Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marcelinka79

Dzialalnosc gospodarcza - taniej?

Polecane posty

Gość marcelinka79

Mam pytanie jak to wyglada z tym nowym przepisem, ze za 200 zl skladek ubezpieczeniowych miesiecznie mozna przez 2 lata prowadzic dzialalnosc. Wiem, ze taka znizka przysluguje tylko osobom, ktore ta dzialalnosc dopiero otwieraja i podobno jest przepis mowiacy, ze od ilus tam miesiecy lub lat wstecz nie mozna bylo miec zarejestr dzialanosci zeby sie zalapac. Ktos wie ile dokladnie czasu???

Gość marcelinka79
czy ktos sie orientuje?

Gość zadzwoń do najbliższego
Urzędu Pracy to Ci powiedzą, wydaje mi się, że mogą z tej ulgi skorzystać również te osoby, które przed dwoma latami zamkneły swoją działalność i teraz otwierają na nowo, ale nie jestem pewna.

Gość marcelinka79
za każdą ważną informacje prześlę na wskazany adres zdjęcia gołych babeczek z wirusami i trojanami:)

Nie wiempo co Ci taka dzialalnosc. Chyba, ze masz jakis naprawde dobry pomysl i wiesz, ze moze przyniesc zyski. Ja tez mialam znizke, jako absolwent i zaczynajacy pierwsza [prace czy tam otwierajacy pierwsza dzialalnosc, ale oplaty sa koszmarnie drogie. Same skladki zus, oplaty za wynajem, urzad skarbowy, media blablabla. Myslalam, ze sie wykoncze. Praktycznie na splacenie wszystkiego w miesiacu szlo ok. 2000 zl. Ale jezeli masz dobry pomysl, to popytaj w urzedzie o wszystko, mozesz zadzwonic sie spytac. Zycze powodzenia i rozwoju firmy :)

Gość marcelinka79
dzieki doberman. Nie chce zyc na czarno, chce placic skladki zeby wszystko bylo ok. Zamknelam poprzednia dzialaln 3,5 roku temu bo mnie koszty zzarly ale teraz jak jest szansa otworzyc ja znow za male pieniadze to chce to wykorzystac. Tylko nie wiem czy juz moge? Ktos kiedys mi napomknal ze az 60 miesiecy! Ale nie chce mi sie wierzyc

Gość marcelinka79
a firme juz mam tylko chwilowo na kolege, ale chce od niego to przejac. Koszty podstawowe to okolo 1000zl. Wiem, ze ze skladkami takimi jak byly nie dalabym rady, ale jesli mam placic 200zl to juz inna sprawa

Gość chcesz prowadzić działaność
gospodarczą a nie potrafisz nawet zdobyć prostych informacji?

Gość marcelinka79
potrafie, ale chcialam podpytac sie na cafe zamiast biec do urzedu bo pomysl o przejeciu firmy zakielkowal w weekend a teraz siedze w pracy i sobie o tym mysle, nie bede wydzwaniac z pracy po urzedach. A zreszta co za roznica, nie bede sie tlumaczyc To nikt nie wie?

Tez sie o to pytalam. Nie moglas miec pol roku wczesniej zadnej dzialanosci. Wiem ze wlasnie nowe osoby przez rok placa tylko 200 zl skladek. co jeszcze chcesz iedziec?? Moze zajrzyj na www.apraca.pl/karu Tam sa pliki do pobrania i pewnie jakies info ktore bedzie ci potrzebne

Gość marcelinka79
babaj-Aga dzieki. Naprawde tylko pol roku? Bo znalazlam wlasnie ustawe znowelizowana o ubezp spolecznych i sie przerazilam. Tu jest o 60 miesiacach ale moze to nie o to chodzi. Rany na prawie to ja sie malo znam:( Art. 18a. (124) 1. Podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe ubezpieczonych, o których mowa w art. 8 ust. 6 pkt 1, w okresie pierwszych 24 miesięcy kalendarzowych od dnia rozpoczęcia wykonywania działalności gospodarczej stanowi zadeklarowana kwota, nie niższa jednak niż 30 % kwoty minimalnego wynagrodzenia. 2. Przepisy ust. 1 nie mają zastosowania do osób, które: 1) prowadzą lub w okresie ostatnich 60 miesięcy kalendarzowych przed dniem rozpoczęcia wykonywania działalności gospodarczej prowadziły pozarolniczą działalność, 2) wykonują działalność gospodarczą na rzecz byłego pracodawcy, na rzecz którego przed dniem rozpoczęcia działalności gospodarczej w bieżącym lub w poprzednim roku kalendarzowym wykonywały w ramach stosunku pracy lub spółdzielczego stosunku pracy czynności wchodzące w zakres wykonywanej działalności gospodarczej

Kobieta w urzedzie ktora mi o tym opowiadala powiedziala ze nie moglam miec otwartej dzialanosci godpodarczej przez ostatnie pol roku. Kiedys czytalam ze rok, ale wierze tej kobiecie z urzedu bo chyba bardziej sie zna na tych przepisach. A jaka dzialanosc chcesz otworzyc?? Acha..wspominala ze nie mogllam pobierac rpzez chyba tez ostatnie pol roku jakichs zasilkow...czy jakos tak to nazwala. Nie pamietam teraz dokladnie o co jej chodzilo bo niczego nie pobieralam wiec powiezialam ze mnie to nie dotyczy, i nie wsluchiwalam sie w ta nazwe.

Gość marcelinka79
sklep z serwisem komputerowym, nic oryginalnego:) Juz to kiedys prowadzilam, ale trzeba bylo 3,5 roku temu zamknac bo przestalam wyrabiac wlasnie glownie na te skladki. Teraz mam lepsze pomysly i mozliwosci i wierze, ze w ciagu tych 2 lat na tyle bym stanela na nogi zeby mnie oplaty nie zzarly. Tylko nie wiem czy moge. W sumie skoro urzedniczka ci tak powiedziala, to chyba trzeba jej uwierzyc. Tylko czemu jet inaczej w najnowszej ustawie o ubezpieczeniach spolecznych? Hmm... dziwne Chyba tez sie wybiore do urzedu moze nawet dzis

Gość tez czytałam
255zł. a nie 200zł.na zaklad udreki spolecznej

Gość nie pół roku
tylko pięć lat a do urzędu nie trzeba biec. można zadzwonić. mozna też skorzystać z googli.

Gość marcelinka79
no wlasnie wg ustawy o ubezp spol jest 60 miesiecy czyli 5 lat a obiegowa opinia i niektorzy urzednicy informuja ze 6 miesiecy. Moze sami nie wiedza??

Gość marcelinka79
sluchajce, dzwonilam i dostalam info, ze pol roku a moj znajomy odezwal sie, ze dowiadywal sie w urzedzie i powiedzieli mu piec lat. Ja zwariuje, czy ci urzednicy musza tak mieszac??? Czy ktos mial taki problem i jest juz "po" otworzeniu dzialalnosci??

Gość liniijka
5 lat, na pewno