Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ja82

włókniak

Polecane posty

Musze isc do chirurga na usuniecie wlokniaka. Czy ktos z was to przechodzil? Dermatolog mowil, ze odbywa sie to laboratoryjnie. Moze wiecie, co to znaczy? Czy na taki zabieg trzeba sie zapisywac, czy lekarz robi to od razu na miejscu? Pomozcie!

Gość lilia wodna
A ten włókniak to w piersi? Ja tez mam ale usowanie nie jest ponoc konieczne tylko co polroczna wizyta u ginekologa (usg piersi) i comiesieczna samokontrola...

Gość lilia wodna
Waśnie przeczytalam na topiku "Dziwne zgrubienie na wardze sromowej..." ze nie masz tego w piersi tak jak ja... Coz w takim razie jest mi trudno tobie pomoc Powodzenia!

Ambulatoryjnie,to znaczy bez hospitalizacji.Idziesz na zabieg i wracasz do domu.nie zostajesz w szpitalu.

Gość wi123
czy taki zabieg, usuwania wlokniaka w miejscu intymnym (wargo sromowe) wykonuje chirurg ogolny, czy ginekolog?

Gość gWh
ja mialam usuwanego wlokniaka na piersi, po operacji bardzo bolalo, nie moglam wykonywac gwaltownych ruchow, teraz pozostala widoczna blizna

Gość Eww
ja mam w piersi gruczolako włókniaka. jest tuż przy skórze. chciałabym go usunąć ale się straznie boje...powiedzcie mi, jak wygląda cały zabieg, od początku do końca, czy trzeba sie rozbierać, czy dadzą mi jakiegos ogłupiacza, czy w szpitalu, ile czekałyście na zabieg? Jak to wszystko wygląda... Ze szczegółami:) Ponoć, co jest znane, jest mniej straszne..:)

Gość Inglott
Cały zabieg jest niestety dość nieprzyjemny ale zdecydowanie bardziej wolalam go przejśc, niż każdego dnia wyczuwac to świństwo w mojej piersi. Zabieg wykonywany był w znieczuleniu miejscowym - kilka mocnych ukłuć w pierś. Zadnych środków doustnych mi nie podawano. Jeśli chodzi o ubranie to mialam na sobie jedynie majtki,a podczas zabiegu od pasa w dół przykryta byłam jakąś płachtą. Bólu w trakcie zabiegu się nie czuje, ale dotyk narzędzi, lekarza, szarpanie i tak są strasznie nieprzyjemne. Najgorsze dla mnie były chyba "efekty dźwiekowe", gdy lekarz wycinał guzka - dżwiek skojarzył mi się z cięciem nozyczkami grubego materiały np. sztruksu brrrrrr.. Po samym zabiegu leżałam jakieś poł godzinki i zwolniono mnie do domu (nie wiem, czy to standartowy czas?) Teraz pozostaje mi regularna kontrola - mam nadzieje, że następne włókniaki,guzki dają sobie spokój.. Trzymam za Was mocno kciuki!!!!

Gość Inglott
Dodam jeszcze, że bardzo ładnie zagoiła mi się rana - niestety nie wiem, jak nazywa się ta technika zszywania którą zastosował mój lekarz, ale nić biegła zaraz pod skórą, były tylko dwa supełki na końcach rany. Dzięki temu blizna jest równiutka, prawie niewidoczna. Stosowałam również maść Cepan, która to ma pomagać likwidowac blizny.

Gość Eww
dziekuje za odpowiedź choć wcale się mniej nie boje...:) Pewnie zanim zdążą mnie ukłuć igłą sama się znieczulę i zemdleję:)

Mam w bruzdzie nosowej taka bezbarwna kulke byłam u kosmetyczki i ona z tamtond wyjeła jakies dwie niteczki powiedziała ze to włokniak i ze mam sie z tym udac do dermatologa czy to prawda?

