Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość TAKA JREDNAAA

PROBLEM Z ZĘBEM 6-PODOBNO COŚ Z KORZENIEM=DO USUNIĘCIA??HELP!

Polecane posty

Gość TAKA JREDNAAA

Maialam tu topik o 6, bylam na rentgenie, pani powiedziala ,ze cos z korzeniem jest nie task v- ja sie zapytalam - a co sie w takiej sytuacji robi a ona ze sie usuwa>>:( jestem zrozpaczona.. mam 23 lata i bez zeba????????????????? boze.. oby to nie bylo to......

Gość plisss pomozcieeee

Gość Wez
A czemu usunac ??tj. szóstka ?gora ,dól?

Gość the bestttt
Może zmień dentystę. Nie jestem pewna na stówę, ale chyba tego korzenia można leczyć kanałowo. Trwa to bardzo długo i nie jest zbyt przyjemne, ale przynajmniej ząb pozostanie:)

Gość plissss pozmozcieee
hej.ja ewlasnie sie obawialm , ze ten zab byl juz kiedys leczony kanalowo:/ a jesli chodzi to jest to dolna 6. i boje sie, bo podobno leczenie kanalowe jest ostatecznoscia przed wyrwaniem, a jutro postaram sie isc do dentysty... tylko no nie wiem- moze tez ktos tak mial?

Gość plissss pozmozcieee
..

Gość ojojjjj nikt nie chce pomoc...

Gość ojojjjj nikt nie chce pomoc...
hej ja idej utro bo do nastepnego poniedzialku nie wytrzymam... chodzi m itylko ,czy ktos mial podobnie... czy inaczewj byl rozwiazany ten problem ,gdy bolal zab , ktory ma plombe...

Gość dziekiii
mam nadzieje, ze bedzie dobrze:(:(:( praswie cala prawa stronam nie boli buuu kiedy to sie skonczy:( jakby troszke sparalizowana

Gość asas
a nawet jesli bedziesz miałą wyrwany to co z tego? tylko wyglad sie dla Ciebie liczy? zreszta jesli trzeba wyrwac to trzeba dla zdrowia ale na pewno jeszcze da sie go wyleczyc kanałowo

Gość eeeej no osrkii
ale jestem dziewczyna... nie wiem jak dla ciebie ale dlam nie MA ZNACZENIE.. pracuje z ludzmi a na dodatek oosba bez zeba zawszem aopinie ze o siebien ie dba./..

Gość TAKA JREDNAAA
Hej.. bylam dzis u dentysty z tym rtg szostki i mialam leczenie kanalowe- zgorzel sie wdala.... mowie wam ,bylam pewna ,ze pod plomba nie moze sie stac cos takiego!!!!! podobno ropa byla... teraz tylko wizyta za tydzien... bol rano byl okropny- mialam bol ucha, cala prawa strona, przy chodzeniu mialam problem... teraz boli ,ale bardsiej chytba z tego ,ze to rana:) ale jest lepeiej ..dziekuje tym ktorzy chcieli mi doradzic... ale chetnie poslucham tych, co mieli poodbne doswiadczenia- jak sie to skonczylo itp.

Gość o matko swieta..
to co piszesz to jak jakis horror...ja nie mialam leczonego kanalowo zeba nigdy- mam nadzieje, ze mnie to nie spotka...

Gość JA MAM NADZIEJE ZE MNIE TEZ
NIE...BRRRRRR

Gość a ktos mial poxdobne doswiadcz

Nie zawsze jest tak,że po leczeniu kanałowym ,kiedy boli ząb nadaje się tylko do wyrwania.Dobry stomatolog, oczywiście chirurg zrobi resekcję zeba-to jest podcięcie korzeni zęba,które się psują.Jeśli zrobimy rtg zeba , to widac na nim w pobliżu korzeni takie ciemne miejsca.To wlaśnie znak,że korzenie się psują. Ja miałam miec coś takiego robione przy 5 górnej,która była po leczeniu kanałowym.Jednak przestała mnie bolec, chyba ze strachu ,jak uslyszałam,ze zabieg ten kosztuje 250 zł. + cena za wypełnienie.To było 2 lata temu.Teraz jest pewnie jeszcze drożej.

Gość autorka topicu mmmmm
hej! no ja wlasnie na rtg szostki mialam tAKA CIEMNA plamke przy koncowce korzenia... mialam robione kanalowe leczeniei ze na tym sie skonczy:/

