Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pudel pokojowy

jak to jest z operowaniem wady wzroku?

Polecane posty

Gość pudel pokojowy

Gdzie przeprowaza sie operacje? Czy ktos z Was ja przeszedl? Moja wada jest niezbyt duza, -1,75 , ale mam juz strrrrrrrasznie dosyc okularow, a soczewki nie dosc ze sa drogie to jeszzce nie mozna nosic ciagle...

Gość soczewka BL
Są znacznie tańsze niż operacja i można je nosić ciągle. Noszę od 7 lat od rana do wieczora i żadnych klopotów nie mam. Są zresztą już takie soczewki, które zaklada się wylącznie na noc, w dzien nie nosisz ich wcale, widzisz ostro.

Gość z tymi operacjami
to jest tak, ze okulisci zalecaja je swoim pacjentom, a sami nigdy sie im nie poddaja, wybieraja okulary. Jeszcze sie nie spotkalam z przypadkiem, by okulista zalecil taka operacje np swojemu dziecku... Cos w tym musi byc. Ja takze polecam soczewki- rewelacyjne rozwiazanie problemu.

Gość pudel pokojowy
a co to jest ta soczewka BL? ile kosztuje?

Gość soczewka BL
to mój nik :) BL to skrót jednej z marek soczewek - bausch&lomb. Najbardziej optymalna opcja to 3-miesięczne, para chyba ok. 70 zl.

Gość pudel pokojowy
no wlasnie rozwazam te operacje, napisz cos wiecej plisss a soczewki B&L tez uzywalam, bylam baardzo zadowolona ale oprocz tgo ze placisz za soczewki trzeba kupowac jeszce plyny, a jak podwinie ci sie niedaj Boze na dworze ta soczewka to grrrrrrr...

Gość Landryneczka1
Punia napisz kochana, mnie też to interesuje mam wielką wadę wzroku i mam dość i soczewek, i okularów, i wszystkiego.... Pocieszam się, że mimo że teraz boję się operacji, to na szczeście coraz bardziej udoskonalają metody laserowej korekcji wzroku, ostatnio właśnie słyszałam że nową metodę wymyślili .... może zaraz wymyślą coś absolutnie bez żadnych powikłań....

Gość soczewka BL
no to wiesz, co to znaczy;) plyny są juz tansze, zdaje się 45 zl za duży. Problemów z podwijaniem się nie mam, jak czuję dyskomfort w oku, wymuję soczewkę i wkladam ponownie, zwykle pomaga. Ale zdarza mi się to raz w roku najwyżej.

No wiec tak; zabieg robilam we Wrocławskim Eye Laser Center, koszt 150 badania kwalifikacyjne + 4800 za oko prawe i lewe, czyli okolo 5000 zl, sam zabieg jest bezbolesny i trwa 20 minut, oko pozniej troche piecze ale jest to do wytrzymania i bol szybko mija. Do dobrego widzenia dochodzi sie stopniowo, najpierw widzisz troche rozmazany obraz, ale z kazdym dniem jest coraz lepiej. Soczewki nosilam 10 lat, nigdy nie zamienilabym tej operacji na dozywotnie noszenie soczewek! Sam koszt dziesiecioletniego kupowania soczewek dawno przekroczyl koszt operacji! Jesli chodzi o mnie to jestem zadowolona, a trzeba dodac ze mialam ryzykowny zabieg ze wzgledu na duza wade (+ 4,5 OP i +5,5 OL) to sa bardzo duze wady i maksymalne do laserowej korekcji. Minusy koryguje sie nawet do -12. To czy nadajesz sie na zabieg czy nie wyniknie z badania kwalifikacyjnego. Nie prawda ze lekarze polecaja ten zabieg zeby zarobic itd. Ja bylam poinformowana o wszystkich konsekwencjach operacji mojej wady wzroku, powiedziano mi ze MOGE widziec dobrze tylko w 80%, moge widziec podwojnie obraz i moge widziec rozproszone swiatlo, a takze widzenie ogolne moze sie z czasem pogorszyc. To wszystko przeszlam,ale przez pierwsze 3 miesiace. Tyle zajelo gojenie sie mojej rogowki. Teraz jeszcze troszke widze mgle ale to ze wzgledu na erozje w lewym oku (podczas operacji nablonek odkleil sie i musialam nosic przez pare dni soczewke celem zagojenia sie nablonka) Ty masz mala wade, u Ciebie z pewnoscia nic takiego nie wystapi! Ja mimo malych problemikow na poczatku, jestem bardzo zadowolona!! Polecam Ci ten zabieg. Nie sluchaj innych ktorzy wypisuja bzdury na ten temat, bo ja tez nasluchalam sie od ludzi ktorzy cos tam gdzies wyczytali czy uslyszeli. Idz do lekarza, zrob badania i wtedy sie dowiesz czy mozesz przejsc taki zabieg (wbrew pozorom niskiej wady niekoniecznie mozesz sie nadawac)

