Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ara

Jak jest z tymi tabletkami?

Polecane posty

Gość Ara

Od jakiegoś czasu zaczęłam zastanawiać się nad stosowaniem tabletek antykoncepcyjnych. Mam dopiero 18 lat, dlatego mam pewne obawy co do tego. Słyszałam wiele róznych rzeczy na ich temat. Ploty, czy nieploty - w każdym bądź razie, chcę rozwiać moje wątpliwości. Słyszałam, że są one bardzo szkodliwe dla zdrowia z tego powodu, iż zawierają w sobie hormony, które mogą nieść ze sobą niekorzystne skutki uboczne. Czy w takim wieku jak ja jestem wskazane jest stosowanie tabletek? Ja nie jestem gotowa na dziecko jeszcze i dlatego chciałambym odnaleźć odpowiednią dla siebie antykoncepcję. Do tej pory uzywałam prezerwatyw oraz stosunek przerywany, jednak zdarzyło mi się kiedyś, że prezerwatywa pękła. Z miejsca pojechałam do lekarza i miałam szczęście, że to były dni niepłodne. Dlatego teraz boję się stosować prezerwatyw. Chcę coś jeszcze, dlatego zastanawiałam się nad tabletkami. Doradźcie mi, proszę.

Gość ja pomoge
tabletki nie beda ci potrzebne przez najblizsze 9 miesiecy, wiec daj sobie z nimi spokoj :D

18 lat to nie jest za wcześnie na stosowanie tabletek i dobrze, że myślisz o dobrym zabezpieczeniu. Zanim zaczniesz je brać powinnaś zrobić sobie badania hormonalne, dzieki którym będziesz wiedziala cz w Twoim organiźmie wszystko działa prawidłowo. Lekarze często bagatelizują tą sprawę i przepisują tabletki bez badań. W przypadku jakiś zaburzeń hormonalnych, czy innych problemów tabletki anty mogą jeszcze tylko bardziej namieszać (mnie to niestety spotkało) i po odstawieniu zaczyna się kłopot! Dlatego przede wszystkim badania! Jeżeli jesteś zdrowa i hormony masz w normie, to nie przeciwwskazań do tego, żebyś zaczęla brać tabletki.

Gość buhhaa
ja tez mam 18 latek i wlasnie zaczelam brac i jest mi calkiem fajnie nie ma stresu ze bedzie dzidzius:)a jakie problemy cie spotkaly droga markotko??jezeli mozna wiedziec

jeszcze większe niż przed stosowaniem- zanik miesiączki, powrót pryszczy z większym natężeniem itp...