Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Krzywusek

Chodzi o SKRZYWIENIE KRĘGOSŁUPA - ktoś się zna?

Polecane posty

Gość mam pytanko
jeśli mam skrzywienie kręgosłupa, które jest na tyle poważne, że przez to skrzywienie jestem te kilka cm niższa to jak to się ma do masy ciała? czy powinnam ważyć tyle ile mam teraz wzrostu czy też waga powinna być adekwatna do rzeczywistego wzrostu czyli takiego, gdybym nie miała skrzywienia kręgosłupa?

Gość mam pytanko
ponawiam

Gość Tetley Girl
up

Gość justynka24
tekla wydaje mi się że do czasu aż Twoja siostra zacznie miesiączkować to się jej będzie pogarszać i wtedy trezba wyeliminować potem natomiast kości twardnieją i nie wiem czy można przeprowadzić jakąś korekcję.. do mam pytanko: wydaje mi się że Twoja waga powinna być adekwatna do Twojego wzrostu teraz a nie ile powinnaś mieć, właściwie to jestem tego pewna:) Pozdrawiam i wesołych Świąt!!

Nie przeczytałam jeszcze wszystkich postów, ale przeczytam - obiecuję! Ja też mam skoliozę już od podstawówki, teraz mam 23 lata. Zaczęło się od ćwiczeń i basenu, poprzez Ackermanna właśnie, o którym ktoś tu pisał wcześniej, no i w końcu wizytę w Zakopanem. Moja pani doktor w Wawie stwierdziła, że tylko operacja może mnie uratować. Mam coś ok. 45- 48 stopni. W Zakopanem pan doktor (nie pamiętam nazwiska) powiedział, że operację robi się dopiero powyżej 50 stopni i dla mnie nie jest ona konieczna. A poza tym można ją zrobić w każdym wieku, skoro mój okres wzrostu jest już zakończony. No i tak sobie żyję ze swoją skoliozą. Przeraża mnie tylko okres ciąży, no ale do tego jeszcze daleko ;) Ackermanna osobiście nie polecam. Przez 2 lata miał mnie wyprostować o 20 stopni, ale mu się nic nie udało. Dalej jest tyle samo stopni, a poza tym wizyta trochę kosztuje. Pierwsza 350 zł, każda następna 300 zł - prznajmniej jak ja tam ostatnio byłam, a było to jakieś 2 - 3 lata temu. Pozdrawiam!

Gość mam pytanko
justynka24------> dzięki:) i Wesołych Świąt:)

Gość justynka24
swoją drogą czy ktoś z Was przeszedł może usunięcie żeber w celu usunięcia krzywej łopatki?? Nazwy tego zabiegu nie pamiętam, wiem że teraz to już robią w Zakopanym podczas korekcji skrzywienia... za moich czasów tak niestety nie było i zastanawiam się czasem nad tym....

Gość o rany co ty mówisz
az takie coś z powodu krzywego kręgosłupa? aż boje sie pójść do lekarza, bo nie chcę operacji:(

Gość justynka24
to nie z powodu operacji tylko skrzywienia... jak by się nie miało operacji to się to o wiele gorzej kończy niestety więc nie bój się nie wahaj i biegnij do lekarza...

ja mam 36 lat i duze skrzywienie- tzw. S-kę (poand 50 stopni w odcniku piersiowym i troszke mniej w odcinku ledzwiowym -jak bylam 20 lat w Zakopanem to nie mialam sznas na operacje (rejonizacja) -ale anadal marzy mi sie bardziej prosty kregoslup. Nie wiem czy teraz moj wiek sie kwalifikuje do operacji (a co z nogami ,sa tez wydluzane) mam 157 cm -nie jest zle ...ile czasu trwa rehabilitacja -czy ktos w moim wieku tez sie zdecydowal na operacje? warto czy moze lepeiej juz jej nie robi ..no i co z moim wiekiem?? moge??????pozdrawiam

