Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość remiel

cytay o śmierci ...

Polecane posty

Gość remiel

które zmieszczą sie jako status gg na te dni listopadowe znam: - mors malum non est, sola ius aequum generis humani - śmierć nie jest złem, a jedynie prawem obowiązującym cały rodzaj ludzki - memento mori - pamiętaj o śmierci wpisujcie jak znacie jeszcze jakieś, pozdrawiam, dzięki

Gość Sasiadeczka
Śmierć i sranie to gdzie zastanie. (przysłowia są mądrością narodów).

\" Niech ... nie dowie się o mojej śmierci. Ani nie nosi po mnie żałoby. I niech mnie nie grzebią w ziemi poświęconej. I niech nie bije dla mnie cmentarny dzwon. I niech nikt nie czuwa przy zwłokach. I niech za trumną moją nikt nie kroczy. I niech nie sadzą kwiatów na mym grobie. I niechaj wszyscy o mnie zapomną. To moja ostatnia wola. \" Thomas Hardy

/"Śmierć nie jest kresem naszego istnienia - żyjemy w naszych dzieciach i następnych pokoleniach. Albowiem oni to dalej my, a nasze ciała to tylko zwiędłe liście na drzewie życia.\" Z listu do wdowy po holenderskim fizyku Heike Kamerlingh\'u-Onnesie, 25 lutego 1926r.

\"Dla człowieka uginającego się pod ciężarem lat śmierć jest wybawieniem. Szczególnie teraz, gdy sam się zestarzałem, zacząłem traktować śmierć jako zaległy dług, który wreszcie przyjdzie spłacić. Jednak instynktownie staramy się za wszelka cenę opóźnić ów moment ostatecznego rozliczenia. Jest to gra, w która wciąga nas Przyroda.\" Z listu do jednego z przyjaciół, rok 1954-1955.

\"Chcę odejść wtedy, kiedy sam zechcę. Życie sztucznie przedłużane pozbawione jest sensu. Zrobiłem, co miałem zrobić, a zatem pora, bym odszedł. Uczynie to w sposób elegancki.\" Przytoczone przez Helen Dukas w liście do Abrahama Paisa, 30 kwietnia 1955r.

Gość amsory
Gość i śmierć przychodzą niespodzianie. PRZYSŁ. ABISYŃSKIE Ogień stłumiony popiołem wydaje się ugaszony. Śmierć, gdy si e opóźnia, wydaje się możliwa do uniknięcia. PRZYSŁ. ABISYŃSKIE Opłakiwać śmierć – to nadgryzać kamień. PRZYSŁ. ABISYŃSKIE Śmierć – to bogate dziecko, któremu niczego się nie odmawia. PRZYSŁ. AFRYKAŃSKIE Lepsza sławna śmierć, niż wstydliwe życie. PRZYSŁ ANG. Siwe włosy są kwiatami śmierci. PRZYSŁ ANG. Wszyscy będziemy równi leżeli w naszych grobach. PRZYSŁ ANG. Lepiej mądrym umierać niż żyć głupim. CHIŃSKIE Nie trzeba szukać eliksiru nieśmiertelności; genialni ludzie i tak są nieśmiertelni. CHIŃSKIE Odjechać – to trochę umrzeć; umrzeć – to bardzo odjechać. FRANCUSKIE Rodzenie jest najlepszym środkiem na śmierć. HAUSA Umierający trawki się chwyta. JAKUCKIE

Gość Luna ....
Śmierć będzie oststnim wrogiem który zostaie zniszczony