Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Mocherowy berecik

Skandaliczny wyrok w 艁odzi! Ratujmy dzieciaczki!

Polecane posty

Go艣膰 Mocherowy berecik

Czterdzie艣ci godzin przymusowej pracy to kara dla 艁ukasza Wr贸bla, autora antyaborcyjnej wystawy, kt贸ra prezentowana by艂a w 艁odzi i Lublinie. 艁贸dzki s膮d grodzki uzna艂 w czwartek, 偶e Wr贸bel jest winny wykroczenia, bo w miejscy publicznym umie艣ci艂 nieprzyzwoite zdj臋cia. Skaza艂 go na miesi膮c ograniczenia wolno艣ci w postaci 40 godzin nieodp艂atnej pracy na cele spo艂eczne. Wyrok zapad艂 na niejawnym posiedzeniu, na kt贸rym Wr贸bel nie by艂 obecny. Orzeczenie nie jest prawomocne. Dzi艣 zosta艂o mu wys艂ane. Gdy je otrzyma, b臋dzie mia艂 siedem dni na z艂o偶enie tzw. sprzeciwu. Wtedy dojdzie do rozprawy. Ekspozycja "Wybierz 偶ycie" pojawi艂a si臋 19 czerwca w centrum 艁odzi, u zbiegu ul. Piotrkowskiej i al. Mickiewicza. Na czternastu olbrzymich planszach zdj臋cia p艂od贸w ludzkich po aborcji zestawiono z fotografiami ofiar r贸偶nych tragedii i wojen. Na jednej z nich obok zmasakrowanych zw艂ok zamordowanych w czasie wojny w by艂ej Jugos艂awii umieszczono zdj臋cie dokumentuj膮ce aborcj臋 w 贸smym tygodniu ci膮偶y. Podpis g艂osi艂: "R贸偶ne metody. R贸偶ne motywy. Rezultat ten sam". Po kilkunastu dniach ekspozycji omal nie dosz艂o do tragedii, bo plansze porwa艂 wiatr, rzuca艂 nimi po jezdni i chodniku. Po naprawieniu w lipcu wr贸ci艂a na swoje miejsce. Potem eksponowano ja w Lublinie. Jej inicjatorem by艂 24-letni 艁ukasz Wr贸bel, student politologii i cz艂onek M艂odych Konserwatyst贸w. - Nie udzielam 偶adnym informacji, nie odpowiadam na 偶adne pytania - m贸wi艂 "Gazecie". Ekspozycja wzbudzi艂a olbrzymie kontrowersje. Z jej powodu dosz艂o nawet do starcia miedzy dzia艂aczami m艂odzie偶贸wki Partii Demokratycznej a M艂odzie偶膮 Wszechpolsk膮. Wystaw臋 pochwala艂 Miros艂aw Orzechowski, wiceprezydent miasta z Ligi Polskich Rodzin: - Widzia艂em j膮 i uwa偶am, 偶e taki wstrz膮s jest potrzebny - m贸wi艂 reporterowi "Gazety". - W mediach jest mn贸stwo zwolennik贸w aborcji. Ciekawe, co powiedz膮, gdy stan膮 przed tymi obrazami. Czworo 艂odzian nie podziela艂o zdania prezydenta. Z艂o偶yli w tej sprawie zawiadomienia do policji i prokuratury. By艂a w艣r贸d nich Iwona Bartosik, 艂贸dzka radna SLD. W swoim zawiadomieniu do prokuratury napisa艂a, 偶e organizator wystawy "pod偶ega (...) do pot臋pienia kobiet poddaj膮cych si臋 aborcji, a tym samym pot臋guje napi臋cie spo艂eczne, zmierzaj膮c do wywo艂ania konfliktu mi臋dzy osobami o r贸偶nych pogl膮dach". Doniesienie z艂o偶y艂 te偶 艂odzianin Jacek H. Domaga艂 si臋 od prokuratury, aby nie tylko sprawdzi艂a, czy nie pope艂niono przest臋pstwa, ale tak偶e "wszcz臋cia dzia艂a艅, uniemo偶liwiaj膮cych dalsze sianie zgorszenia". Prokuratura sprawdzi艂a, 偶e wystaw臋 zorganizowano legalnie: autor mia艂 zezwolenie miejskiego zarz膮du dr贸g i transportu. Za miesi臋czn膮 ekspozycj臋 zap艂aci艂 315 z艂. Pod koniec lipca przes艂ucha艂a 艁ukasza Wr贸bla, a potem odm贸wi艂a wszcz臋cia post臋powania w sprawie wystawy. - Nie dopatrzyli艣my si臋 tu 偶adnego przest臋pstwa - t艂umaczy艂 Tomasz Makowski z Prokuratury Rejonowej dla 艁odzi 艢r贸dmie艣cia. Wed艂ug 艂贸dzkiej policji, dosz艂o jednak do wykroczenia: w miejscu publicznym umieszczono zdj臋cia o nieprzyzwoitej tre艣ci, kt贸re "wywo艂a艂y oburzenie spo艂eczne i da艂y wyraz lekcewa偶enia uczu膰 innych os贸b". Grozi za to kara ograniczenia wolno艣ci, grzywny do 1500 z艂 albo nagana. Podczas przes艂uchania w komisariacie Wr贸bel nie przyzna艂 si臋 do winy. - Moj膮 intencja nie by艂o wywo艂anie zgorszenia i lekcewa偶enia innych os贸b - t艂umaczy艂.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Mocherowy berecik
Prosimy o: > zabranie g艂osu na forum gazety http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2843337.html > odwiedzenie i promowanie adres贸w Komitetu Poparcia Wystawy - gdzie mo偶na dowiedzie膰 si臋 JAK POM脫C WYSTAWIE (http://nienarodzeni.pl) i Oficjalnej Strony Wystawy (http://NieAborcji.pl) > przekazywanie informacji dalej Komitet Poparcia Wystawy "Wybierz 呕ycie" http://nienarodzeni.pl

