Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość błagam o pomoc

urzad skarbowy

Polecane posty

Gość błagam o pomoc

siedze juz kilka godzin i juz nie mam sił moze wy mi pomozecie jak napisac wyjasnienie do US ze złozyłam nieswiadomie niepelne zeznanie podatkowe. pomocy !!!!!!

Nigdy czegos takiego nie pisałam, ale wydaje mi sie, że powinnaś napisać to tak, jak to czujesz, tylko pamiętaj o tzw. stylu urzędowym. Wyjasnij! Pozdrawiam:) P.S. A może jakiś urzedas sie odezwie, oni wiedzą najlepiej:)

Gość błagam o pomoc
nie wiem jak zaczać!! wiem ze w stylu urzedowym tylko mam problem z poczatkiem tego pisma.... :(:(:(:(:(:(:

Gość powiedz
ze mialas problemy na tle rodzinnym.popadlas w alkocholizm.w tym okresie to napisalas itd

za nieświadomość to się zazwyczaj kary płaci... Lepiej skorzystać z pomocy radcy prawnego,niż głupoty wypisywać...

Gość błagam o pomoc
własnie przegladam tą strone ale nic tam nie znalazłam kurcze jestem wsciekła bo czepiaja sie o 28 zł które nie zostało wpisane do oswiadczenia i tak nic im nie zaplłace za to bo podatek został juz pobrany tylko jak to zapisac:(:(:(:(:(:(:(

Gość urzędnik
Nie bardzo rozumiem w czym problem? Napisz coś więcej to Ci podpowiem. Czy chodzi o wyjaśnienie do korekty? A może zostało wszczęte już postępowanie podatkowe? Otrzymałaś jakieś postanowienie?

Gość błagam o pomoc
poszłam do urzedu skarbowego po zaswiadczenie o dochodach za tamten rok okazało sie ze nie jestem w pełni rozliczona pracowałam raz tymczasowo i otrzymałam PIT w którym został a juz pobrana zaliczka na podatek ksiegowa która mnie rozliczała dzwoniła do urzedu i pytała czy trzeba to uwzgledniac w oswiadczeniu i dowiedziała sie ze nie trzeba. jednak teraz okazało sie inaczej i teraz mam napisać wyjasnienie i prosbe o nie karanie!! błagam o pomoc bo juz mam łzy w oczach :(:(:(

Gość chamanelle
Wejdz na strone internetowa gazety prawnej Tam jest sporo informacji i na forum gazety zapewne szybciej znajdziesz odpowiedz

Gość urzędnik
jeżeli to nie tajeminca to powiedz w którym urzędzie się rozliczasz :-) Napisz tak Twoje dane NIP 777 - 777 - 77 -77 Adres Urzędu ZAWIADOMIENIE w trybie art. 16 kks Niniejszym informuję, że nie złożyłam w obowiązującym terminie zeznania podatkowego pit-37 za 2004, tj. popełniłam wykroczenie skarbowe z art. 56 par. 4 kks. Powyższa sytuacja została spowodawna tym, iż w 2004 r. nie osiągnęłam dochodu podlegającego opodatkowaniu i z tego powodu nie miałam świadomości ciążącego na mnie obowiązku. W związku z powyższym wnoszę o odstąpienie od ukarania, zgodnie z art. 16 kks

Gość urzędnik
chociaż po przeanalizowaniu twojego postu stwierdziłem że chyba jednak troszkę inaczej trzeba to napisać. Rozumiem, że zeznanie złożyłaś a jedynie nie ujęłaś części dochodu?

Gość błagam o pomoc
TAK!! ZEZNANIE ZŁOZYŁAM ALE NIEPEŁNE BO NIE UWZGLEDNIŁAM TYLKO TEGO DOCHODU! TOTALNIE SIE NA TYM NIE ZNAM! JAK WOGOLE ZACZAC TAKIE PISMO ?? :(:(:(

Gość błagam o pomoc
MUSIALAM ROZLICZYC SIE JESZCZE RAZ TZN ZROBIC KOREKTE! teraz musze napisac przede wszystkim wyjaśnienie i nie wiem jak to napisac ze zrobiłam to nieświadomie!! a nie da sie tego napisac tak po "ludzku" bez tych cyferek, artykułów i paragrafów?? :) nawet nie wiesz jak jestem ci wdzieczna za pomoc

