Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ircia M

Strzykają mi kolana.... i bolą - jak sobie pomóc?

Polecane posty

Gość Ircia M

Mam 17 lat.Od jakiegos czasu strzyka mi w kolanach i czasem biodrach, ostatnio \"strzykanie\" nasililo sie i towarzyszy mu ból kolan (podczas przysiadów oraz jakichkolwiek zgięć kolan,a czasem nawet w czasie chodzenia). Pytalam w Aptece o jakis lek na to, to facet powiedzial mi ze takie problemy maja osoby w starszym wieku, a ja mam z pewnoscia za malo ruchu i przepisal mi Nurofen Żel. Jeżdzę konno (mam treningi codziennie), więc nie sądzę, żebym miała za mało ruchu....Bylam z tym u lekarza internisty, ale ta z kolei powiedziała, że nie wie co ma mi poradzic i tez zapisala jakis żel,ale mało przekonująco powiedziała ze moze pomoże (Traumeel). Nie wiem co mam z tym zrobić. Wydaje mi się, że powinno się to wyleczyć \"od środka\", tj. jakimiś lekami (tabletkami) uzupełniającymi niedobory w chrząstkach, itp. ale nie znam się na tym zupełnie. Przeczytałam też, że \"strzykanie\" może być spowodowane kontuzjami sportowymi oraz (!) niedoczynnością tarczycy (ja mam problemy z tarczycą,ale nie wiem czy nadczynnosc czy niedoczynnosc). Pomozcie mi prosze w doborze jakiegos leku oraz poradzcie do jakiego powinnam się udać lekarza?

Gość _angela_
wydaje mi się, że twoja chrząstka w stawach ulega zniszczeniu, struktura robi się chropowata i kosci się ocierają. Tak mi powiedzial kiedys lekarz, bo ja mam problem z jednym kolanem po operacji rzepki (tez mi strzela kolano przy każdym kucnięciu i trzeszczy i chrupie kolano przy wyproście, ponadto odczuwam ból przy zmianach pogodowych). Myślę, ze przeciążasz swoje stawy kolanowe tą jazdą konną. Przecież najabrdziej pracują tutaj kolana, cały ciężar ciała spoczywa na nogach i obciąża stawy kolanowe. Przede wszystkim poproś lekarza rodzinnego o skierowanie do ortopedy. Polecam zwrócić się z tym zapytaniem również na topik ZDROWIE w gazecie.pl http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22 pozdrawiam

Gość uuupppupp
ja uważam, że nie do ortopedy, ale do reumatologa, nie lekceważ tego, bo choroby reumatyczne coraz częściej dotyczą bardzo młodych ludzi!!

Ja mam to samo z kolanami i nic z tym nie robie jakoś sobie radze możesz to też mieć z powodu niedoczynności tarczycy ale różnie bywa mnie bolą kolana i czuję jakie są zimne;( na początku było odwrotnie miałam wrażenie ze w kolanach mam gorączke jak mnie boli przywiązuje do nogi taki kawałek materiału z gorczycą na noc np i przestaje boleć sama sobie zrobiłam czasem używam masć Borowinowa jest ok to tyle narzie nie jest tak kiepsko jak kiedyś POZDRAWIAM

Gość ja tez to mam
dopiero mam 15 lat a juz mnie wszystkie stawy bola, rok temu zwichnelam sobie rzepke i mialam miec operacje, ale lekarze kazali czekac az mi sie z tego zapalenie zrobie kiedys. wiec czekam i boli mnie przy chodzeniu po schodach i czasem samo z siebie. czuje sie jak stara babcia:o do tego zaczyna mnie bolec drugie kolano i lokcie. za miesiac mam wizyte u ortopedy wie spytam co i jak. na w-fie przez rzepke nie cwicylam rok na w-fie teraz cwicze ale wszystko mnie boli, wszystko trzeszczy.w aptece tez bylam i chcilam kupic glukozamine ale farmaceutka mi odradzila i tez powiedziala, ze takie problemy to starsi ludzie maja... nie wiem juz nic!

do lekarza drogie panie... ale kompetentnego. ja czasem smaruje fastum zelem i...biegam..

Gość Ircia M
Dzięki za wszystkie porady....Nie ma co, trzeba się wybrać do lekarza....Może on mi coś poradzi. Poza tym strasznie mnie bolą plecy ostatnio....albo ta pogoda albo ja się juz tak szybko starzeję :-/ Pozdrawiam!

Gość krain
zespół reumatyczny to poważna sprawa...trzeba zrobić krew, rentgen i koniecznie konsultacja u reumatologa. Uzupełnic witaminy, mikroelementy, można chrząstkę rekina, kwasy omega-3,masaż refleksyjny, akupunkturę.