Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kaja_1515

do ludzi ktorzy maja albo beda miec aparat

Polecane posty

Gość arre
Mnie aparat kosztował ok 2600 czy 2400 zł za dwa łuki (góra i dół). Wizyty - 120zł. Jakie uczucie? No cóż ja mam aparat już ponad rok i jestem przyzwyczajona więc trudno mi powiedzieć cokolwiek o odczuciach;] Po wizytach zęby raczej mnie nie bolały, ale np moją koleżankę tak, więc to zależy od indywidualnej wrażliwości... Przed założeniem aparatu musiałam nosić takie gumki na zęby trzonowe, aby się trochę rozeszły (bo potem zakłada się na nie tzw pierścienie. Właśnie podczas noszenia tych gumek bolało najbardziej:/ Jadłam z trudnością... Jeszcze jakieś pytania? Piszcie, to postaram się odpowiedzieć;)

Gość wściBskie
zazdroszczę wam

Gość o_l_g_a
ja juz nosze aparat rok i 9 miesiecy, za 2 miesiace bede miec zdjęty, mam tylko na góre zapłaciłam 1200zł plus 350zł na podniebienie to było okropne, ale nosiłam go tylko prze pół roku ufff. miesieczna wizyta 100zł. na poczatku troche bolało przez jakies 2 tygodnie,a teraz boli tylko przez 2 dni po wizycie,

Gość odswiezam

Gość pszczola bez kwiatka
Ja nosze aparat staly juz póltora roku. Na poczatku bolalo okrutnie (mialam dosyc krzywe zeby) pozniej najbardziej bolalo przez kilka dni po kazdej wizycie, gdy mi przykrecal druty przy zamkach. Jesli chodzi o koszt, to zaplacilam 2200 za kazdy luk, czyli 4400 - bo mam zamki porcelanowe. Wizyta najpierw kosztowala 100, teraz 120. Juz sie przyzwyczailam do aparatu, ale jestem nim juz troche zmeczona. Chcialabym juz go sciagnac, ale pewnie jeszcze pol roku ponosze. Zeby juz mam proste, ale teraz ortodonta wysuwa mi szczeke. Musze nosic takie specjalne gumki w tym celu. jak mnacie jakies pytania to piszcie, jak bede na kafe to z checia odpowiem :))

Gość kaja131
a moze ktos jeszcze podzieli sie wrazeniami ??? czy trzeba mniec wyleczone zeby??? jak oni zakladaja aparat?? to boli??? jak sie mowi z dopiero zalozonym aparatem??? to prawda ze slina czesto wypada z bizi jak sie mowi??? ile nosilyscie jakie efekt??? powiedziec ile zaplacilyscie za wyleczenie zembow wizyty aparat ??? co trzeba kupic jak ma sie aparaat ?? jak czesto czyscic??? mialyscie jakies smieszne historie z aparatem zwiazane??? dziekuje za odp

Gość rybka plum
ja też juz niedługo będę zakałdała aparat stały na zęby..mam pytanie czy nie jest jakaś przeszkoda w założeniu aparatu to ze kiedys miałam leczoną jedynkę kanałowo i jest ona teraz trochę ciemniejsza od pozostałych zębów..acha i chciałabym zapytac czy będe musiała dodatkowo uzywac aparatu rozciagającego szczękę, bo mam taka wadę że mam chyba za wąską szczękę, i dwie dwójki cofniete do tyłu(i to dośc sporo)czy tylko ten metalowy?Bo kilka lat temu nosiłam aparat zdejmowany(na podniebienie)nie powiem trochę mi pomógł ale złamał mi się i odkąd go nie nosze zęby znowu wróciły do poprzedniej pozycji..

trzeba koniecznie wyleczyc zeby:)))))))))))) Aparat zdjęłam ponad pół roku temu, więc moje informacje nie są najnowsze:) Ile kosztuje, jak często wizyty i za ile to zależy od ortodonty, więc najlepiej podzwonić i sie popytać dokładnie.

Nic prostszego jak umówić się na wizyte podczas której wszystkiego się dowiecie. W końcu tylko ortodonta po obejrzeniu waszych ząbków będzie wiedział co z nimi można zrobić.

Gość lalalaffvfvds
tak ale ja naprzyklad cce wiedziec wasze spostrzerzenia ,,, a nie ortodaty ktory moze sie trafic nie za dobry co on mi powie jak to jest miec aparat jak go nigdy nie mial?? ludzie piszcie :)

Gość odswiezam

Na rozszerzenie szczęki nosi się tzw ekspander, ale czy się go nosi czy nie decyduje orto.

Gość odswiezam

Gość oswiezam
bo ludzie ja tez jestem ciekawa piszcie

Gość ala21313
ooo jaki fajny temat :) ja ide niedlugo na ierwsza wizyte mozecie powiedziec jak jest na pierwszej drugiej ... wizycie co sie robi u orto przed zalozeniem ile to wizyt jest i jak wyglada zakladanie:)

Gość 222222
odswiezam

Gość OSO
w wieku 27 lat zdecydowałam się na aparat, ort. namawiał na stały (1800 zł za łuk), ale mowił, ze jest szansa na ruchomy. więc uparłam się na tańszą opcję i od dwch lat noszę ruchomy (800 zł za całość), już po kilku miesiącach wyglądałam zupełnie inaczej. działa i to jak...to nieprawda,ze ruchomy jest tylko dla dzieci i nastolatkw.koszt kilka razy mniejszy, mniejszy bol i nie niszczy szkliwa.warto pogadać z ort., oni zawsze będą namawiać na stały,ale pacjent tez powinien miec prawo zdecydować.