Gość ojoj
idz do biura rachunkowego, albo jeszcze lepiej-do tego urzędu:) Popros o pomoc-pomoga Ci. Nie bój się, wbrew pozorom on czasem sa bardzo mili:)Sama bylam nie raz wzywana, ale szlam sobie do pokoju x i zawsze kros mi pomagal:)

Gość chamanelle
a pismo razem z korektą, tzw. "czynny żal" łapie sie w te kategorie?? Ale to raczej pytanie do urzednika

Gość błagam o pomoc
tylko ze ja to wyjasnienie musze zlozyc jutro rano i nie mam uz czasu na wizyty w biurze rachunkowym :(:(:(:(:( jestem totalnie zalamana :(

Gość urzędnik
ok Więc napisz swoje dane (pamiętaj o NIP) dane urzędu. Pismo tytułujesz: wyjaśnienie do korekty zeznania o wysokości osiągniętego dochodu w roku podatkowym 2004 r. Nie musisz pisać wielu wyjaśnień tylko napisz po prostu: W 2004 r. byłam zatrudniona u następujących płatników: 1) ......... 2).................. W zeznaniu podatkowym ujawniłam dochód, który osiągnęłam z tytułu stosunku pracy (lub z innego tytułu - nie wiem na podstawie jakiej umowy byłaś zatrudniona), pomijając dochód który osiągnęłam z tytłu zatrudnienia w firmie ............ Powyższy błąd został spowodowany błednym zrozumieniem obowiązujących przepisów tj. przyjęłam iż jeżeli z jednego ze źródeł przychodów nie osiągnęłam dochodu przewyższającego kwotę wolną od podatku to nie muszę wykazywać tych kwot w zeznaniu. W związku z powyższym w dniu dzisiejszym składam korektę zeznania. Twój podpis O kary się nie martw. Jeżeli urząd zezwala ci na złozenie korekty to nie może wymierzyć ci kary za podanie nieprawdy w zeznaniu - art. 16 a kks, ewntualnie pozostają odstetki, ale też ich raczej nie bedzie. Tego wcześniejszego pisma nie używaj - nie dotyczy twojej sprawy. Pozdrawiam! PS. Urząd jest jednak tajemnicą?

Gość błagam o pomoc
Pracowałam tymczasowo dla Work service ( tylko jeden jedyny raz) a drugi dochód to renta rodzinna! rente ialam rozliczoną a nie uwzgledniłam tylko tego dochodu z WS!

Gość urzędnik
do chamanelle Pismo do korekty a czyny żal to dwie odrębne sprawy często mylone przez podatników. Wyjaśnienie do korekty składa się w postępowaniu podatkowym czynny żal w postępowniu karnym skarbowym. Zawieranie tego w jednym piśmie bardzo utrudnia nam pracę. Wyżej dałem Wam takie moje szybkie przykłady tych pism, które są zresztą bardzo niedoskonałe, ale nie wtym rzecz. Szczerze mówiąc te wyjasnienia do korekty to formalność - ordynacja podatkowa mówi ze musi być pismo więc ich wymagamy, ale nie sprawdzamy za bardzo formy ani czy zawiera wszystkie składniki pisma procesowego. Po prosu coś tam musi być przy korekcie i tyle. (chyba, że trafi się jakiś pracownik urzędu - upierdliwiec) Czynny żal to inna para kaloszy, można z niego skorzystać ale trzeba spełnić szereg wymagan. No dobra ale już nie przynudzam, bo jutro musze być uśmiechniety do podatników :-)

Gość błagam o pomoc
to chyba moje ostatnie pytanie!! czy tak moze byc?? :) jestem ci naprawde wdzieczna! Chyba zmienie zdanie na temat urzedników bo są jednak mili i chetnie pomagają :):) DZIEKUJE! :) W 2004 r. byłam zatrudniona w firmie Work Service. W zeznaniu podatkowym ujawniłam dochód, który osiągnęłam z tytułu renty rodzinnej, pomijając dochód otrzymany z tytułu zatrudnienia w firmie Work Service. Powyższy błąd został spowodowany błędnym zrozumieniem obowiązujących przepisów. W związku z powyższym w dniu dzisiejszym składam korektę zeznania. Zwracam się również w uprzejmą prośbą o nie nakładanie na mnie kary pieniężnej za niepełne rozliczenie podatkowe za rok 2004