Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Tygrysekak

Poszukuję piosenek mówiących o samotności wśród ludzi i niezrozumieniu

Polecane posty

Poszukuję piosenek mówiących o samotności wśród ludzi i niezrozumieniu albo niemocy nawiązania dialogu!!! Wystawiam spektalk w szkole pt. Wieża Babel , w którym właśnmie tematem głównym jest to , że ludzie nie słuchają się nawzajem i przez to inni są samotni w dżungli innych

Gość akacja111
Edyta Górniak "Szyby", spiewala tez to K.Groniec.piosenka z musicalu "Metro"

Gość Spirografis
Może kawałek Comy, pt. Leszek Żukowski..?

Przedstawienie jest napisane (przynejmniej jego ogólny zarys) przez młodzież ze szkoły średniej i dotyczy braku porozumienia. Moze ktoś po przeczytaniu rysu będzie mógł coś mi podpowiezieć Proszę o rady WIEŻA BABEL Założenia: - sztuka o niemożności porozumienia się między ludźmi - problem tolerancji wśród subkultur - problemy z rodzicami Bartek stoi ze swoją dziewczyną, rozmawiają. Zbliża się do nich znajomych chłopaka. On postanawia iść z nimi, wybucha kłótnia , dziewczyna wypomina mu , że przecież byli umówieni i mieli razem spędzić czas. On wybiera kolegów, ją zostawia samą na ulicy. Na ulicy stoi grupa młodzieży + bohater, jest zajęta sobą, rozmawiają. Wszystko jest dobrze... DIALOG koleżeńska rozmowa, gdzie każdy się słucha i toleruje, bohater też do nich należy. Wracająca z meczu grupa kibiców zaczyna bójkę, najpierw słowa, potem rękoczyny. Znajomi uciekają, a Bartek zostaje pobity. Przyjeżdża policja, zabiera wszystkich na komisariat, gdzie młodzież nie może się dogadać z policyjny psychologiem. Nic do niego nie dociera, patrzy na nich jak na awanturników. Przyjeżdżają po każdego rodzice. W domu dochodzi do awantury między rodzicami i głównym bohaterem. Wypominają mu, że nie tak go wychowali, nie spodziewali się tego po nim. Są wściekli i nie słuchają wyjaśnień swojego dziecka. Bohater zostaje sam i zaczyna rozmyślać, o tym że jest samotny, nikt go nie chce wysłuchać, każdy ma jakieś oczekiwania wobec niego. Wychodzi na ulicę szukać \"bratniej duszy\". Zaczepia ludzi, wygłasza im swoje MONOLOGI, spotyka się z odrzuceniem i ze śmiechem, wszyscy traktują go jak obłąkanego. Chłopak jest zdesperowany i załamany. Wraca do domu, gdzie rodzice próbują z nim rozmawiać. On jednak nie chce się przed nimi otworzyć, gdyż twierdzi, że i tak niczego nie zrozumieją. Znowu zostaje sam, a w jego głowie dzieją się dziwne rzeczy, pokazane na scenie. Jest NOC, światła wygaszone, palą się świece. MONOLOG Dzień: Wychodzi z domu do szkoły spotyka kolegów którzy udają że nic się nie stało, on patrzy im w oczy i dochodzi do wniosku że jest sam, nikt go nie rozumie i nie chce tak dalej żyć. Postanawia popełnić samobójstwo. Zdecydowany na ten czyn idzie w miejsce, gdzie ma się zabić. chce sobie podciąć żyły, ale podbiega do nie go młoda, piękna dziewczyna, która próbuje go odwieść od samobójstwa. On nie poznaje jej, w końcu dociera do niego z kim rozmawia, patrzy na nią, wypowiada jej imię, pada na kolana i stwierdza, że był głupi że ją zostawił. Bo tylko ona jest go w stanie zrozumieć i wysłuchać. TO JEST TYLKO ZARYS więc ten tekst jest pisany ogólnikowo.

Gość znana i lubiana
"samotny wsrod ludzi, ktorzy mysla: on nigdy nie jest sam..." gdyby nie ty - tytuł a wykonawca? chyba oddział zamkniety nie wiem dokładnie bo moja jest podpisana jako ira, moze i to wykonała, ale to chyba jest oddzialu w orginale

Gość Polecam
zespół SUMPTUASTIC :)

