Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

anastazja3

Kremacja, czy tradycyjny pochówek?

Polecane posty

Witam. Dzis zmarla moja przyjaciółka. Kiedy rozmawialysmy ostatni raz przed weekendem na temat minionego Święta stwierdzila, że po śmierci chcialaby byc skremowana. Rozmawialam przed chwila o tym z Jej Rodzicami, jednak Oni są przeciwni kremacji-wola pogrzeb tradydyjny. Jak Ich przekonac aby uszanowali wole córki?

Gość Yeah Yeah
:( to straszne.... ale czemu wybrała kremację?

Gość kremacja
zdecydowanie kremacja.Gdyby ludzie mieli troche więcej wyobraźni to wybrali by kremację z powodu ,bakterii,wirusów,grzybów ,które bedą szkodziły innym.I ze względu na higienę.Wyrazy współczucia .

wiesz, z tego co mi mowila twierdzi ze jest to bardziej....czystsze? gdy nie masz swiadomosci pelzajacych po Tobie robali i rozkladajacego sie ciala...

Gość kremacja
tez chce byc skremowany. nie widze w tym nic zlego.

Gość Yeah Yeah
ja nie mam pojęcia jak...rodzicom nie przetłumaczysz, pewnie to są staroświeccy ludzie i już, nie masz na to wpływu :(

Gość Możesz jedynie im powiedzieć
że rozmawiałyście na ten temat i taka była jej wola, a co zrobią, na to nie masz wpływu. Pare lat temu przeżyłam podobną tragedię, zmarła moja kolezanka, która też chciała byc skremowana, jednak rodzina pochowała ją tradycyjnie.

wlasnie, a moze macie jakas literature na ten temat? bardzo mi zalezy na tym, aby uszanowac jej decyzje!

anastazja3 - niepotrzebnie uczepiłaś się jakiejś bzdurnej myśli i teraz drążysz temat też niepotrzebnie. nie przekonasz ich - rodziców przyjaciółki- o wyższości kremnacji nad tradycyjnym pochówkiem z prostej przyczyny. prawdopodobnie oni nie mają pojęcia o tym jaka była ostatnia wola ich córki, ponieważ ona im o tym prawdopodobnie nie powiedziała. a skoro tak to nie ma sensu ich przekonywać.

Gość pozdrawiacz
moim zdaniem, oni wolą ją ostatni raz zobaczyc!!a Ty nie?

Gość wyrazy wspolczucia
a dlaczego umarla?

Gość Sindbad Żeglarz
nic nie poradzisz, to są jej rodzice. poza tym, kremacja wiąże się z dodatkowymi kosztami, nie wiem czy są na to przygotowani bo smierć i godziwy pochówek są drogie. Moja mama została skremowana bo tak chciała, mówiła o tym kiedy była jeszcze zdrowa. Dlatego tata nie miał wątpliwości. Przykro mi że straciłas przyjaciółkę ale nikt nie pomoże Ci w tej sprawie. przynajmniej ja tak myślę.

jakieś 2 miesiące byłam na takim pogrzebie, tzn. mój wujek zmarł za granicą, był tam wiele lat ale synowie chcieli pochować go w Polsce, zkremowanie wyszło o wiele taniej. I powiem wam, że na pogrzebie było strasznie... dziwnie! po prostu jakby nie czuło się , że jest ciało, że ktoś jest blisko tylko ta urna, ponieważ wujek był chowany do grobowca rodzinnego. tak po prostu inaczej..... może dlatego,że takie pogrzeby w Polsce to ciągle żadkość. ja też chciałabym być skremowana, ale myśle że rodzice Twojej przyjaciółki nie zgodzą się na to tylko na tradycyjny pochówek i niestety pewnie nie przekonasz ich

w kazdym razie serdecznie Wam dziekuje! dlaczego zmarla? miala wypade samochodowy-krwiak mozgu-szpital-potem poprawa i nagle dzis po dziewczynie:( Ewa-45 moze masz racje-nie warto juz drazyc!

Gość o matko
powiem coś takiego . mój ojciec mówił zawsz ,że chce być skremowany,zaznaczał to przy każdej rozmowie na temat śmierci ,religii itp.zmarł podczas przeszczepu serca ,wiedzieliśmy więc co mamy zrobić.przeciwna kremacji była jego matka i siostra,więc mama była między młotem a kowadłem,wahała sie co ma zrobić.poszła wtedy do księdza i przedstawiła sytuację(min.to ,że ojciec odsunąl się od religii w czsie choroby),i ksiądz powiedział ABY USZANOWAĆ JEGO WOLĘ I GO SKREMOWAĆ.RÓWNIEŻ ZAZNACZYŁ ,ŻE OSTATECZNA DECYZJĘ POWINNA PODJĄĆ ŻONA A NIE MATKA ,bo to najbliższa osoba zmarłego. mądry ksiądz nawiasem mówiąc ,w przypadku Twojej przyjaciółki też taka była jej wola.

o matko-bardzo mi pomoglas-dzieki-zaraz chyba tez poprosze ksiedza o wyperswadowanie im tego-moze posluchają?

Gość zawsze warto
sprobowac..moze ksiadz ich przekona

Gość kremacja

Gość kremacja
no i bardzo fajnie. jesli sa wierzacy to czasem na takich ludzi bardziej dziala przekonywanie ksiedza. w koncu to decyzja kazdej osoby chyba a po smierci tym bardziej powinno sie ja uszanowac.

Gość o matko
życzę powodzenia w rozmowach i proszę o informacje jakie jest ostateczne rozwiązanie:)

dziekuje Wam moi drodzy! wygralam:) ksiadz ich przekonal:) co prawda jeszcze sie zaslaniali kosztami, ze niby tradycyjny tyle,a kremacja drozsza, ale w koncu ulegli:) jeszcze raz dziekuje !

anastazja3 - jednak trochę taka beznadziejna ta Twoja prowokacja :O

prowokacja? alez Ewo-to fakt, nie prowokacja:( zmarla moje najlepsza przyjaciolka! a ja chcialam tylko uszanowac jej wole!