Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wie ktos

Kim jest Adam Gierek?

Polecane posty

Gość wie ktos

Kaczysnki dziekowal mu po wygranej. Kim on jest, czytalam jego notke biograficzna w necie, ale ciekawi mnie czym ciekawym wslawil sie w polityce.

Gość upi
cynick, a myslisz, że po tych, którzy teraz rządzą tym krajem nie będziemy płacić długów?

Gość upi
Kadarka----->jeszcze masz wątpliwości?

To nie są moje wątpliwości tylko śp tatusia, to on się pytał narodu w 1970. Ja tam osobiście póki co pomagac nie zamierzam.

Gość wie ktos
no dobrze, ale co zlego zrobil Gierek, ze wymienia sie z pogarda w szeregu tych, ktorym podziekowal Kacz obok Rydzyka, Leppera...?? czy cieszy sie zla slawa tylko ze wzgledu na ojca czy sam tez dopiscil sie jakis swinstw?

A czy on wcześniej nie maczał się w SLD????? Pytam bo nie pamiętam dokładnie a niechciałabym facetowi dodawać złych cech.

Gość upi
cynick------> ale my już toniemy w długach długi jakie pozostawił po sobie Gierek to pryszcz w porównaniu z dzisiejszym zadłużeniem Polski

upi, cos mi chcesz chyba udowadniac. Moze zwerbalizuj to i wyluszcz, a ja ci wowczas odpowiem. Mamy i troche inne czasy i troche inne jest spoleczenstwo... Skad masz wiadomosci o tym, ze \"toniemy w długach\"? Poza tym problem moralny nie jest problemem, ktory rozpatruje sie ilosciowo a jakosciowo, wiec porównywanie dlugów niegdysiejszych a obecnych jakby nie ma nic do rzeczy. A i wartoby pogadac o tym jaki wplyw miały dlugi Gierka na dlugi obecne. Itd itd. Sprecyzuj o co ci chodzi. Ok? Kadarka- a jakże - SLD.

Gość upi
Girek owszem, zadłużył nasz kraj, ale przynajmniej przeciętny obywatel miał coś z tego i były to rzeczywiste i namacalne dobra, a teraz? mało tego, że zadłużają nasz kraj elity rządzące to jeszcze bieda jest aż piszczy. Tak to widzę.

Wybacz, ale to demagogia i bicie piany. Mozesz mi powiedziec co to jest to \"coś co mial przecietny Polak\"? To coś, co miał przecietny Polak to kartki, kolejki, demoralizacja społeczenstwa i właściwie trudno znalezc pozytywy. Banany byly rarytasem, a towarem ogólnodostepnym był ocet. Co z tego, ze zarabialo sie duzo (oczywiscie to mit) skoro pieniadze nie miały najmniejszej wartosci. liczyły sie kartki - kartli na wszystko. Talony na motocykle i samochody to wlaściwie normalka PRL-u. Od 1976 roku wprowadzono reglamentacje cukru i tak po kolei reglamentowano wszystko. No octu nie reglamentowano. No i jeszcze te dławione krwawo wystąpienia robotników. Zapytaj może Radomian, co oni mieli z Gierka. Żyja jeszcze ludziec którzy nosza blizny na plecach po scierzkach zdrowia. No i ta pogarda dla chlopów... Obiektywnie zamożnosć społeczeństwa dzisiaj jest wyższa, a nie wtedy. Itd itd. Wyartykuluj o co ci chodzi a nie powtarzasz jakies dziwne historie.

Gość do cynicka
troche przesadzasz ....spoleczenstwo miało sporo , fakt ze w porownaniu z obecnymi czasami to bylo NIC ...ale ludzie byli jakby mniej pazerni , bardziej szczesliwi , bo tak na prawde mieli to co im było do zycia najbardziej potrzebne. stac było ludzi na wczasy co roku całymi rodzinami, rodzice byli w domu po południu, sluzba zdrowia była dla wszystkich...kazdy miał i telewizor i pralke i nawet auto.... ile Ty własciwie masz lat ?

Gość do cynicka
i jeszcze jedno ...co rozumiesz poprzez Demoralizacje społeczenstwa ??

cynick ile ty zarabiasz?? bo chyba nieźle jeśli narzekasz na tamte czasy. owszem nie były dobre ale dla wiekszosci były lepsze niz teraz, i zacznij mówić ludzkim językiem bo większość tych ludzi by nie wiedziało o czym ty gadasz

tak gadasz o tym ze tylko ocet itp. a pamietasz jakies urodziny, wesele czy jakas taka uroczystosc, było pusto na stołach?? gorzały nie było?? na wczasy nie jezdziłeś, na stołówkach w pracy nie żarłeś?? jak nie to znaczy ze albo jestes smarkaczem pieprzącym coś o komunie albo jestes człowiekiem któremu zawsze bedzie źle.

