Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

poziomkowa

podgrzewanie alkoholu

Polecane posty

Kto z Was pamięta z chemii - czy jak się podgrzewa lub gotuje alkohol to traci on na swojej mocy?a może wręcz przeciwnie?

Gość prawie chemik
alkohol wyparowuje bo ma mniejsza temp wrzenia niz woda. taka metoda produkowano kiedys bardziejstezone alkohole. alkohol paruje a pozniej sie go skraplalo i odbieralo a woda zostawala w naczyniu.

Gość prawie chemik
juz chinczycy wiedzieli o tym i prowadzili w ten sposob destylacje :)

Gość prawie chemik
tak to mozna nazwac hehehe. oczywiscie to zalezy jak dlugo podgrzewasz to, ale ile zostaje alkoholu po jakim czasie to nie wiem trzebaby zbadac to :P

no to, że tak powiem, bardzo szkoda że wyparowuje;)ale polecam mimo tego przy przeziębieniu, chyba nic tak dobrze nie rozgrzewa:)

Gość prawie chemik
najwyzej zamknij szczelnie naczynie hehehe i podgrzewaj to moze nie stracisz cennego skladnika :P

ja właśnie wczoraj zastosowałam gorące winko, bo jestem chora i nawet nie wiem kiedy padłam spać ;) stąd moje pytanie;)ale kaca brak więc to chyba faktycznie był kompocik ;)

Gość prawie chemik
ja tylko powiedzialem jak to z punktu chemicznego wyglada widzenia :) ale faktycznie dziala to fajnie wiec nie ma co sie martwic a i jak piszesz brak skutkow ubocznych tez hehehe