Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ludolfina

mój facet mówi weszłem, przyszłem

Polecane posty

Płomykówka jestem ZASKOCZONA ta odpowiedzią , iz to jedyna forma poprawna.

Jakoś się z tym oswoisz.;) Albo i nie. Czy to takie ważne? Nie jest, ale będzie. Tak jak i np. 'wziąść'. Kiedyś lingwiści się wreszcie poddadzą. Teraz już znikam tak serio serio. Zajrzę tu jutro. Dobranoc. 🖐️

Gość your name madam
jakby moja dziewczyna nazywała się ludolfina to jeszcze gorsze rzeczy bym mówił :) :)

Gość dlaczego inteligentne kobiety
mają głupich mężczyzn? Bo przeciwności sie przyciągają! To jest klasyczny przypadek :)

Gość pani doktorowa
A moj kolega mowi: PRZYSZEDLA

Gość rada języka polskiego
jest wyrocznią

Moj byly chlopak mowil \"lubiałem\" i strasznie mnie to draznilo. Ale nie dlatego jest bylym ;)

poszlem, wszedlem...to razi..ale mie tak jak, UWAGA!!! - wziełem poszłem - tekst pewnego chlopaka... ale i tak zauwazylam ze duzo fcetow mowi : wziełEm...:O doprawdy nieraz cudzoziemiec wyslawia sie lepiej niz polak i zna więcej bogatszego slownictwa :O

Gość s123
Polecam nie pisać bzdur. Jak się nie o czymś nie wie, to lepiej nie pisać, niż wprowadzać ludzi w błąd. Później się słyszy "że to już jest poprawne" bo jakiś matoł lub matołka napisał/a na internetowym forum, że tak można. A sprawa jest banalna. "Weszłem" "Przyszłem" "Wyszłem" to formy błędne i nie należy ich stosować ani w mowie ani w piśmie. Jedynym wyjątkiem jest użycie któregoś z tych słów w formie pisanej, właśnie dla podkreślenia charakteru podmiotu, który wypowiada dane słowa. Przy tym założeniu, że autor doskonale wie, że popełnia błąd. Inaczej mówiąc jest to zabieg stylistyczny. Nie ma też żadnej różnicy czy ktoś ma gdzieś blisko bądź daleko. Pozdrawiam.

Gość az jestem w szoku...
o matko, po tylu latach temat odgrzebany...

Gość bugi
AAniaaa: "ha ha można służyć przykładami a nawet trzeba usmiech.gifusmiech.gif jednak tu, na tym topiku znależli się mądrzejsi , pewnie Ci z rodziny WIEŚNIAKÓW co sami nie wiedzą a poprawiają i krytykują." Mam ochotę skręcać karki młodym, słodkim misiom koala, gdy spotykam sie z ludźmi nie mającym pojęcia o swoim debiliźmie. Przede wszystkim jak można takie głupoty pisać. Potem ludzie to czytają, ileż ja sie oszukałem informacji na ten temat, skoro od niedawna ta froma jest poprawna... według czego? Poza tym jak można pisać "Ci ludzie" z dużej litery na litość boską!

Gość bugi
Zapomniałbym - przez cIEBIE własnie WYSZŁEM na idiote!

Gość Marysia Szymanowska Gołaszyn
Co za idiotka z tej aani,ciekawe ilu ludzi po przeczytaniu tego wzielo jej te debilizmy na serio

Gość gość
Ania co ty pi... Nie obie formy są poprawne, tylko jedna! Przyczyna jest prosta, to jest czasownik w rodzaju męskim i teraz np ja przyszłem a on? No jak utworzyć trzecią osobę. Dlatego te formy są niepoprawne, nie da się odmienić przez osoby, nie ma dla on.

Gość gość
Dalej by nie było wątpliwości. ja wszedłem, ty wszedłeś, on wszedł a teraz ja weszłem, ty weszłeś, on weszł?! no co to jest Cześć czasowników w rodzaju męskim liczby pojedynczej ma trochę inną konstrukcję niż w rodzaju żeńskim by móc utworzyć trzecią osobę rodzaj żeński ja poszłam, ty poszłaś, ona poszła rodzaj męski ja poszedłem, ty poszedłeś, on poszedł poszłem jest niedopuszczalne bo ja poszłem, ty poszłeś, on poszł?!

Gość gość
a ja mówię : Auszan i Liroy Merlin

Gość gość
Bardziej mnie razi upowszechniająca się ostatnio forma "te forum" zamiast "to forum". Jak widzę takie wpisy to od razu puszczam pawia :O

Gość gość
Zarówno słowo sweter jak sweter jest poprawne to do wcześniejszego komentarza, ludzie nie wypisujcie głupot skoro nie macie pojęcia.