Gość Persefonka
Jak sobie przypomne moje cierpienia w sierpniu.......byla to 7 na dole..była bo niestety musiałm ja wyrwac ,pare lat temu miałam ja leczona kanołowo,wszytsko było ok.Rok temu poszłam sobie do dentysty ot tak dla sprawdzenia ,dentystka powiedziałaq ze wdała mi sie w te 7 próchnica wtórna i po prosty wymieniła mi plombe....Po jakims tygodniu zaczeła mi troszke dokuczac ale myslałm ze moze jest to wina pasty,wiec wymieniłam na elmex sensitiv....i przeszło..na pare miesiecy .W sierpniu ból znowu powrócił wiec poszłam do tej samej dentyski....rozwirciła mi tego zeba dała do niego parapaste( takie paskudztwo które sie rozpuszczalo w buzi tfu!) i kazał przyjsc za tydzien......jednak na nastepny dzien byłam juz tak cierpiaca....zdegustowana poszłam do innego dentysty a ten zszokowany poiwedział ze mam juz zapalenie okostnej........mało tego....poiowedział ze w tym wypadku..zab jest tylko do usuniecia.......Miałam taki stan zapalny ze ZADNE ZNIECZULENIE NIE DZIAŁAŁO...miałam zdretwaiałe wszystko prócz tego zeba i dziasło koło niego.......po prostu wyrywał mi do na zywo....nic wiecej nie dodam..............W zyciu a zyje juz 31 rok ,tak nie cierpiałam.....choc dentysta robił to starannie i dokładnie a ja wyłam z bólu na foltelu....mam uraz teraz jak jasna cholra.Po tym kazał mi przyjsc za kilka dni do kontrolo sprawdzic czy wszytsko ok,brałam jeszcze tydzien antybiotyki........ Nikomu tego nie zycze.....

Gość autorka topicu mmmmm
no ja mam nadzieje, ze nie przydarzy m isie nic takiego jak tobie..:( zreszta ja nie mialAbym kASY NA implant.. to jest straszne.. i stalo sie to w sumie z winy lekarza.u ciebie persefonko:( maman adzieje, ze u mnie bedzie lepeiej ...... ale i tak mimo to boje sie..

Ja jestem za tym by próbować u innych dentystów, Leczyłam zęby kanałowo u pewnej dentystki, mało że cennik na NFZ miała droższy ( jak się później okazało) niż inni, bo płaciłam tak jak prywatnie to jeszcze dzięki niej musiał mnie leczyć chirurg szczękowy. Oprocz tego kanału miałam 8 która nie mogła się przebić przez dziąsło, więc ta dentystka wycięła część dziąsła, przypaliła czymś i kazała mi przyjść za tydzień i wyjechała. tDziąsło zrobiło mi się białe i postrzępione, więc poszłam w tym samym gabinecie do innej dentystki, a ona na to że to martwica, że trzeba ciąć i cięła mi na żywca- myślałam że pod sufit pofrunę z bólu! Jeszcze dała mi zastrzyk i powiedziała że czegoś takiego w życiu nie widziała! i mam przyjść na następny dzień. Po wyjściu z jej gabinetu dostałam gorączkę i obrzęk gardła, nic nie mogłam połykać. w momencie gdy dotarłam po kilku godxzinach do chirurga szczękowego to już majaczyłam powiedziałam mu co mnie spotkało i co mi dentystka powiedziała, że to martwica i trzeba wycinać do skutku- miałam przed sobą wizję że będę bez kawałka szczęki! A ten chirurg jak to zobaczył to powiedział że tamte dentystki by mnie uśmierciły i że to nie jest żadna martwica! Dał mi kilka zastrzyków- co dziwne prawie nie czułam nic przy nich i po tygodniu zapomniałam o sprawie.:-) Ale do dziś nie ufam Stomatologom, teraz leczę zęby u dentystki którą mi ktoś polecił, na razie jest ok.

Gość Persefonka
Do MM ..,ale sie nacierpiałaś!!!! Dobrze ze wszystko dobrze sie skonczyło...rzeczywiscie ja tez juz nie wierze stomatologm,ale to chyba nie jest reguła bo dla jednego dany stomatolog okaze sie fachowcem a dla innego partaczem....po prostyu trzeba znalesc tego "swojego" który trafnie zdiagnozuje i zastosuje odpowiednie leczenie......ja jestem na etapie szukania ... Do Autorki Topiku.....Jestem pewna ze z Towim zabkiem bedzie wszytsko ok..ja nie mam implanta..niestety..nie mam siódemki i juz...ale natura obdarzyła mnie pieknymi białymi i rowniutkimi zebami ...wiec ostaecznie te siódemke jakos przebolałam..Dentystka sie nie wyznała ..przykre to bo miesiac temu w naszej loklanej gazecie był o niej artykuł..ponoc przyznali jej jakies wyróznienie za "ludzkie"podejscie do pacjenta.....jak widac to chyba nie wszystko.... Pozdrawiam

Gość autorka topikaaam
PERSEFONKO- trza bylo sprostowanie do gazety dac:P jesli chodzi o moje zeby, to nie sa biale[kremowozolte ]chociaz dbam o nie jak najeta..[chodze ze szczoteczka i pasta WSZEDZIE] I niestety sa krzywe;/ dlatego mam aparat na zebach ...a to dlatego , bo moja szczeka jest za mala na tyle zebow jak to ortodontka stweirdzila. tzn uwazam ,ze polscy ortodonci robia cos nie tak...a mianowicie w Hiszpanii gdzie bylam u chlopaka tam wyrywa sie zeby przez zalozeniem aparatu stalego -a tu..pochodzi sie z rok i dopiero potem,,, szkoda tylko kasy .. ;/

Gość kto jeszcze mial takie przyjem