Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość NIEWIEDZACANIC

ZLE WYROSNIETY ZAB MADROSCI -WYRWAC JEDEN CZY 2?????

Polecane posty

Gość NIEWIEDZACANIC

witam. bylam dzis u dentysty i powiedzial m ize lewy zab madrosci bedzie do usuwania u chirurga szczekowego. ok, ale przeciez potem bedzie nierownomiernie ozlozona sila nacisku i zaczna m isie przesuwac:(. czy w takim razie: 1,.warto wyrywac zeby madrosci?w sumie nic nie oprzeszkadzaja 2.a jesli tak to czy ten zle wyrosniety 1 czy dwa? 3.boje sie tylko ,ze moze dojsc do uszkodzxenia nerwu, przy wyrywaniu zebow madrosci sa przypadki ze ma sie brak czucia potem... i niemozna mowic bo nerw jest porazony... boje sie tego,,czy ktos zna takie przypadki?????:(:(

Gość plisss napiszxcie

Gość nodi19
no nie umiem Ci pomóc ale wiem,że z zębami mądrości na ogół są problemy,bardzo łatwo sie psują i czesto sie zdarza że ledwo wyrośnie a trza rwaaać :/

Gość NIEWIEDZACANIC
hmhm dzieki ,to ja juz niby wiem :/.. ale wlasnie czy ktos mial z nim iproblemy??

Idź do innego dentysty najlepiej. Moje górne ósemki wyszły mi trochę krzywo, ale moja dentystka stwierdziła, że narazie nie ma co ich wyrywać i co moze wydawać sie dziwne, zdobyła sie na wysiłek leczenia ich. I narazie mam spokój.

Gość brusli
nie wyrosly mi osemki, ale wyrosly mi wloski na klacie:) brusli

Gość niewiedzacanic
no wlasnie. .. mnie tez zal wyrywac ,,, jedynie co , to uwazam zeby je zaplombowac i bylyby do uzytku...

No własnie, to już wiesz co masz robić :) A jak Twój dentysta będzie upierał sie przy usuwaniu, to go zmień. Pozdrawiam :)

Gość a nie ma komplikacji
jak sie nie usunie>? moja mama miala usuwane 8, a potem jak dentystka wyciagala to na korzeniu byly czopy ropy... to nie wiem czy lepeiej usuwac czy zostawic............

Gość sera
Ósemki- czyli zęby mądrości usuwa się gdy (najważniejsze wskazania bo jest tego dużo): 1. ze względu na zniszczenie nie ma możliwości wyleczenia i odbudowy 2. budowa anatomiczna uniemozliwia leczenie kanałowe ( często mają dziwaczne kanały) 3. dostęp do zęba jest bardzo utrudniony lub niemożliwy 4.naciskają na zęby sąsiednie, przesuwają zęby sąsiednie 5. są przyczyną torbieli zawiązkowych 6. są przyczyną neuralgii ( różne bóle w obrębie głowy) 7. z utrudnionym wyrzynaniem- zakażenie mieszka, kieszonka kostna, nieprzydatne czynnościowo 8. ze wskazań ortodontycznych Usuwa się tą ósemkę co do której są wskazania, drugą można pozostawić nie wpływa to na równowagę, zresztą często są to zęby nie uczestniczące w żuciu (oczywiście zależy od tego jak wygląda sytuacja w buzi). W razie wątpliwości oczywiście, ze warto spytać innego lekarza. Powikłania mogą się zdażyć się po każdym zabiegu, ale nie zawsze. Najlepiej jak zabieg przeprowadzi doświadczony chirurg stomatologiczny.

Gość kochani moi a tak z wlasnego
doswiadczenia- czy ktos tak mial? jakies problemy, komplikacje?

Gość pomocccccyyyyy../

Gość ja tak uwazam
a mi wysrosly 2 zeby madrosci...........raz po jednej stronie apozniej za kilka miesciecy po drugiej.........w wieku 19 lat..

Gość a czy musieliscie wyrywac je

Gość skonsultuj się
z innym stomatologiem

Gość oki zrobie to
ale che tezx posluchac innych jak przez to przechodzili..

Haha! Poszlam wczoraj na wyrwanie zeba madrosci...Calosc wraz z przygotowaniem trwala 10 minut - przygotowanie + znieczulenie: 9 minut, wyrywanie 1 minute! :D Nic nie bolalo a zab zostawilam sobie na \"pamiatke\"

Gość moze ktos cos doradzi/