Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama alergika

alergia na białko mleka krowiego

Polecane posty

Gość mama alergika

Co można dać 1,5 rocznemu dziecku na drugie śniadanie, które jest uczulone na białko mleka krowiego. Niestety nie chce jeść żadnych kanapek ani owoców.

A może zjadłby dzieciaczek owoce w postaci musu owocowego? Bo jeśli nie kaszka, nie kanapka i owoce też nie, to nic innego nie pozostaje. Może chociaz chrupki kukurydziane? Ale co to za posiłek? :(

Gość mama alergika
Zupki jada kaszki też, owoców nie chce pod żadną postacią ani musy ani soki ani krojone w plasterki kosteczki. No ale ile razy dziecko ma jeść zupkę. Mi chodzi o drugie śniadanko mój synek niestety jest małym żarłoczkiem.

Gość mama alergika
Po prostu brak mi pomysłów co można dać na drugie śniadanko bo woła am am to coś ok. tej 10 jeśli dziecko jest głodne. Jajecznicę zjada z chęcią no, ale przecież codziennie nie mogę mu dawać.

Gość mmama
A probowałas jogurty, oczywiście na bazie soji. Są rewelacyjne nasza mała je uwielbia. Dostępne są w wiekszych supermarketach, są o smaku waniliowym, czekoladowym, i toffi. Są naprawde dobre jedyne co odstrasza to cena 11 zł za cztery małe pudełeczka ale czego nie robi się dla dziecka. Szukać trzeba na stoiskach ze zdrową żywnością albo dla wegetarian. Firma nazywa się alpro - soja, dotego nie zawieraja laktozy i są wzbogacone w wapń, z tej samej firmy można jeszcze kupić mleko sojowe w kartonikach a do tego płatki i śniadanko już gotowe.

Gość mamam alergika
do mmamam nie próbowałam podawać małemu tych produktów. Poszukam w sklepach dziękuję bardzo za informację. Cena jak dla mnie do zniesienia.

Gość SYLWKA
Witam, okazało się, że mój 7 letni synek ma alergię na mleko. Mleka (karmiłam go 3 lata piersią) nigdy nie lubił ale sere, jogurt, itp. uwielbia. Co ja mam mu dawać jeść??? - za wędliną i miesem nie przepada. Fakt, który mnie dziwi to, że nigdy nie miał objawów ze strony układu pokarmowego, testy z krwi robiliśmy tylko dla tego, że często choruje (anginy, zapalenia oskrzeli, krtani) - czy uczulenie na mleko może powodować takie objawy???

Jeżeli dziecko ma 1,5 roku to spokojnie mozna mu podać takie coś jak jogurt, serek, danonki, monte, bakusie i co tam jeszcze jest w lodówkach, mozna też i to będzie lepsze samemu zrobić serek z mleka w woreczku - zagotować je i dodać takie specjalne tabletki jogurtowe, do kupienia w aptece. Jak się zakwasi, trzeba delikanie ogrzać i taki serek odcisnąć przez szmatkę lub na drobnym sitku. No i obserwować dziecko, czy jednak nie ma odczynów alergicznych. A jeszcze, zamiast owoców można dać warzywa gotowane - marchew, brokuła, kalarepkę, kalafiora... Najlepiej do rączki, niech ma radochę, że sam zje. Albo bułke do rączki.

Gość wuwuwu
a ja mam pytanie - czy alergia na bialko krowie to rowniez oprocz nabialu dziecko nie moze jesc wolowiny??

Niektórzy tak twierdza, ale nie jest to do końca zbadane, najlepiej podać troszke i przekonać się samemu.