Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mloda20

antykoncepcja

Polecane posty

Gość mloda20

mam 17 lat i na razie nie zamierzam rozpoczynac wspolzycia. mam jednak pytanie: jaki sposob antykoncepcji jest najlepszy dla molodych dziewczyn (przede wszystkim bezpieczny, zdrowy i komfortowy)?

Gość metoda objawowo-termiczna
Obserwujesz sluz i mierzysz temperatue. W okresie okoloowulacyjmym abstynencja (lub prezerwatywa, gdy poniosa emocje :P Tylko by ta metoda byla skuteczna potrzeba posiadac troche wiedzy biologicznej.

Gość LuiLu
chyba najlepsze sa tabletki ale jezeli nie jestes na nie gotowa to moze prezerwatywa z globułkami dla pewnosci :)

Gość metoda objawowo-termiczna
nie trezba miec regularnych- moje cykle wachaja sie od 30 do 39 dni. A choroba musi byc naprawde powazna, zeby zakłocic cykl- np ostra grypa i wysoka goraczka przez co najmniej kilka dni. Stres nawet jesli przesunie owulacje, to i tak nie ma co sie bac- pomiar temperatury to pokaze :) Ja stosuje ta met od 2 lat, a wierzcie mi, moj tryb zycia jest bardzo stresujacy- studia i praca.

Prezerwatywa jest zdrowa(tzn. na zdrowie nie szkodzi), ale mało komfortowa(może ograniczać doznania seksualne). Czociaż jeżeli chcesz współżyć od czasu do czasu to byłaby najlepsza metoda, dodatkowo zabezpiecza przed chorobami. Tabletki anty są komfortowe, bo nie musisz się o nic martwić i uprawiać seks kiedy chcesz(w przypadku jednoskładnikowych minipigułek), ale szkodzą zdrowiu(tym bardziej, że jesteś młoda i lepiej nie brać hormonów).

Gość pytonica
Tabletki-to najpewniejszy sposob.Musisz isc do ginekologa.Przygotuj sie na to,ze nie zawsze pierwsze tabletki jakie Ci przepisze lekarz beda odpowiednie.Czasem trzeba je zmienic.Mnie lekarz nie mogl dopasowac tabletek i dlatego zrezygnowalam,zniechecilam sie.

Gość radze Ci
abys przed zdecydowaniem sie na tabletki, poczytała sobie tematy na ktorych laski pisza co sie z nimi działo w czasie i po skonczeniu zazywania hormonów. Ja osobiscie, nie podjelabym ryzyka ze moze mi sie przytrafic to co im. Koszmar

Gość Hanabi
Wg mnie najlepsze są tabletki. Ale tylko te które mają mało hormonów, bo one najmniej "zatruwają" nasz organizm. Jak dla mnie to najlepsza opcja dla młodych dziewczyn.

Gość Hanabi
Wg mnie najlepsze są tabletki. Ale tylko te które mają mało hormonów, bo one najmniej "zatruwają" nasz organizm. Jak dla mnie to najlepsza opcja dla młodych dziewczyn.

Gość Hanabi

Gość Hanabi

Gość pływaczka
Jeśli z powodu młodości seks jest sporadyczny, to 1-szym stopniem zabezpieczenia powinny być dni niepłodne i dodatkowo globulka Patentex Oval, jeśli uprawiasz seks w dniach płodnych to Patentex Oval + prezerwatywa. Na tabletki hormonalne możesz przejść po założeniu rodziny i urodzeniu dziecka, gdyż tabletki hormonalne to chemia nieobojętna dla organizmu kobiety, nieumiejętnie stosowana mogąca przyczynić się do niepłodności. Postudiuj temat "Antykoncepcja lub świadoma prokreacja" na www.vademecum.zdrowia.prv.pl