Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kurtca

TAMPONY !!! Do dziewczyn które ich używają

Polecane posty

Gość madzik 20
ja rowniez uzywam tampony od poczatku-czyli 6 lat-to jest wygodna i superowa sprawa!!!!!!!!!!nie musisz sie martwic ze podpaska Ci nie zgruntuje-a ja mialam takie problemy....np.wstajac z krzesła nagle mnie zalewało-dokładnie zalewało!!!!nadmiar iałam poza bielizna....:-(dlatego zaczełam stosowac tampony...... dla poczatkujacych!!!!!-jesli nie macie pojecia jak to sie robi polecam-na poczatek kupcie sobie tampony z APLIKATOREM(np tampax cos ok8zł-8sztuk)jest to taka jakby strzykawa papierowa,zaokraglona na koncu,w ktorej znajduje sie tampon,macie tam zaznaczone kreska do jakiego momentu ten aplikator wkładacie,i przyciskacie-wtedy tampon wychodzi i dokładnie usadawia sie w pochwie...jest to super rzecz dla poczatkujacych...gdyz wiemy z doswiadczenia ze poczatki bywaja trudne... a podstawa jest dobrze usadowic tampon,w doskonałym miejscu by nie przepuszczał......wiec polecam aplikator-co prawda jest raz drozszy od tamponow bez aplikatora ale warto chociaz za pierwszym razem zainwestowac i nauczyc sie obsługi....:-)zycze powodzenia....

Gość ziołówka
Tylko jedna dziewczyna napisała, że tampony mogą powodować wyjalowienie pochwy! A później dziewczyny, które używają ich non s top dziwią się i płaczą na topikach, że mają zapalenia i grzybice! Przecież to nie jest stan naturalny, że po kilka dni ma się coś w pochwie bez przerwy! Róbcie przerwy, kiedy tylko można, bo sobie zaszkodzicie. Wiem, że tampony są bardziej higieniczne i dyskretne, ale wszystko z umiarem!

Gość BK
A do czego Ci to dziewictwo???Ja bedąc dziewicą uzywałam tamponów i jak po tem poszłam do ginekologa to pani doktor powiedziała, że nie widzi błony więc albo straciłam dziewictwo na tamponie albo w grze wstepnej z chłopakiem,ale nie wydaje mi się bo nie posuwalismy sie tak daleko.Ucieszyłam sie jednak na wiadomość że po błonie ani sladu, bo nie było potem problemu z pierwszym stosunkiem, że będzie boleć itp.!

tampony maja bardzo duzo plusow i ja je polecam. jesli jednak masz watpliwosci co do swojego dziewictwa to wcale sie nie dziwie. ja juz tak dlugo uzywam tamponow ze jak zaczelam to jeszcze bylam dziewica i tak sobie teraz mysle, ze istnieje jakies parwdopodobienstwo przebicia blony no bo wszystko zalezy od fizjonomii indywidualnej czlowieka...kto wie...moze wlasnie przez uzywanie tamponow moj pierwszy raz byl bezbolesny bez krwi i jakis tam oporow w srodku....moze sama juz ja sobie dawno przebilam albo tak uelastycznilam :) pozdrawiam i polecam a jesli naprawde sie boisz to poczekaj az nie bedziesz dziewica .

BK - no w sumie to masz rację. Ja też sobie tak nad tym myślałam, przecież dziewictwo zależy od tego czy się uprawiało sex czy nie, a nie od błony dziewiczej, która mogła pęknąć z różnych powodów. Ale zaciekawiła mnie wypowiedż jednej z dziewczyn o wyjałowieniu pochwy. O co w tym chodzi?

Gość Rose...
jak ty [rzy myciu dotykasz błony??przeciez ona jest tak głeboko :/ chyba ze jakims patykiem :/ odp kajsyehagts

Gość kofany koteczek
z tamponami nie mialam zadnych doswiadczen:D

Gość kofany koteczek
a tamponuw z aplikatorem nie polecam bo za daleko wchodza i jak na pierwszy raz moze to sprawiac uczucie dyskonfortu!!!!:D

A ja mam jeszcze pytanko: ile najdłużej można trzymać bezpiecznie tampon? Bo jeśli idę do szkoły i mam 8 lekcji plus dwie godziny dojaz autobusem z domu to w sumie 10 godzin, nie zadużo troch? Czyli powinnam zmienić tampon w szkole?

Gość pytonica
Mozesz uzywac tamponow,tylko pamietaj o myciu rak przed aplikacja.To prawda,ze ginekolodzy odradzaja stosowanie tamponow,bo robia sie roznego rodzaju stany zapalne.Jezeli zalozysz tampon pamietaj o czestej wymianie nawet jak masz male krwawienie.Unikniesz podraznien i stanow zapalnych.Tak powiedzial moj ginekolog.Nie jest prawda,ze tampony mozna nosic 12 godz. albo dluzej.Wtedy tworza sie bakterie i klopot murowany.