Gość _Anka
Hunter - kiedy umieram... Kiedy rodzisz się nawet góry toną we krwi Będąc dzieckiem pragnień nadzieją zabarwiasz złe sny Bredząc trzy po trzy powiedziałeś, że Ty Jesteś Władcą Snów - uwierzyli bez słów Krok po kroku ich opętałeś... Kat oszalał brodząc we krwi Tak twój lud bezmyślnie pogrążał swój kraj Wierząc ślepo w Ciebie szedł dalej próbując Odnaleźć swój Raj Bredząc trzy po trzy przypomniałeś, że Ty Jesteś Władcą Snów - wierzyli bez słów Poszli w ogień za tobą - zginęli przed! Powiększając armię cieni Umieram - gdy widzę jak błądzimy we mgle Umieram - gdy czuję, że trwamy we śnie Umieram - bo wiem, że Ty nie rozumiesz, że ja Umieram - gdy widzę jak Ty... Chciałeś dać swego Boga innym, choć tego nie chcieli Żyli w zgodzie, spokoju - swojego Boga już mieli... Bredząc trzy po trzy oznajmiłeś, że Ty Dasz im Władcę Snów Nie pojęli twych słów Więc zginęły miliony - ich słowa brzmiały dziwnie Ten sam Bóg nosił inne imię! Umieram - gdy widzę jak błądzimy we mgle Umieram - gdy czuję, że trwamy we śnie Umieram - bo wiem, że Ty nie rozumiesz, że ja Umieram - gdy widzę jak wciąż... ...fanatyzm jest przekleństwem narodów Kult jednostki, religijny, polityczny, nacjonalizm Będą zawsze tym samym - czarną stroną człowieczeństwa Nic nie tłumaczy morderstwa! Umieram - gdy widzę jak błądzimy we mgle Umieram - gdy czuję, że trwamy we śnie Umieram - bo wiem, że Ty nie rozumiesz, że ja Umieram - gdy widzę jak Ty... Kiedy umierasz - spokój gasi ich łzy Lecz z odejściem twoim wkrótce nadchodzą złe sny Koniec prawie zawsze jest początkiem... Bredząc trzy po trzy wtedy zjawiasz się ty Jesteś Władcą Snów - zawsze idą bez słów! I znów zginą miliony gdy wraz z dziećmi swymi Zmienisz inny kraj w krainę cieni Umieram - gdy widzę jak błądzimy we mgle Umieram - gdy czuję, że trwamy we śnie Umieram - bo wiem, że Ty nie rozumiesz, że ja Umieram - wciąż widząc to...

Gość _anek
Hunter - kiedy umieram... Kiedy rodzisz się nawet góry toną we krwi Będąc dzieckiem pragnień nadzieją zabarwiasz złe sny Bredząc trzy po trzy powiedziałeś, że Ty Jesteś Władcą Snów - uwierzyli bez słów Krok po kroku ich opętałeś... Kat oszalał brodząc we krwi Tak twój lud bezmyślnie pogrążał swój kraj Wierząc ślepo w Ciebie szedł dalej próbując Odnaleźć swój Raj Bredząc trzy po trzy przypomniałeś, że Ty Jesteś Władcą Snów - wierzyli bez słów Poszli w ogień za tobą - zginęli przed! Powiększając armię cieni Umieram - gdy widzę jak błądzimy we mgle Umieram - gdy czuję, że trwamy we śnie Umieram - bo wiem, że Ty nie rozumiesz, że ja Umieram - gdy widzę jak Ty... Chciałeś dać swego Boga innym, choć tego nie chcieli Żyli w zgodzie, spokoju - swojego Boga już mieli... Bredząc trzy po trzy oznajmiłeś, że Ty Dasz im Władcę Snów Nie pojęli twych słów Więc zginęły miliony - ich słowa brzmiały dziwnie Ten sam Bóg nosił inne imię! Umieram - gdy widzę jak błądzimy we mgle Umieram - gdy czuję, że trwamy we śnie Umieram - bo wiem, że Ty nie rozumiesz, że ja Umieram - gdy widzę jak wciąż... ...fanatyzm jest przekleństwem narodów Kult jednostki, religijny, polityczny, nacjonalizm Będą zawsze tym samym - czarną stroną człowieczeństwa Nic nie tłumaczy morderstwa! Umieram - gdy widzę jak błądzimy we mgle Umieram - gdy czuję, że trwamy we śnie Umieram - bo wiem, że Ty nie rozumiesz, że ja Umieram - gdy widzę jak Ty... Kiedy umierasz - spokój gasi ich łzy Lecz z odejściem twoim wkrótce nadchodzą złe sny Koniec prawie zawsze jest początkiem... Bredząc trzy po trzy wtedy zjawiasz się ty Jesteś Władcą Snów - zawsze idą bez słów! I znów zginą miliony gdy wraz z dziećmi swymi Zmienisz inny kraj w krainę cieni Umieram - gdy widzę jak błądzimy we mgle Umieram - gdy czuję, że trwamy we śnie Umieram - bo wiem, że Ty nie rozumiesz, że ja Umieram - wciąż widząc to...

Gość Anka S.
Odbierz pocztę ode mnie. Dwa e-mail'e. Może coś z tego wybierzesz. Jeśli jest Ci potrzebnych wiele utworów mogę poszukać jeszcze. Zarknij na teksty Świetlickiego. Powinnaś tam też coś znaleźć. Warto też byłoby zainteresować się też muzyką hip-hop. Akacja podsunęła dobry pomysł z tą Groniec. Skorzystaj z niego.:) Jak się ma do tematy ten Wydra to ja nie wiem.:o Film "Dzień Świra" jest w dużej mierze filmem o braku zrozumienia między ludźmi.

Gość Anka S.
Przepraszam za tak chaotyczną wypowiedź, ale padam z nóg i usypiam z rękoma na klawiaturze. Mam nadzieję, że jestem mimo błędów komunikatywna. Tak mi jeszcze do głowy przyszła "Skóra" AYA RL, ale słabo pamiętam słowa. Grzebnij w Googlach.

Gość Anka S.
Szyba do odebrania.;)

Serdecznie dziękuję wszystkim za pomoc, jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły i sugestie to bardzo chętnie je wykorzystam. Miłego dnia :)