Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tlenomanka_2

Architektura

Polecane posty

Gość Tlenomanka_2

Interesuje mnie kierunek architektura. Czy trzeba mieć duże zdolności plastyczne? Domyslam sie, ze pewnie jakis zmysl plastyczny jest potrzebny, ale chodzi mi o to jak wielkie zdolności plastyczne to musza byc? Moze ktos dostal sie na architekture??? Napiszcie cos o tym kierunku prosze! Ciekawi mnie wszystko.

Gość zdolności robienia na drutach
z pewnością się przydadzą ;)

Gość przeorysza z Wilcat
Nie , nie musisz mieć wielkich zdolności , wystarczą takie sobie , zmysł plastyczny tak , ale nie trzeba być żadnym arcyartystą . Musisz odpowiednio wcześnie zacząć chodzić na lekcje rysunku. Nauczyć się zasad perspektywy i poznać tajniki światłocienia :P Studia są fajne, tylko jak takie dziobanie sprawia Ci przyjemność- jak nie sprawia , to może to być dopust boży - jedna moja kolezanka nie wiadomo dlaczego chciała studiować architekturę, ale nie sprawiała jej ta zabawa przyjemności - najadła się stresu przez te 5 lat , ciągle się bała , ciągle czuła się niepewna. Ale jak lubisz , to super zabawa :) Mnie się bardzo podobało. Trochę nauki teoretycznej jest , ale nie za dużo , większość to projekty

Gość przestrzen
cwicz widzenie w przestrzeni!! to jest straszne cholerstwo :O

Gość Tlenomanka_2
A na czym moze polegac egzamin uzdolnienie plastycznych? Pewnie sprawdzaja jak kto rysuje i czy w ogóle umie rysowac. Ja sie wlasnie zastanawiam nad tym kierunkiem, interesuje mnie cos takiego, ale szczerze nie umie rysowac. Mam wyobraznie, jestem dokladna i estetyczna, ale to chyba za malo, zeby sie porwac na architekture...

Gość Madziaryna
Egzamin z uzdolnień plastycznych na architekturze polega głównia na tym ze komisja daje ci jakieś zadanie dotyczące rysunku np. musisz namalować martwą nature, abo portret albo co tam oni wymyślą i oceniają to potem w określonej skali... Na niektórych uczelniach jest wyścig świadectw... To jest moimzdaniem najgorsze... Ale co do rysunku to nie ma co mówić o Architekturze jeśli nie będzies się go uczyć conajmniej rok... Mnie też interesuje architektura od następnej soboty wybieram się na kurs rysunku we Wrocławiu.... Mam ogromniastą teczkę którą dzisiaj kupiłam i zapał który mam nadzieje nie zgaśnie. A co do matury to zdaje na 100% matematyke, bo to podstawa do architektura, fizyka też jest bardoz ważna ale ja mam kijowego nauczyciela od fizy ;( Może Historie... Zobaczymy... Co do kandydatów na studia to macie jakieś godne polecenia ksiązki o Architekturze? Pozdrawiam cieplutko ;)

Gość Madziaryna
acha i pamiętajcie.. Geometria wykreślna, bryły.. masakra, ale bardzo ważne na architekturze i na egzaminach zstępnych... Bez tego nie ma co startować.. Tak słyszałam...

Gość moniqa01
mam pytanko... a czy jest ktoś kto jest na takim kierunku albo może ktoś inny wie, czy konieczna jest fizyka do tego?? czy to jest wogole to samo co architektura wnętrz?? czy jakk??

Arkusz papieru o wymiarach 50x70 cm 20 ołówków 3b i 20 4b, gumka chlebowa powinny stać się od dziś Twoimi przyjaciółmi. Aby rysunek był dobry należy przy pomocy ołówków uzyskać 8 kolorów -od białego będącego kolorem papieru po czarny. Kierunek jest bardzo przyjemny do studiowania. Z praca tez nie ma teraz takich problemów jak wtedy gdy mnie dane było skończyć studia. Więc znajdź dobrego nauczyciela rysunku i próbuj swych sił. Powodzenia!

Mam pytanie z innej \'beczki\' , jeżeli chciałbym aby projekt domu lub innego obiektu architektonicznego według mojego pomysłu wykonał student architektury to gdzie mogę szukać ? Chciałbym aby właśnie student architektury wykonał dla mnie projekt w ramach ćwiczeń , powiedzmy za 1/4 ceny obowiązującej .

liczę się z tym, że pieczątka będzie potrzebna i domyślam się , że student architektury już posiada sporą wiedzę aby wykonać nawet trudny projekt .

a nie lepiej poszukać architekta z uprawnieniami, przedstawić mu swój pomysł i w oparciu o jego doświadczenie zarówno projektowe jaki i związane z obsługą formalno-prawną stworzyć fajne dzieło? Może się np okazac że dana forma wymyślona przez Ciebie nie jest zgodna z uwarunkowaniami zawartymi w decyzji o warunkach zabudowy lub w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego.

Gość rada faceta
Miejscowy plan zagospodarowania znam i na działce mógłbym wybudować obiekt mieszkalno-usługowy lub nawet gastronomiczny , szukam studenta architektury ponieważ ceny projektów wykonane przez firmy architektoniczne mnie przerażają , poradzę sobie z pieczątką na projekcie .