Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość uwielbiam orzeszki

orzeszki ziemne a przemiana materii

Polecane posty

Gość uwielbiam orzeszki

Hej!Mam pytanie !Czy ktoś wie czy orzeszki zaburzają przemiane materii bo ja ostnio jem bardzo douzo i mam problemy.Jem fistaszki oczywiscie , naturalne ,nieprazone i bez soli.

Gość ja tez je lubie
orzechy sa zdrowe, ale w rozsadnych ilosciach (duzo pelwnowartosciowego bialka, innych skladnikow odzywczych i wit). posiadaja sporo szczawianow, ktore moga u wrazliwszych powodowac komplikacje (drogi moczowe, kosci - stawy). poza tym sporo maja tluszczu, wiec myslac logicznie, ich duza ilosc bez watpienia moze spowodowac zaburzenia w funkcjonowaniu ukl. pokarmowego... czego skutkiem moga byc np zaparcia, biegunki, itd....

Gość ja tez je lubie
aha. jeszcze jedno. orzechy ziemne szczegolnie (w porownaniu z innymni orzechami) maja sklonnosci "lapania" roznych grzybow, plesni, latwo sie psuja, jesli sa zle przechowywane... a to - jesli jemy takie orzeszki - moze przyczynic sie do "zagrzybienia" ukl. pokarmowego (zaburzenia flory bakteryjnej ukl. pokarmowego), a za tym idzie: rozne dolegliwosci, biegunki, zaparcia, bole brzucha, itd, itd..........