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Mocherowy berecik
Agresja jest wspania艂ym sposobem na odreagowanie poczucia winy, kt贸re im wi臋ksze, tym ostrzejsze i absurdalniejsze rodzi ataki. W艣cieklo艣膰 za艣lepia winnych zbrodni dzieciob贸jstwa.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 matkapolka
nie chcia艂abym, 偶eby zobaczy艂a te zdj臋cia moja czteroletnia c贸rka, u艣wiadamia膰 powinno si臋 ludzi w wieku, w kt贸rym mog膮 to zrozumie膰 - tak膮 wystaw臋 powinno pokazywa膰 si臋 nastolatkom w szko艂ach, a nie przypadkowym przechodniom na ulicy: ma艂ym dzieciom, facetom i emerytom, bo ich to poprostu nie dotyczy.

Udost臋pnij ten post

a co ty taka litosciwa dla facetow? ich todotyczy w rownym stopni,bo oni tez robili te nienarodzone dzieci i to oni czesto wciskaja kobietom pieniadze w reka,zeby je usune艂y,albo odwracaja sie,bo przeciez \"TO ICH NIE DOTYCZY\" MATKA POLKA,CO....?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 A gdyby tak...
A gdyby tak umie艣膰i膰 zdj臋cia innych element贸w kobiecych wn臋trzno艣ci, ostrzegaj膮c np. sfotografowa膰 w膮trob臋 starej pijaczki, ostrzegaj膮c przed marsko艣ci膮 w膮troby lub poczernia艂e p艂uca palaczki ostrzegaj膮c przed paleniem ;) ? Przeszkadza艂oby to komu w stopniu "procesowym"?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 figu艣
a ja uwa偶am, 偶e Polska to ciemnogr贸d. Ka偶da kobieta powinna mie膰 prawo do decydowania o w艂asnym ciele, 艂膮cznie z prawem do aborcji! Lepiej niech usunie, jak ma wyrzucca膰 dziecko na 艣mietnik. A takim umoralniaj膮cym akcj膮 m贸wi臋 NIE!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ja27
jestem za wyrokiem....... sprawa aborcji jest prywatna rzecza kazdej osoby..... a ja nie zycze sobie ogladania tego typow plakat贸w na ulicach..... skoro pan 艁.W jest przeciwny aborcji niech ten fakt zatrzyma dla siebie......

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zielsko3
Gadzam si臋 z Ja27 a w og贸le z tym, 偶e aborcja to sprawa kobiety i nikomu nic do tego. Nie 偶yczy艂abym sobie, by moje 6 letnie dziecko widzia艂o taka wystaw臋 na ulicy!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 niesmak
do poprzedniczki to trzeba bylo je usun膮c,to by nie widzialo

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 taka tam
dobra kara dla tego ba艂wana beztalencia kt贸ry pr贸buje zaistnie膰 za wszelk膮 cen臋 tak ja dobra by艂a kara dla innego beztalencia kt贸ra zbezcze艣ci艂a krucyfiks

Udost臋pnij ten post