Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jajciucha

Co z płodnością po odstawieniu tabletek????

Polecane posty

Gość jajciucha

Sluchajcie,odstawilam tabletki 2 tyg.temu i przez pierwszy tydzien po odstawieniu kochalismy sie bez niczego :/ I teraz juz z prezerwatywami ale do tej pory,czyli przez dokladnie 7 dni po odstawieniu konczylismy we mnie... I boje sie. I mam pytanie-kiedy sa dni plodne a kiedy nie po odstawieniu tabletek?Czy to mozliwe,ze kazdy dzien jest plodny?Czy jestesmy skazani na kondomy przez caly czas? A kiedy sa dni,w ktorych plondosc jest najwieksza,anwet po odstawieniu tabletek? 13,14,15 dzien? Pomozcie prosze.......

Po odstawieniu tabletek mogą dziać się różne dziwne rzeczy. Miesiączka może być nieregularna, może się nawet na jakiś czas zatrzymać, owulacja może być, ale równie dobrze może jej wcale nie być. Nie wiem natomiast nic na temat tego, że miałaby być przez cały cykl (owulacja). No, ale zabezpieczenie nie ma co ukrywać, jest konieczne przez cały czas, jesli nie chcesz oczywiście zajść w ciążę. Często jest tak, że zaraz po odstawieniu płodność jest najwieksza i łatwo wtedy zajść w ciążę, ale istieje ryzyko ciąży mnogiej. Może się też tak zdarzyć, że ta płodność będzie wracać dłużej i przez kilka miesięcy może nie być owulacji.

jajciucha--hej:) ja tez 2 tygodnie temu odtawiłam tabsy! brałam 3 lata! ale ostatnio zapomniałam 2 tabletek wiec brałam pod uwage ciaze i odstawiłam tabsy! tez kochałam sie pzrez jakieś kilka dni bez niczego i moge być w ciazy1! tez słysałam ze po odstawieniu płodność jest najwieksza:) pozdrawiam:)

Gość jajciucha
Slyszalam kiedys,ze wlasnie po odstawieniu tabletek bardzo czesto jest owulacja przedluzona i niewadomo kiedy sa dni plodne i nieplodne,ze nie da sie tego okreslic. Ja chcialabym uslyszec od ludzi,ktorzy wiedza cos na ten temat,czy powinnam sie obawiac ciazy bo kochalismy sie bez zabezpieczenia przez pierwszy tydzien po przerwaniu tabletek,czy nie powinno byc takiego zagrozenia. A,musze dodac,ze ja przerwalam tabletki w srodku opakowania...:[ nie dociagnelam do konca nie zdajac sobie sprawy z konsekwencji (rozlegulowanie okresu np.). I kurcze,napiszcie mi swoje zdanie,prosze.. Bardzo tego potrzebuje. I zwracam sie tez,a nawet w szczegolnosci,do kompetentnych ludzi! Co o tym sadzicie?????

Gość jajciucha
Hej agapa! Ja wlasnie zrobilam straszna glupote...bo zagapilam sie i zostawilam tabletki na dzialce,300 km od domu i nie kupilam kolejnych,bo nie mialam recepty i odstawilam... I teraz nie wiem co myslec. Ale widze,ze jestes w podobnej sytuacji:) Powiedz prosze,co wiesz o tej plodnosci po odstawieniu? Kiedy wolno sie kochac a kiedy lepiej uwazac? Moj narzeczony to juz twierdzi i nawet przyzwyczaja sie do mysli,ze bedziemy mieli dzidziusia...ale ja nie jestem pewan czy to odpowiedni czas...Mam studia...jeszcze sporo lat nauki przede mna...

Gość plodna jestes
i to calusienki czas. Nie wiesz kiedy masz dni plodne tak na prawde a kiedy nie. Dlatego po odstawieniu tabletek trzeba baaaaaaaardzo uwazac!!

ja odstawiłam po 2 latach tabletki na koniec maja i od tamtego czasu się kocham bez zabezpieczeń. Chcemy dzidzi,ale ona niechce przyjśc do nas :( Moje cykle z 48 dniowych zrobiły sie 29 i 34dniowe wiec jest nadzieja,że wszystko wraca do normy,ale kiedy może mi wrócic owulacja? Może wcale jej nie mam?