Gość GUMIS
Witaj jestem Grzesiek i na skrzywieniu kręgosłupa sie znam tu czytałem że dużo dziewczyn leczyło sie w zakopanym ja osobiście lecze sie od 6 lat w Radziszowie ( to obok Skawiny) jestem z Krakowa a ostatnio byłem w szpitalu rech. w Katowicach u mnie sytuacja jest bardzo przykra :( bo od 6 lat ani raz nie było poprawy , DOBRA RADA DLA TYCH KTÓŻY SIE NIE ZNAJĄ nie pytajcie na forum jak to się leczy to nie grypa każde skrzywienie leczy sie podobnie ale inaczej ja mam ćw. tkz. metodą asymetryczna ale wyróżniamy różne typy skrzywienia istotne jest również czy plecy są płaskie , wklęsłe czy okrągłe

Gość GUMIS
ale ja mam prośbe jeśli jest tu osoba po operacji bardzo prosze o kontakt mam mieć operacje w Lublinie ale niewiem czy sie zgodzić mam dużo wądpliwości podaje mój e-mail gumix89@interia.pl prosze o pomoc!!!

Gość skwara
mam troche krzywy kręgosłup bo o niego nie dbałem mam 12 lat i mam 145cm. byłem u ortopedy 1 rok temu i dzisiaj chyba pojade rok wcześniej miałem jakoś lekko skrzywiony ale sie powiękrzyło mam bule szyji mocne prawie nie moge ruszać boje mieć sie operacji bo chyba długo sie leży w szpitalu i nie wiem co zrobić :( jak by ktoś mógł poradzić mi o tym był bym bardzo wdzięczny!!

Gość gorsetowa
ja tez mam skrzywienie. mam 16 lat i od dobrych 4 lat sie lecze. przez rok nosilam gorset, ktory polecam, choc jest uciazliwy, ale przystopowal mi "skrzywianie sie", a w szkole nikt o nim nie wiedzial oprocz 3, czy 4 przyjaciol :)

Gość mrenigma
jestem po zabiegu w zakopcu ale nie jestem zbyt zadowolony i poddaje sie kolejnemu zabiegowi korekcji zebber i chcialbym sie dowiedziec jak to wszystko wyglada?czy odstajaca lapatka sie chowa po podcieciu zeber czy jak to jest?ponoc 6 zeber mi podetna:d

Gość marta16
Mam 16 lat. Miałam dwie operacje skoliozy. Tą drugą miałam stosunkowa niedawno bo 31.08.06r. Polecam dr. Michalskiego z Warszawy, on naprawdę zdziałał cuda z moim skrzywieniem. A było ono bardzo duże. Nie wiem ile stopni, ale mam jeszcze garb żebrowy który będę miała usunięty dopiero za rok. Podczas pierwszej operacji dr.Michalski zrobił mi odcinek lędźwiowy, a podczas drugiej już cały odcinek piersiowy. Jeżeli macie jakieś pytania albo chcecie namiary na dr. Michalskiego to piszcie na meila :). Pozdrawiam:)

Gość Karolekkrecik
to ile by Ci przybyło wzrostu zależy tyklo i wyłącznie od tegi jak mocne masz skrzywienie i ile stopni... to w jakim wieku jestes oraz predyspozycji genetycznych. Jedno jet pewne,Twoja skolioza hamuje Twoj wzrost i prawidłowy rozwój....

Gość Noo NaMee
eeh :/ a ja mam na imie łukasz mam 19 lat i ewiednetnie tez mam skrzywienie kregosłupa {skolioze} myśle ze przyczyna bylo to ze nagle i gwautownie urosłem {195 cm} az na plecach porobiły mi sie okropne rozstepy :/ i jak to w zyciu bywa olałem sobie ten problem i teraz ostanio gdy zaczołem chodzic na siłownie odbiło mi sie to okropnym bulem pleców ;( i uswiadomiłem sobie jaki ja gupi byłem :( co mam z tym zrobic gdzie sie zglosic po pomoc jak to naprawic i czy bende mógł jeszcze wogóle cwiczyc??????? :(:(:( pozdrawiam

Gość a co ona

Gość trarara
ja mam 26 lat, chodziła kiedys do ortopedy, ale mi sie odechciało...głupia byłam:( Zastanwiam sie czy jest jeszcze sens isc do ortopedy, czy cwiczenia np jeszcze moga pomóc??

