Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mała kuchareczka

jak ugotować sypki ryż?

Polecane posty

A czy słyszałas może o takiej technice jak czytanie instrukcji obsługi? Wystarczy odwrócić opakowanie z ryżem przeczytać jak to ugotowac i zastosowac się do zaleceń. Wychodzi oszczędniej czasowo niż pytanie o to na forach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mistrz świata
....po ugotowaniu dobrze przepłukać zimna biezacą wodą i tyle...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość i mieszamy widelcem
tylko nie wolno łyżką !!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gfm jrdt
j nie polecam gotowania ryzu luzem az do momentu wchloniecia wody,jak tu panie radz.. zdecydowanie wychodzi balajda ,poecam woreczki zdecydowanie i nie te najtansze!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ugotowałam dzisiaj ryż według przepisu libry77 i powiem wam że pycha:) do tego sos słodko kwaśny i obiad gotowy:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość giorgio
Najprosciej,,,na gotujaca sie wode zasypac ryz,,, i teraz NAJWAZNIEJSZE,,,aby byl sypki nie wolno go mieszac w czasie gotowania na malym ogniu okolo 20 min,,,,jesli ktos sie powstrzyma od mieszania to bedzie sypki i wbrew pozorom nie przylgnie do dna w przeciwienstwie do ciaglego mieszania,,,, sposob starych kucharzy,,,pozdrawiam wszystkich z kraju wielkiego makarona ,) Giorgio

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A dlaczego na sypko? Zaden prawdziwy Chinczyk ryzu na sypko nie gotuje. Ryz MUSI sie kleic w brylki, wiec gotowanie na sypko jest do kitu. Zreszta smczniejszy i latwiejszy do jedzenia jest lekko zbrylony. Jedna czesc ryzu, dwie czesci zimnej wody, troche soli i gotowac do czasu kiedy woda odparuje. Pozniej trzymam jeszcze 10 minut pod przykryciem na cieplej plytce (kuchnia elektryczna) i gotowe. Proporcje wody i ryzu moga sie wahac zaleznie od jakosci ryzu. Poza tym bardzo lubie kolorowy ryz: czasami dodaje odrobine szafranu albo przecieru pomidorowego. Ladniejszy i smaczniejszy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gotowanie ryżu
MOŻNA GOTOWAĆ RYŻ, ZACZYNAJĄC OD ZIMNEJ WODY! BEZ OBAW! Prawidłowe gotowanie ryżu jest takie: Opłukać obficie suchy ryż pod zimną wodą. Zalać ryż w garnku podwójną ilością wody. Posolić. Można dodać odrobinę tłuszczu, jak olej lub masło. Można zamieszać wyłącznie zanim się zagotuje. Od chwili, kiedy zacznie się gotować, zmniejszyć ogień do minimum i pozostawić na 15 minut (lub nieco więcej) i absolutnie nie mieszać do upłynięcia czasu gotowania. Dzięki temu ryż nie będzie się przypalał - w procesie gotowania naturalnie powstaną kanaliki, którymi będzie parowała woda, aż do całkowitego jej wchłonięcia i wyparowania. Wówczas ryż będzie gotowy. Oczywiście, jak ryż jest kiepskiej jakości, to i prawidłowe gotowanie nie pomoże, wyjdzie ciapa. Polecam więc inwestowanie w dobry ryż.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mistrz kuchni
Aby ugotować najzwyczajniejszy ryż na sypko należy: (Podaję recepturę na 125 g ryżu) - rozgrzać na niewielkiej patelni 2 łyżki oliwy z oliwek - na rozgrzaną oliwę wsypać 125 g ryżu - prażyć ryż na patelni aż wszystkie ziarna zbieleją (najlepiej prażyć do momentu, aż niektóre ziarna uzyskają kolor jasnozłoty) - w rondlu zagotować 1/2 litra wody (wodę osolić lub dodać kostkę rosołową) - przesypać ryż z patelni do gotującej się wody - mieszając gotować ryż do tej pory aż wchłonie wodę (a część naturalnie odparuje). - zestawić z palnika rondel z ryżem, rondel przykryć i pozostawić ryż na 5 do góra 8 minut. Przemieszać. Voila! Ryż na sypko gotowy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sanczo19
Żadna filozofia. Zagotować 1l wody w garnku, dosolić. Do wrzątku włożyć 4 saszetki ryżu parboiled "Sonko", gotować 17 minut odcedzić i gwarancja 100% sypkiego i pysznego ryżu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ludzie nigdy nie gotujcie ryżu czy kaszy w torebkach niepotrzebnie plastik się gotuje to niezdrowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja za to nie wiem jak odcedzić sypki ryż :/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×