Regan O czym nie wie? O scierzkach zdrowia? Czy o occie w sklepach i golych hakach w miesnym?, kolejkach, w których mdlaly kobiety i starcy? A moze nie pamietasz juz jak pogardzano chlopami, badylarzami. Jak upokarzajace bylo \"zalatwianie\", ktore dokładnie oznaczalo tyle co kradzez, albo współuczestnictwo w kradziezy. Dzisiaj, chocby nie wiem jak malo zarabiac, to idziesz do sklepu i kupujesz. No i przypoinam wam, ze ten system poniósł klęskę, totalną, druzgocącą porażke - nie tylko u nas! Eksperyment sie nie udal.

Regan a ty moze jestes bylym szpiclem? Żrec cie nauczyli za komuny? A wiesz, ze mozna jesć? Nożem i widelcem?

Gościu co tychrzanisz co kupujesz jak nie masz za co?? teraz ci starzy biedni ludzie mdleją bo nie mają na leki, emerytury 600zł, a przy tym tempie pracy, przy tych zarobkach to wszyscy młodzi w wieku 40 lat będą kwalifikować sie do renty i kto wtedy im co da?? może ty?? bo państwo nie. Nie mów mi że nie miałeś co jeść w tamtych czasach, jeśli pracowałeś to napewno głodny nie chodziłeś. a co do siusiania to wejdz teraz do klatki i powąchaj jak to smierdzi- teraz brakuje dozoru, a jak zwrócisz komuś uwagę że ma tu nie sikać bo są dzieci czy inne okoliczności to dostaniesz po mordzie. fajnie sie pieprzy jak sie ma dzisiaj 2000 emerytury, wybudowany dom na cemencie i piasku zapieprzonego z zakładu w latach 70. Napewno zaraz mi napiszesz ze te emerytury są wypracowane... oczywiscie ale nie tym tempem co dzisiaj bo teraz połowe dniówki nie przesiedzisz przy kawie czy flaszce gorzały tylko trzeba zaprdalac na chleb zeby móc coś kupić i to wszystko co masz z tego zasranego demokratycznego zycia bo na nic wiecej albo nie masz kasy albo czasu

Gość z boku
cipciu bo ci znowu przypierdole z boku i bedziesz rany lizała. cynick nie daj sie, masz racje!

Gość wie ktos
halo, przywoluje was do porzadku!! to moj topik i prosze o trzymanie sie tematu, a nie rozwazania komu bylo dobrze/zle za komuny!!!

Ja mam na ten temat takie zdanie i go nie zmienie, zyje mi sie teraz dobrze ale nie mozna powiedziec ze tamte czasy nie były do zycia

Jestes zwyczajnie nieudolny. To ty wiecznie narzekasz, nie ja, a do tego chcialbys wszystkiego darmo. A tak sie nie da. I mówie, pisze, dyskutuje, nie \"pieprze\". Byc moze za komuny odbiłby mi nery za to jakis zomowiec, ale teraz juz nie.

Regan dla ciebie wszyscy, co maja inne zdanie, to smarkacze i pieprza? Opanuj sie chłopie. Masz swoje zdanie i ok. Miej sobie jakie chcesz. Do zalożycielki tematu - Tak sie zebralo na wspomnienia zwiazane z nazwiskiem Gierek.

Ja nie narzekam bo teraz zyje dobrze, ale musisz przyznac ze w tamtych czasach nie było takiego bandziorstwa jak jest teraz. A ten Adam Gierek to kto??

Regan co Ty wygadujesz????? Ja pamiętam pomarańcze i banany dostepne tylko na święta, pod warunkiem, że statki z Kuby przypłyneły na czas. Pamiętam godzinne kolejki po kawę i masło. Pamietam kartki na wszystko. O pełne stoły na imprezy rodzinne trzeba się było zabijać. Pamiętam szarość i smutek wkoło. Szpicli i donosicieli. Pały i zomo. Biedę w PGRach. I inne ciekawostki.

No nie Regan - a scierzki zdrowia, strzelanie do robotników, zatrzymywanie bez powodu na 48 godzin to nie jest bandziorstwo? Nie nie dalo sie dluzej w tym zyc, bo sie wzielo i rozpadlo!

Kadarka ja też to pamietam i macie rację ale terazniejsze czasy wcale nie sa lepsze od tamtych bo wtedy miałeś pieniądze ale tak jak cynick mówił nic nie warte a w sklepac pusto ale teraz masz w sklepie wszystko ale kasy nie ma, więc gadać o tym to możemy jeszcze rok albo i dłużej. Napewno wtedy było szaro, sam przesiedziałem rok za wolność słowa i wiem co to pały i zomo, ale teraz ten świat nie jest wcale bardziej kolorowy. Te kolory są szare dla wielu obywateli wolnej i demokratycznej Polski