Gość o tak tak o tak
higiena jest BARDZO WAZNA, zerknijcie sobie na www.mydziewczyny.pl i poczytajcie o tym sa tez artykuly o miesiaczce i mozna sie poradzic ekspertow (najwazniejsze, ze to sa prawdziwi lekarze, a nie jakas Gosia, Kasia czy inne z gazet)

Gość DOŚWIATCZONA
DZIEWCZYNY!! JA MAM TERAZ 14,5 LAT A MIESIACZKE MAM JUZ JAKIEŚ PÓŁ ROKU,BARDZO MNIE TO DENERWOWAŁO ZE NIE MOGE Z KOLEZANKAMI PODCZAS OKRESU CHODZIĆ NA BASEN I WOGULE ZNALAZŁO BY SIE 100 PROBLEMÓW KTÓRE SPRAWIAJA PODPASKI.WIEC TERAZ NA TYCH WAKACJACH POSTANOWIŁAM ZE ZACZNE UZYWAĆ TAMPONÓW ... I TAK SIE STAŁO GDY DOSTAŁAM OKRES POSZŁAM DO MIASTA PO TE PIERWSZE TAMPONY CO REKLAMÓJA OB. ZAPOZNAŁAM SIE Z TĄ KSIAZECZKĄ I POSZL;AM DO UBIKACJI SZCZEZE MÓWIC TO SIE BAŁAM I DENERWOWAŁAM,ALE WZIEŁAM ROZPAKOWAŁAM I PRÓBOWAŁAM WSADZIC. POSTAWIŁAM NODE NA KIBLU I ROSKRACZYŁAM SIE SZCZEZE TO BYŁO BARDZO PRZYJEMNE GDY GO WSADZIŁAM COŚ PEKŁO I JAK BY SZCZELIŁO... NA MOJE OBLICZENIA STRACIŁAM DZIEWICTWO... WYSTRASZYŁAM SIE... ALE PO CHWILI MYSLENIA PRZETŁUMACZYŁĄM SOBIE ZE NIE POTRZEBNE MI TO BYŁO DZIEWICTWO...MÓWIE WAM NIE BÓJCIE SIE TO NIC STRASZNEO A BARDZO PRZYJEMNE JEST WYCIAGANIE TEGO TAMPONA TAKIEGO DUZEGO I ... AH SAME SIE PRZEKONACIE !!! TAMPONY GÓRA!!

tamponów używam już chyba z 8 lat ;) Prawie od samego początku mojego miesiączkowania. Zaczęłam używac ich oczywiście będąc dziewicą i nie widziałam w tym żadnego problemu. Nadal nie widzę. Wydaje mi się, że moja błona dziewicza była tak cieniutka i krychutka ze tampon ją rozerwał, albo ze wcale jej nie było ;). Ale jaka to strata? Przecież jeśli tampon uszkodzi błonę dziewiczą to nie przestaje się owoą dziewicą być!:D Dziewictwo traci się wraz z pierwszym stosunkiem, a nei z błoną dziewiczą, bo co mają niby powiedzieć dziewczyny, które w ogole tej błony nei miały ? ;) Co innego gdy używanie tamponów boli bo np błona dziewicza jest gruba. Nie ma co ich wciskać na chama. Tak czy inaczej uważam , że tampony to superdobrodziejstwo :) Dzieki nim czuję się w pełni swobodnie nawet gdy mam okres i mogę robić WSZYSTKO! pozdrtawiam!

\"ja używałam tamponów od 11 roku życia, tzn. od początku, i powiem tylko tylke ,że jestem pewna na 99% że to tampon przebił mi błonę, albo urodziłam się bez niej, bo nie zauważyłam żeby pękła przy sexie \" hahahahahaha,skad ty sie wytrzasnelas...lol kto ci pwiedzial ze zauwazysz ze blona ci peknie podczas seksu?? hahaha...zaraz umre z esmiechu...lol ja uzywam tamponow zawsze....na podpaskach zawsze mialam przypaly i w koncu sie wkurzyalm i kupialam tampony...uzywam ich w nocy (mimo ze sie nie zaleca) ale z podpaskami bylo tak ,ze zawsze budzialm sie w kaluzy krwi;/ wiec juz mnie to dewnerwowalo ...zrestza wkurzalo mnie to zze musialam bielizne do snu zakladac;/ tak czy siak....tampony nie przebijaja blony....zretsz anawet jak przebija to co wam sie niby stanie??nic....

a i jeszcze jedno bo widze ze sa tu same malolaty.... dziewica sie jest nawet jak ma sie blone przebita!!! dziewica nie ejst kobieta ktora uprawiala seks z mezczyzna!! dociera wreszcie?? to ze sobie palcem przebijecie blone,tamponem czy ciort wie czym to nie zmienia faktu ze bez pierwszego razu jestescie dalej dziewicami....

i kto wam powiedzial (widze ze ginekolodzy) ze pierwszy raz musi bolec bo blona zostanie r-pzerwana!! jedne maja gruba,to wtedy moga isc do gina by im przecial..a inne tak cienkie ze nawet nie ebda wiedzialy czy im pekla czy nie... matko boska ide z tego topika bo mozna zalamki dostac.... tampony jak i podpaski maja wiele zalet jak i wad,wiaodmo..ale zawsze mozna tak wszytko dostosowac by nie czuc sie zle...i dbac porzadnie o zdrowie.