Gość yastin1
mam pytanie chce zaplanowac ciaze od 6 lat biore antykancepcje sluszalam ze po odstawieniu srodkow nalezy zrobic przerwe poniewaz organizm jedt nie w naturalnum cyklu i taki tam , ale slyszalam rowniez ze po odstawieniu jestesmy najbardziej plodne... czy ktos moze pomoc mi rozwiac watpliwosci...

yastin po takim długim stosowaniu dobrze byłoby, żebyś po odsatwieniu tabletek poczekała kilka miesięcy, żeby organizm doszedł do siebie. Przede wszystkim powinnaś też od razu zacząć brać kwas foliowy, bo tabletki bardzo wypłukują go z organizmu. Poczekaj aż wrócą normalne cykle, zrób sobie chociaż podstawowe badania, bierz np Folik i za kilka miesięcy \"do roboty\" :)

dziewczyny,a mi wczoraj mijał 6 miesiąc od odstawienia logestu i właśnie zaczoł sie mój 6 cykl. Cykle miałam 48,48,21,29,34 W cyklu 21 dniowym brałam luteinę od 15dc na skrócenie cyklu,ale dotrwałam tylko do 21,bo @ sama przyszła,a miałam brać do 25dc i później dostać @. Teraz bez niczego te 2 cykle były krótsze i mam nadzieję,że już się unormują,ale czy skoro do dzis w ciaze nie zaszłam to może to być przez to,że owulacja jeszcze nie powróciła?

Gość hapetka
Teoretycznie plodnosc wraca od razu, jest więc możliwe, że jesteś w ciązy.

Gość jajciucha
Kupilam sobie test..Ostatni raz kochalismy sie bez niczego w czwartek. Czy jak zrobie jutro rano to nie bedzie za wczesnie?Czy lepiej poczekac jeszcze dzien lub dwa? Denerwuje sie.. .. ..

To stanowczo za wcześnie, zrób test w terminie spodziewanej miesiączki. Wiem, że trudno jest wytrzymać, ale teraz po prostu wynik będzie niewiarygodny.

Tak, ale rzadko zdarza się, że test wykryje ciążę tak szybko. Jak chcesz możesz spróbować. W tej chwili wiarygodne jest tylko badanie krwi beta hcg.

Juz kupial test i nie wytrzymam do miesiaczki! tym bardziej,ze nie wiem kiedy mam sie jej spodziewac,skoro przerwalam tabletki i cykl automatycznie mi sie zaburzyl. Planuje isc w poniedzialek za tydzien do ginekologa. Powiedz prosze jeszcze,czy takie badanie kosztuje?Czy skieruje mnie na nie moj ginekolog czy isc do przychodni? Czy USG dopochwowe moze wykryc ciaze?

na USG nie będzie jeszcze nic widać, bo to za wcześnie. Test możesz zrobić, ale za jakiś tydzień powinnaś powtórzyć. Jak odstawiłaś tabletki to teoretycznie miesiączka powinna pojawić się do 7 dni po, tak jak w przerwie. Badanie beta można wykonać prywatnie a laboratorium, ale nie w każdym, kosztuje ok 15zł w większości miast, ale ja płaciłam np 33zł. Jeżeli będziesz miała skierowanie to badanie jest bezpłatne, ale skierowanie musi wypisać ginekolog.

Sluchaj,ja nie wzielam do konca ostatniego listka tabletek. Przerwalam mniej wiecej w polowie. I przez to rozlegulowalam sobie dodatkowo caly cykl... I nie mam pojecia kiedy spodziewac sie krwawienia...

No coz,nie wytrzymam do okresu. Sprobuje w czwartek rano i najwyzej powtorze za tydzien. A wiesz moze,kiedy mam w takim razie,mniej wiecej dni plodne? Chodzi mi o to,czy data ich bardzo rozni sie po tym rozregulowaniu cyklu. Kiedy jestem najbardziej plodna i czy sa takie dni,kiedy ta plodnosc jest mala?

Gość Julita23
Mam prawie ten sam problem co Ty, ale różni sie tylko tym że ja się nie kochałam do końca, ale i tak sobie zrobię test, bo nie wytrzymam do miesiączki (w sumie nie wiem kiedy dostane) trzymaj się

Gość Julita23
Tak zrobie rano test, ja robie w sobote rano, a kochałam się ostatnio w sobotę wieczorem, więc myśle, że to mi wystarczy, pisze na teście że 6 dni po zapłodnieniu.

Gość Julita23
A Ty kiedy robisz test? Ja kupiłam sobie Pre Test, na necie wyczytałam że jest najlepszy, powyżej 99% skuteczności. Myśle że to dobry test.

ja zrobie jutro rano,albo w czwartek rano,chyba raczej poczekam jeszcze ten jeden dzien dla wiekszej wiarygodnosci

zrobilam...... ....................... ............................ ................................ 2 kreski. Ta druga,mowiaca o ciazy w prawdzie bledziutka,ale widoczna golym okiem.................

I jak się z tym czujesz? Skoro ta druga była bledziutka, to powtórz test za kilka dni, tak dla pewności. Bardzo bym chciała być na Twoim miejscu!