Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PLISS WEJDŹCIE

CHOLESTEROL 258. Z CZEGO??? KTO MA PODOBNIE?

Polecane posty

Gość PLISS WEJDŹCIE

KURCZE MAM NIEDOWAGĘ, ODŻYWIAM SIĘ DOŚĆ DOBRZE, A TERAZ CHOLESTEROL 258..NORMA NIBY DO 230, ALE OSTATNIO WIDZE ŻE NAWET DO 200 PISZĄ... BADANIA ZLECONE PRZEZ GINEKOLOGA MIAŁAM GDYŻ BRAŁAM 2 LATA TABL. ANTYKONCEP. RESZTA WYNIKÓW DOBRA (HDL ITP...) Z CZEGO TAKI WYNIK?OD TYCH HORMONÓW?? KTOŚ MIAŁ TAK??

Gość troche za pozno
wiem ze odpisuje za pozno ale... badalem sobie krew i cholesterol wyszedl mi 262 a do pracy musze miec ponizej 200. Bylem na czczo ale dzien wczesniej tlusto jadlem. Przez dwa dni lecialem na warzywach, owocach i mineralnej, zbadalem krew i wyszlo... 194 Takze luz, te badania sa generalnie gowno warte.

Gość no więc
dzień przed badaniem poziomu cholesterolu nie powinno się np. brać bardzo ciepłych lub gorących kapieli, bo one zagęszczają krew i wyniki wychodzą wtedy zawyżone troche za pozno - niestety dieta ma ogromne znaczenie dla poziomu cholesterolu, sprawdzilam to :) eksperymentalnie :) zrobiłam 2 badania, przy pierwszym badaniu wynik był 203, na drugie badanie poszłam po 2 dniach, w czasie których jadłam tak jak Ty ( + dużo wysiłku fizycznego ) i wynik był 125 :) Moj lekarz powiedzial, że przy pierwszym badaniu laboratorium musiało zrobić pomyłkę, a ja wiem że nie.

Od jakiegoś czasu mam b. wysoki cholesterol. Mój lekarz mówi że to nie tylko od jedzenia tłustego rośnie ale również stres ma tu b. duże znaczenie. Szczególnie ten długotrwały. Cholesterol dzieli się na dobry i zły , więc trzeba sobie zrobić LDL i HDL - FRAKCJE.Dopiero jak wyjdzie zły cholesterol za wysoki to wtedy trzeba przejść na dietę . Czyli nic pochodzenia zwierzęcego bo to zły tłuszcz, jedynie można spożywać tłuszcze pochodzenia roślinnego. Uwaga na mięso (jedynie mało tłuszczu ma indyk, ewentualnie kurczak) . żółtko jaj, ser żółty i pleśniowy-full tłuszczu. Wszystkie kremy w ciastkach są be. Jeśli chodzi o serki do smarowania pieczywa to na rynku jest jeden na bazie tłuszczów roślinnych - czyli dobrych- jest to RAMA CREMBONJOUR -NIE UMIEM NAPISAĆ POPRAWNIE NAZWY. Są też dwie margaryny do smarowania: BENECOL i FLORA. Trzeba jeść dużo jabłek no i w ogóle owoców i warzyw. Orzechy polecam! Ale niestety nie w czekoladzie. Pozdrawiam.

Gość pyszczka
jak to nie w czekoladzie?to czekolada tez źle na cholesterol wpływa?/jej czy zostało jescze cos dobrego do zjedzenia nie podwyższającego cholesterolu?a jesli chodzi o margaryny to flora ma bardzo dobry smak i super się smaruje, wiem ide na łatwizne ale zawsze mi sie spieszy:/

tak czekolada również podnosi cholesterol jest na bazie tłuszczów zwierzecych

Gość Omnix
Slodycze generalnie nie są zbyt zdrowe, trzeba to sobie jasno przyznac. Oczywiscie, z umierem mozna jesc wiekszosc rzeczy, no moze oprocz takich bomb jak golonka - tego rodzaju posilki nawet w malych ilosciach nie sa zdrowe.

Gość emilyta
mam 300 i tez jem jabłka i jogurty. Zero chleba, maseł, margaryn. Duzo warzyw, czasami kawa, ciasto raz w tygodniu.....sama nie wiem czemu tak mi skacze. Nie biore anty.

Gość ciekawostka
a ludzie na dietach wysokotluszczowych co to jedzą po 5 jajek dziennie mają cholesterol w normie albo troche podwyższony - ale ten "dobry" :D

Gość podobno papierosy
podnoszą cholesterol więc trzeba rzucić.

