Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaniepokojona...

USG 32 tydzień ciąży

Polecane posty

Gość zaniepokojona...

Usg w 32 tyg. ciąży wykazało powiększenie jednej komory mózgowej - boczne są prawidłowej wielkości, tylko środkowa jest powiększona. Ma wymiary 17,9 x 12,2 mm. Co to może oznaczać? Lekarz powiedział, że należy to teraz szczególnie kontrolować, ale nie powiedział, co to może oznaczać, co jest przyczyną itp. Bardzo proszę, jeśli ktoś wie cokolwiek na ten temat, o poradę. W internecie nic nie mogę znaleźć, a następna wizyta dopiero za ponad 2 tygodnie. Bardzo sie tym martwię.

a dlaczego od razu nie zapytałaś lekarza, co to oznacza? nie wiem, czy ktoś bedzie umiał ze 100% pewnością tutaj udzielic odpowiedzi na Twoje pytanie :(

NOWLASNIE,,,,,:( SPROBOJ WPISAC W GOOGLE PRAWIDLOWE WYNIKI BADANIA USG - MOZE TAM? ALE NIEROZUMIEM,,, BYLAS U LEKARZA ON CI TO POWIEDZIAL A TY WYSZLAS I SZUKASZ W NECIE NA FORUMODPOWIEDZI...? HMMM...A CHCIALAM JESZCZE SPYTAC-ILE RAZY MIALAS ROBIONE USG??? BO DZIWI MNIE TO ZE GDYBYS MIALA MIESIAC WCZESNIEJ TO ZE PRZEZ MIESISC TAKIE ZMIANY,,,

Gość zaniepokojona...
Dlaczego nie zapytałam? Bo lekarz cały czas mówił, że nie mam się na razie denerwować i zobaczymy na przyszłej wizycie, czy to się zmniejszy i że najgorzej, jeśli wszystkie komory są powiększone, a tak to jeszcze nie ma co się denerwować, ale oczywiście kontrolować itp. itd. Ja byłam tym zaskoczona i jak dopiero człowiek wyjdzie z gabinetu to ma szereg pytań i obaw. Wcześniej wszystko zawsze było ok.

Skoro lekarz powiedział Ci, ze nie masz sie czym denerwować, to postaraj się spokojnie dotrwac do kolejnej wizyty i wtedy zobaczysz, co i jak. A narazie nie denerwuj się, bo to szkodzi dziecku.

...spróbuj zadzwonic do lekarza...może powie cos więcej jeśli zapytasz wprost jakie to ma znaczenie dla Twoejgo dziecka. Chociaż czasem rzeczywiście lepiej się nie denerwować... bo jak się człowiek nasłucha czy naczyta to i tak nic to nie zmieni a tylko stresujesz się dodatkowo.

Nie szukaj w zadnych wyszukiwarkach bo znajdziesz ogólnikowe odpowiedzi i interpretacje wynikow, zufaj lekarzowi. Przeciez internet to nie poradnia.Nie sugeruj sie nim w ogóle.Poczekaj spokojnie nie mysl tyle na zapas. Naczytasz sie jakis głu[pot, potem sie zdenerwujesz, a i tak nie bedziesz niczego pewna gwarantuje. lekarz wie co robi, nie badz madrzejsza od niego, głowa do góry i troche ufnosci.

Popieram asias Ja tez się naczytałam za dużo a potem wyłam jak głupia, bo przed oczami miałam najgorsze scenariusze urodzenia wczesniaka z waga poniżej 1 kg. I po cholerę mi to było??? Czekaj na nastepna wizytę i zaufaj lekarzowi

Gość zaniepokojona...
Dzięki za rady. Wysłałam dzisiaj męża, żeby pojechał do ginekologa po pracy i się zapytał (ja mieszkam w innym mieście niż lekarz, który prowadzi ciążę). Niech się dopyta szczegółów. Dzięki raz jeszcze. Pa

Daj znać co powiedział gin mężowi i głowa do góry , będzie dobrze,trzymaj się.❤️

Gość zaniepokojona...
Zostaliśmy uspokojeni.Przez komory w mózgu przepływa płyn i u takiego maleństwa, nie jest to jeszcze dobrze wszystko wykształcone i w jednej komorze tego płynu zebrało się więcej, na skutek czego jest ona powiększona. Nie oznacza to jednak, że tak pozostanie. Na przyszłej wizycie może już nie być śladu po powiększeniu. Badania takie, jeśli nadal byłoby powiększenie, byłoby powtórzone po narodzinach dziecka. I nawet wtedy trudno byłoby powiedzieć co powiększenie oznacza i z czego wynika. I jeśli nie są powiększone wszystkie komory (gdzie byłby powód do zmartwienia) nie ma mowy o wodogłowiu, ani innych powikłaniach. Na dzień dzisiejszy lekarz nie wie co mogłoby takie powiększenie znaczyć dla dalszego rozwoju. Bo może nie znaczyć nic. Powiększenie jest zdiagnozowane na podstawie jakiś tam norm wielkościowych, no ale każde dziecko jest inne i to wszystko dopiero się wykształca, więc nie można się denerwować, bo nie ma czym. Więc faktycznie chyba przestanę się denerwować. Lekarz powiedział, że zabrania mi się martwić, bo nie mam żadnego ku temu powodu. To jest przejściowe zebranie się płynu, które na dziś nic nie znaczy i pewnie za 2 tygodnie nic już po tym nie zostanie. Uff...

Widzisz, wiec nastepnym razem nie martw sie i nie szperaj w internecie, bo tutaj moszesz sie tylko dobic, a nie uzyskac konkretnej pewnej informacji. Lekarz na pewno wie co robi.Powodzenia.