Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Rondelek

Co zabrac koniecznie do szpitala?

Polecane posty

Gość Rondelek

Co mam zabrac ze soba do szpitala do porodu?Prosze o dobre rady-co naprawde jest przydatne,a co bezuzyteczne(dla mnie i dla dziecka).

Gość młoda_mama
dla Ciebie -koszulka (nie może to być pidżama) najlepiej ze 3 - majtki jednorazowe (do kupienia w aptece) - podpaski takie po porodzie - kosmetyki -ręcznik -klapki pod prysznic dla dzidzi ja po cesarce lezalam 5 dni więc na każdy dzień jeden komplecik ubranek (śpioszki, kaftaniki, czapeczka (ewentualnie) - pieluszki jednorazowe - może być rożek -ręcznik albo pieluszki tetrowe bądź też flanelowe jak sobie cos jeszcze przypomne to dam znac

Gość ajoooo
to sa jakieś specjalne podpaski poporodowe?

może spróbuj się dowiedzieć na izbie przyjęć co będzie Ci niezbędnie potrzebne, bo na przykład w wielu szpitalach nie trzeba zabierać dla dziecka nic, a rzeczy na wypis przywozi tata... na pewno książeczka, dokumenty, karta ciąży, może wyniki badań które miałaś robione w czasie ciąży... swoją koszulę do porodu radziłabym oszczędzić i skorzystać ze szpitalnej... poza tym ważny szlafrok, jednorazowe majtki, do porodu niegazowana woda w ilościach większych niż miści półlitrowa butelka... oczywiście kapcie :) łagodne kosmetyki do pielęgnacji krocza po porodzie - nie mydło bo ściąga szwy i robi się nieprzyjemnie... możesz zabrać wkładki laktacyjne ważny będzie też biustonosz trzymający piersi jak się zacznie mleczna droga... dla dziecka możesz zabrać kilka pieluszek jednorazowych, bo szpital przeważnie służy ograniczoną ich ilością :) chusteczki nawilżane i oliwka - bo trudno z pupy samą chusteczką zetrzeć pierwszą kupę a i coś do pielęgnacji piersi - na przykład krem bepanthen - można nim od razu smarowac piersi, nie trzeba piersi myć przed karmieniem, a na pewno złagodzi dolegliwości związane z przyssaniem sie dziecka do pokarmu :) to chyba tyle

Gość szare mydło
Szare mydło albo dla dzieci jakiś krem albo oliwka dla dziecka

takie podpaski poporodowe ja akurat dostałam w szpitalu, wielgachne jak krowy, ale służyły dobrze :D dostawałam też co rano komplet ubrań dla dziecka i świeżą koszulę

Gość zapytaj na oddziale
u mnie w szpitalu trzeba było przynieść: - pieluszki jednorazowe + chusteczki do pupy i maść alantan oraz azulan - co do ubranek to zależy od Ciebie ja nie brałam, ponieważ pielęgniarki wolą ubierać dzieci w szpitalne ciuszki i jak zdejmują to nie muszą pilonować, żeby oddać tylko od razu idą do prania. Tak mogą ubranka nie wrócić do Ciebie. Dla ciebie na pewno przydatne będą podpaski takie duże specjalne po porodzie to się nazywa pieluchy jednorazowe w aptece będą wiedzieli o co chodzi. Weź sobie od razu ze 2 paczki no i papier toaletowy + to co napisała poprzedniczka.

Gość Rondelek
Dzieki wszystkim!Zapomnialam dodac,ze bede miala cesarke,wiec np.woda do porodu odpada.Nie wiedzialam tez,ze nie moze byc pidzama-musze kupic koszulki.Dzieci zawsze przebiera i pielegnuje pielegniarka?Sama tez popytam,ale nie chcialabym wyjsc na nic niewiedzaca.Aha!Rodze w prywatnej klinice.Myslicie,ze oni tez nie maja pieluch jednorazowych dla dzidzi i musze to zabrac?

ja się wszystkiego dowiedziałam kilkanaście dni przed porodem jadąc na izbę przyjęć, nawet nie musiałam nikogo pytać bo wywieszona była duża plansza z wszystkim co do szpitala trzeba zabrać. Co do pielęgnacji noworodków - pielęgniarki kąpały je w naszym pokoju w umywalce (pokój dwójeczka - dla dwóch mam i ich dzieci) a ubierałyśmy dzieci same przemawiając do nich czule ;) bo płakały a nie ma nic bardziej kojącego jak głos mamy, sama zobaczysz. Powodzenia.

Gość Ociezala
Dlaczego musi byc koszulka a nie pidzama?A te wstretne podpaski dlugo trzeba nosic?Slyszalam,ze po cesarce nie wolno nosic majtek,wiec chyba w tym przypadku nawet te jednorazowe sie nie przydadza?

Ociezala - koszulka wygodniejsza, spodnie od piżamy i tak musiałabys zdjąć a jak góra kusa to można się trochę czuć niezręcznie z gołą dupą...;) te wielkie podpaski to przez pierwsze kilka dni póki krwawienie jest naprawdę mocne, zwykłe musiałabyś zmieniać co parę minut. Po powrocie do domu używałam już zwykłych podpasek ale fakt przez cały okres połogu a może trochę dłużej, czyli ponad 6 tygodni, potem jeszcze stosowałam wkładki. Odnośnie majtek po cesarce to nie wiem, nie miałam cesarskiego cięcia, ale wyobrażam sobie że to po to aby nie zadrażniać zszytej rany.

Ja pojechałam do szpitala w piżamie i jak już miałam bóle, to co chwila musiałam ściągać te spodnie (do badania). Nie było to wygodne. A po porodzie założyłam szpitalna koszulę, bo łatwo było w niej karmić i śięgała do samej ziemi. :)

Gość jessica87
czy do cesarki musze sie rozebrac ?? czy moge mieć duł z pizamy na sobie

Gość ja nic nie mialam
nie wiem jak jest z cesarka :/ u mnie w szpitalu dawali pieluchy tetrowe dla dzieci i jakies kaftaniki, a dla mamy dawali wklady poporodowe. Ja mialam pizame, bo nie lubie koszul nocnych i nikt mi o tym nic nie powiedzial :) mi raczej chodzilo o wygode przy karmieniu, a lepiej mi sluzyla pizama do tego :) hmmm co tam jeszcze trzeba ? stanik do karmienia jest baaaaardzo przydatny, nie chcialam kupowac, bo mi bylo szkoda kasy na bzdury, ale kupilam ostatniego dnia przed porodem i bylam strasznie zadowolona :) najwazniejsze w szpitalu sa pampersy i chusteczki, reszte zawsze ktos moze dowiezc :)