i zas zagotowalam sama wode. Mialam duzy kamien a znikol wszystko wiec polecam ta metode. Pozdrawiam pracusiow :)

Gość Młoda gospocha
Najlepszy jest kwasek cytrynowy,wsup ze 2 łyżeczki wlej do połowy wody i zagotu,pozostaw jeszcze aż wodo ostygnie:D

Zgadzam się co do kwasku cytrynowego. Jest on niezawodny jeśli chodzi o odkamienianie czajnika :)

Gość prosty sprawdzony sposob
kup sobie mała saszetke kwasku cytrynowego nalej wody wsyp cale opakowanie kwasku do czajnika i gotuj jakies 5 min az wszystko pusci.

Gość Milenkaaaaaaa
Ja zawsze używałam właśnie tego odkamieniacza co w większości sklepach można dostać troszkę się wsypuje nie tak jak pisze na opakowaniu do tego woda i 3 razy zagotować i gotowe i po kamieniu... Kwasek cytrynowy też próbowałam jest ok. Natomiast przed chwilą wypróbowałam pierwszy raz ocet i powiem wam efekt jest super czajnik w środku jak nowy nalałam z 1/3 octu resztę dopełniłam wodą zagotowałam 3 razy umyłam i nie ma już żadnego zapachu. Nie ma to jak sprawdzone domowe sposoby :)

Gość palimłot
najlepiej młotkiem raz koło razu poobijać i kamień odleci widziałem jak czyszczą betoniarke na budowie

Gość gość
Najlepiej to zapobiegać jego powstawaniu. Ja filtruję wodę dzbankiem i problem kamienia zniknął. W najbliższym czasie planuję zaopatrzyć się w http://www.youtube.com/watch?v=AkUBriU2UA8 to sądzę, że będzie jeszcze wygodniej ;)

Gość aja_anka
Zgadzam się z przedmówczynią. Ocet lekarstwem na każdy kamień. Chociaż ja pozbyłam się częściowo problemu, bo zaopatrzyłam się w elektryczny czajnik ceramiczny serii Feel Maestro i nie mam przynajmniej problemu z zakamienieniem grzałki, bo nie ma jej wewnątrz czajnika.

Gość gość
Zamiast usuwać kamień z czajnika, można usunąć przyczynę jego powstawania. Poczytajcie sobie o zmiękczaczach wody na stronie http://www.zmiekczacze.com - generalnie chodzi o to, że twarda woda to woda, która ma dużo wapnia. Pod wpływem temperatury (np. w czajniku jak gotujemy wodę), ten wapń się wytrąca i "przykleja" do powłoki metalowej czajnika. Tak oto wygląda nam kamień (kotłowy). Wracając do zmiękczaczy wody, to jak już weszliście na stronkę do widzicie, że są kompaktowe zmiękczacze i zmiękczacze dwuczęściowe. Do domku jednorodzinnego najbardziej opłaca się kupić kompaktowy zmiękczacz. Chociażby ze względu na ilość zajmowanego miejsca. Dwuczęściowy zajmuje więcej miejsca. Jak nie wiecie jaką macie wodę (tj. czy twardą czy miękką), możecie zadzwonić do swojego wodociągu miejskiego lub zbadać wodę testerem kropelkowym. Aktualna mapa twardości wody w Polsce znajduje się tutajhttp://www.zmiekczacze.com/twarda-woda/

Gość gość
Ja próbowałam wszystkiego, octu, sody oczyszczonej, kwasku cytrynowego i nic nie działało, aż kupiłam w rossmanie proszek "domol"w takim niebieskim opakowaniu, dosłownie kilka sekund i po sprawie, kosztuje grosze, czajnik jak nowy, a już chciałam wyrzucić, bo myslalam, ze nie da się go doczyscic :)

Gość gość
Długo korzystałam z takich wymiennych filtrów do dzbanka, ale jak sobie podliczyłam ile na to wydaję pieniędzy to już bardziej mi się opłacało zamówić filtr narurowy w firmie www.dualfiltry.pl razem z montażem i teraz mam czystą wodę do picia a czajniki bez kamienia.

Gość gość
Polecałbym to co ja stosuję u siebie w domu czyli Calmat od niemieckiej firmy CWT GmbH. Od dawna jest stosowane na świecie, a dopiero od jakiegoś czasu jest to dostępne w Polsce. Nakłada się na rurę i tyle, montaż nie jest specjalnie skomplikowany, a samo działanie jest bezobsługowe. Warto sobie doczytać na temat działania na www.calmat.pl.

Przydatny artykuł, ale bardziej dla tych, którzy nie chcą mieć w przyszłości problemów z kamieniem. A co z tymi, którzy JUŻ je mają? Ano dla tych bardziej się nada artykuł o tym, jak się tego kamienia pozbyć. Proszę, macie i korzystajcie: http://toczytam.pl/jak-skutecznie-odkamienic-czajnik-elektryczny . W końcu o tym jest wątek, prawda? Nie jak nie dopuścić do kamienia, ale jak go usunąć.

Gość gość
Tez uzywam octu,zawsze pomaga

Gość gość
Tez uzywam octu,zawsze pomaga

Gość gość
Wielokrotnie usuwałam kamień z czajnika octem no ale ileż można powtarzać w kółko to samo? Pewnego dnia się wkurzyłam i po prostu zamówiłam stację zmiękczającą wodę w firmie http://gc2000.pl i problem zniknął, a sama woda do tego wszystkiego jest czysta i zdatna do picia.

Gość gość
Zalany woda czajnik owinąć kocem, położyć na tylnym siedzeniu samochodu (oczywiście zapiąc pasem żeby się woda niewylala) wyjechać na obwodnicę i rozpędzić się do 100km/h potem czajnik położyć w cieniu pod drzewem stanąć za nim i przeskoczyć go 3x powinno być ok - u mnie działa A jestem blondynkom