Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Laura-28

PIELĘGNACJA NIEMOWLAKA

Polecane posty

Mam pytanie do mamuś! Po porodzie przyjechałyście z dzidziusiem do domu i co dalej? Proszę o jakieś wskazówki na temat pielęgnacji noworodka w pierwszych miesiącach, na temat karmienia - o jakich porach itp, kąpanie, odżywki no i wszystkie tego typu sprawy

Gość Teressa
Ja karmiłam piersią na żądanie, czyli na początku w zasadzie cały czas dzidziuś był przyssany do cycusia. Po jakimś czasie (ok 2 m-ca) pory karmienia zaczęły się stabilizować, mała jadła mniej więcej co 3 godz. Warto wprowadzić stała porę kąpieli i usypiania, np. ok. 20 to ułatwia dziecku przyjąć jakiś rytm dnia, uczy, że noc jest do spania. ja tak robiłam i córeczka bardzo szybo nauczyła się odróżniać dzień od nocy. Jezeli karmisz piersią to nie dopajaj i nie dokarmiaj dziecka bo osłabisz odruch ssania piersi Jezeli dziecko nie płacze w nocy to nie rozbudzaj go na zmianę pieluszki, a jezeli ją zmieniasz to nie rób za duzo zamieszania, bo później będzie spory problem z ponownym uśpieniem. Gratuluję świeżo upieczona mamusiu i zycze powodzenia i duuuużo cierpliwości!!!!!

Tak jak mowi kolezanka najllepiej miec stala pore kapania i zasypiania dziecka, oczywiscie w lozeczku bo pozniej ciezko odzwyczic dziecko od spania z rodzicami. ja kapalam mala od poczatku w wodzie z kranu, nie gotowalam jej(w szpiyalu tez kapia dzieci w wodzie z kranu a raczje wkladaja pod kran) tylko do mycia buzi gotowlam wode i zalewalam rumiankiem. Jak cos chcesz wiedziec szczegolowo to pytaj.

ja tez odradzam gotowanie wody do kapieli. znajomi tak robili i teraz maja straszne problemy z alergia coreczki. my z mezem na poczatku gotowalismy wode i rozcienczalismy z zimna kranowa, ale raczej dlatego zeby kapiel miala wlasciwa temperature, a tak bylo nam latwiej sprawdzac na biezaco. A z rytualami to prawda...jak dziecko wie co go czeka wieczorem latwiej zasypia. u nas to byla kapiel o stalej porze, albo przynajmniej przecieralismy bobaska wacikami nasaczonyi woda jak nie mielismy czasu na kapiel. pozdrawiam

Dzięki Wam bardzo Mamusie za porady i wsparcie, bo same pewnie pamiętacie to uczucie zagubienia po powrocie do domu z Waszym pierwszym maluszkiem. Dziękuję za porady i czekam na więcej! Pozdrawiam