Gość missy123
Dokladnie mam ten sam problem. Mam juz prawei 24 lata, mam skolioze , mam garba, mam lekkie bole plecow, wygladam ... dziwnie :( czy takie operAcje na kregoslup sa darmowe czy placi sie za nie. lepiej wybrac panstwowa klinike czy prywatna? czy nie ma znaczenia. czy w wieku 24 lata mozna modelowac jeszcze kregoslup? (przez np basen i ine cwiczenia?) pozdr

Gość katkaa007
ja niestety mam kifoza jednak jak bylam u lekarza to swierdzil ze nie da sie z tym nic zrobic =\\ nie wiecie jakie moga byc skutki tego oprocz okraglych plecow? pozdrawiam

Gość neskens
polecam gimnastyke weduk kathaina schroth mi bardzo pomogla sa tylko 2 klinki w niemczech jedna w bad salzungen

Gość długopis11
moja dziewczyna ma krzywy kręgodłup, ale to ja mam problem, nie ona, jej to nie przeszkadza, chciałbym jej pomóc, ale z waszych wypowiedzi wynika, że tylko operacyjna ingerencja przynosi jakiś skutek, poza tym, ona ma 26 lat, można coś z tym zrobić czy trzeba z tym żyć?

Gość domek_z_kart
Krzywa 25 ja mam 29 lat , mam krzywy kregoslup, ile stopni to nie wiem, nikt mi nigdy nie mierzyl, do tego mam wystajaca i obnizona jedna lopatke. Czy jest jakas szansa zeby jeszcze cos z tym zrobic? Jakos sie przyzwyczailam, ale za to nie moge spac w nocy,a spanie na brzuchu odpada. Poza tym czy wy macie tez takie "zboczenie" ze patrzycie jakie kregoslupy maja inni? Czy sa idealnie prosci, czy maja jakies skrzywiania? Bo ja ciagle mam wrazenie, ze wszyscy maja proste kregoslupy, tylko ja taka pokrecona. A jak kogos w tlumie wyczaje z krzywymi plecami to mi zawsze razniej.

Gość zoula
czesc chciala bym z kims porozmawiac

Gość zoula
mam durze skrzywienie niby jestem szczesliwa ale sama nie wiem napewno moje kalectwo mi nie pomaga czuje sie z tym okropnie malo atrakcyjna chciala bym cos z tym zrobic W wieku 12 lat mialam operacje to byl dlugi czas spedzony w szpitalu Teraz jestem 30sto letnia kobieta mam syna i meza i od 7lat wrarzenie ze jemu ciezko juz sama nie wiem zaakceptowac TO

Gość 14nastolatka
czesśc mam na imie Paulina mój wiek to 14 lat . Mam 45stopni skrzywienia kegosłupa strasznie sie boje iśc na operację a lekarz powiedziła ze to jest dla mnie wskazane bo jescze rosnę co ja mam zrobić strasznie się boje isc na stół operacyjny a to juz za miesiąc czy to jest bolesne??

Gość anka_anka
kregoslup kostnieje w roznym tempie u kobiet to srednio od 18-20 roku zycia a u mezczyzn ok. 19-21 rok zycia. Dopoki nie skostnial mozna wykonywac codziennie w domu rehabilitacje, chodzic na basen, w porywach mozna chodzic na silownie ale trzeba to uzgodnic z lekarzem i dostosowac rodzaj cwiczen do skrzywienia. Jesli kregoslup skostnieje nie ma mozliwosci aby go wyprostowac, procz oczywiscie opreracji, cwiczenia wzmacniaja miesnie i dzieki temu bol plecow przechodzi, ale same cwiczenia po skostnieniu nie wyprostuja juz kregoslupa. Wiem cos na ten temat, mam szczescie tylko przez ostatni rok poprawilo sie mi o ok. 7 stopni :) pozdrawiam i zycze wytrwalosci, bo tylko systematyczna praca mozna cos osiagnac. Wiecie noszenie gorsetu, cwiczenia, basen, silownia przed skostnieniem sie oplaca, patrzac z perspektywy czasu niewiele mozecie stracic, za to duzo zyskac :) Mam 17 lat wiec mam jeszcze troche czasu, mam nadzieje ze mi sie uda :))