Gość podobno papierosy
pluszka ->:D

tak szczególnie że znam taką jedna babkę sucha jak por tzn taka chuda, odzywia się zdrowo tyle że pali jak czołg i ciągle narzeka że ma wysoki poziom cholesterolu i miażdzycę

Gość 100 brokułów
ja też jesem młoda, szczupła, do tej pory niby zdrowa i też mam wysoki choresterol kochani ! rezygnujcie z białego chleba, serów (zostaje tylko chudy biały), słodyczy, smażonego (duszonego,pieczonego) mięsa, śmietanę, majonez, masło traktujcie jak arszenik - tez rzeczy dla was są niejadalne, jedzcie same warzywa i owoce,chude mięso kurczaka i ryb tylko z folii, ja mam już choresterol poniżej dwustu, trzeba trzymać dietę i jak najwięcej ruchu, rozkochałam się w brokułach, czosnku, mnóstwo potraw na obiad można zrobić z jogurtu naturalnego, jem tez zupy na wywarach jarzynowych, bez dodatku mięsa i przypraw w kostkach czy proszku typu vegeta (to tez jest potwornie niezdrowe)

Gość 100 brokułów
kto z was nie kocha pizzy, tostów, grzanek z serem, frytek, puszystych ciast z bitą śmietaną, serów plesniowych i żółtych, sałatek z majonezem, lodów, to wszystko jest ZAKAZANE mnie najbardziej brakuje serów i pizzy, echh jak jestem najedzona to nie mam ciągoty do słodyczy

Brokuły rządzą, a sałatka brokułowa to już w ogóle wymiata. Zgadzam się z Tobą, że trzeba przede wszystkim uruchomić aktywność fizyczną. Zawsze do tego namawiam, bo to daje super efekty i to nie tylko jeśli chodzi o zbicie cholesterolu. Ja sobie jeszcze jem margarynę florę, ona dobrze robi na serce, a do tego nie ma transów więc niema strachu o jej jedzenie. Przyłączam się do apelu o dbanie o własne serduszko. Póki jeszcze można stosunkowo niewielkim wysiłkiem to osiągnąć.

Gość brokułowa
To moze mozna poprosic o przepis na sałatka brokułowa ?

Gość pikawka
wystarczy dieta. Zero smażonego, tłustego! Sałatki, chude mleko, ciemne pieczywo... wszystko, co zdrowe. Mi po takiej ostrej diecie spadł bardzo cholesterol (miesiąc), aż lekarz nie mógł uwierzyć. Tylko, że ja miałam 19 z przecinkiem, a norma jest ponad 2... więc jakoś inaczej tu piszecie, nie znam się tak na tym.

Gość ale nie przeginajcie drogie pa
nie.... Holesterol we krwi u kobiet jest konieczny do wytwarzania estrogenu. Dlatego jak się bierze tabletki anty, to może się podwyższyć. Jednak tak ok. 200 może być, zwłaszcza jak ktos jest szczupły:)

Gość ale nie przeginajcie drogie pa
*Cholesterol:O

Gotujesz brokuła, wkrajasz do miski, do tego ze 3 jajka, 3 ogórki kiszone, kukurydza z puszki, ze 3 pomidorki. Może być majonez, ale wersja zdrowsza to jogurt naturalny, sól, pieprz (uwielbiam taki kolorowy), czerwona cebulka no i smacznego :) Czasem jeszcze gotuję sobie na parze różne warzywka i je florą smaruję dla dodania smaku. Co tam kto lubi :)

Ale to ten dobry cholesterol - hdl, a zły - ldl trzeba tępić. Jak nowa, florą do tej pory kanapki smarowałam, ale mogę zrobić jak proponujesz.

Gorąco polecam. Nie dość, że smacznie to jeszcze łatwizna jeśli chodzi o przygotowanie. Możesz sobie taki sosik zrobić jak jej dasz odrobinę więcej. Pyszna sprawa :)

Gość elemeledudki
mialas racje jak nowa. calkiem fajnie to wyszlo. dalam wiecej tej margarynki i na taerzu zrobil sie taki sosik, w ktoym mozna swieza buleczke pomoczyc :D mniam

Ano wiadomo, że miałam rację :) Ja tam florę biorę do czego się da, więc parę innych wynalazków by się jeszcze znalazło :) Smacznego.

Gość gość
oczywiscie, ze nie :) jajka maja lecznicze fosfolipidy, konkretnie zoltka, ktore stabilizuja poziom cholesterolu w organizmie.

Gość gość
Skuteczna metoda na obnizenie cholesterolu: - korzen chrzanu - czosnek - cytryna - woda Zrobic papke z kazdego produktu po rowno i jesc po 1 lyzce 3 razy dziennie przed jedzeniem. Dziala rewelacyjnie. Polecam tez picie swiezego soku z aronii, 1 szkalnka dziennie.