Gość hapetka
Nikt tu bzdur nie opowiada, a że nie zamieniłabyś się na soczewki, to tylko Twój wybór. Niektórzy wolą je choćby z tego względu, że nie chcą poddawać swego wzroku ryzyku, jakim jest operacja. Bądźmy obiektywni. A żeby mieć obiektywną opinię na ten temat, wystarczy udac się na fachowe strony traktujące o tym temacie.

Fachowcami sa lekarze a nie strony w necie (zaraz mi pewnie napiszesz ze redaguja je lekarze) Zreszta...co za pomysl podwazac moje zdanie po przeczytaniu kilku arytykulikow! JA PRZESZLAM TEN ZABIEG i z cala pewnoscia moge powiedziec, ze lekarze nic nie ukrywaja (to rowniez odnosnie innych wypowiedzi na stronach o LASIKu) a soczewki..? No coz wypowiedzialam sie juz na ten temat wiec nie bede sie powtarzac, jak komuś wygodnie niech nosi, ja widze roznice i tak jak napisalam wczesniej jestem zadowolona. Piszac o bzdurach mialam na mysli rozne cuda jakie moze uslyszec autor/autorka na temat tego zabiegu od zwyklych ludzi. A to nie oni maja doradzic tylko lekarz!!

Gość hapetka
O kurcze, jak ktokolwiek śmial podważac Twoje zdania, proponując udanie się na sttrony autoryzowany, a jakże, przez lekarzy, często na stronach klinik czy portali medycznych! :DTy przeszlaś operację, więc niech tam cicho siedzą lekarze (co ją przeprowadzali)!:D:D

Hepatka nie popadaj w skrajnosc! Piszac o podwazaniu zdania mialam na mysli, fakt iz potrafisz przeciwstawic sie tylko na podstawie artykulow przeczytanych gdzies tam, no nie pisz mi ze mozesz wiedziec cos wiecej na ten tamat, bo nie sadze zebys latami chodzila po lekarzach i dowiadywala sie jak jest na prawde z tym zabiegiem- a ja owszem. Zreszta..co mi z szarpanek z Tobą 💤

Gość hapetka
Jakas agresywna jestes dziewczyno i dziwnie odczytujesz moje posty :). W ani jednym nie napisalam, że jestem przeciwna operacji wzroku :D. Wlącz się na luz.

Agresywna? A skad! :D Przeczytaj swoj pierwszy post, do czego to przylatac? Czy w ogole moj post o zabiegu byl skierowany do Ciebie? Poczulas sie urazona, bo napisalam o bzdurach mowionych przez innych nie bedacych zbytnio w temacie? Pisalam tak, bo zwlekalam z zabiegiem wlasnie dlatego ze nasluchalam sie tego i owego i dlatego uwazam ze powinno sie udac bezposrednio do lekarza i tam o wszystko zapytac! Kobieto! Nie unos sie tak na litosc boska bo Ci zawal grozi! Oboje wrzucmy na luz! :)

Gość nigdy wiecej
ja tez mialam robiona laserowa korekte wady wzroku -7,5 i jestem bardzo zadowolona

miałam zajecia w szpitalu na okulistyce, i to prawda ze zaden okulista nie poddałby sie takiej operacji...np operacja zacmy przebiega w 98% pomyslnie, o powikłaniach po operacji laserem lepiej nie mowic...i to ze zaden okulista nie poddaje sie takiej operacji powiedziała nam własnie pani dr...nie jest to jeszcze na takim poziome aby ryzykowac np całkowita utrate wzroku...ale sa osoby ktorym to pomogłoi, mimo to ja bym sie bała ryzykowac.. zresztą zobaczysz liste prawdopodobnych powikłan po operacji to moze bardziej przemawia do wyobrazni..poza tym jak raz sie \"zetrze\" rogowke to ona juz sie potem nigdy nie wroci do pierwotnego stanu..a ze rogowka najbardziej z całego układu optycznego oka załamuje swiatło, to ztarcie nawet baaardzo cienkej warstwy moze spowodowac duze zmiany...