Gość ja też mam
włóniaka ale lekarz nie kazal usuwac tylko co rok kontrolować

Gość zaniepokojona 21
hej dziewczyny mam taki problem, od paru dni moja lewa piers jest bardzo obolala nawet delikatny dotyk sprawia bol. ostatnio wyculam w niej guzka , bylam z tym juz u lekarza, mialam robione usg piersi , wynik- "...wyczuwalne zgrubienia-w usg wydaje sie, ze sa to obszary gestej tkanki gruczolowej bez cech zmiany ogniskowej." tak lekarz napisal w wyniku badan. a wiec wszystko niby powinno byc ok, ale piers coraz bardziej mnie boli a guzek jakby sie powiekszyl i teraz bardzo sie martwie . narazie musze cierpliwie czekac na okres a jezli guzek nie zniknie to chyba sie zalamie:( ostatnio tez zrobilam sobie przerwe w braniu tabletek antykoncepcyjnych. kurcze, boje sie:(

Gość Eww
to pewnie masz cos podobnego jak ja. Ja robilam usg kilka razy, wczesniej nie wiadomo było co to jest. Ostatnio poszłam prywatnie na usg i kobieta od razu mi powiedziała ze to gruczolako-włókniak. Jeszcze tak dobrej dr nie widziałam. jak chcesz to podam ci jej namiary(Warszawa). Dodam ze polecił mi ja lekarz onkolog. ogólnie to włókniaków nie trzeba wycinac. Mój juz urósł do 3 cm.i troche mi przeszkadza. Jest w miejscu gdzie ciągle dotykają go fiszbiny od stanika..a wtedy czasem boli. Mysle o wycięciu go ale strasznie sie boje...

Gość podaj mi namiary do tej lekark

Gość Geiko
mnie rowniez czeka wyciecie tego "czegos " z piersi.mudsze sie tylko umowic na wizyte ale chyba podswiadomie odkladam to na pozniej.Mam 22 lata i nie chce miec blizny na piersi,oszpecic swoja kobiecość.Tak sobie pisze bo nie mam z kim o tym pogadac,a meczą mnie mysli. Pozdrawiam Was.

Gość Caloway
Mam 17yrs i podobno włókniaka w piersi...bardzo sie boje, nie chce miec zabigu a gdy juz do niego dojdzie , nie chce byc przytomna, czy to mozliwe?

Gość ilunia
ja miałam usuwanego włókniaka z lewego przedramienia pół roku temu miałam podane znieczulenie miejscowe które było nieprzyjemne i bolesne sam zabieg mnie nie bolał póżniej też nie bolało niestety zrobił mi się bliznowiec teraz smaruje contratubexem pozdrawiam:)

Gość crx
Czytam i czytam i zaczynam się stresować coraz bardziej. Doradźcie co robić? Niedawno skończyłam 19 lat. Miałam dwa razy robione USG piersi, bo wyczułam w nich zgrubienia. Okazało się, że rzeczywiście są guzki.. ba.. guzy! jeden ma rozmiar 3,8cm na 2,2cm a drugi 3cm na 1,6cm. Moja ginekolog i chirurg stwierdzili, że to włókniak. Poszłam również prywatnie i tam mi powiedziano, że to tłuszczak i już zaproponowano zabieg (polegający na wyssaniu). Ale mam wątpliwości bo guzki mimo, że przesuwają się pod palcami, to wcale miękkie nie są, a słyszałam, że tłuszczaki takowe powinny być. Czy istnieje możliwość, że lekarz zacznie zabieg i okaże się, że diagnoza była mylna i że mam do czynienia z włókniakiem. Czy mogą w ten sposób wyniknąć powikłania? Czy w ogóle można pomylić włókniaka z tłuszczakiem? Umieram ze stresu... I jeszcze jedno pyt. czy w wyniku mocnego uderzenia (miałam pół roku temu wypadek podczas którego mocno uderzyłam klatką piersiową o podłoże) mogły pojawić się te guzki? Czy to mogła być przyczyna? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Gość ja ise boje troche
witam ja opowiem o swoim przypadku dwa tyg temu wyczułam u siebie guzek.poszlam na usg po tyg i powiedzieli mi ze to gruczoło włóniak mam go w wym 2 cm na 1.5 cm dzis bylam u onkologa pow ze musi isc do usunięcie zabieg bede maial za tydzien troche sie boje ale zobaczymy.onkolog radził mi narkoze ale zdecydowalam sie na znieczulenie miejscowe niewiem czemu namawiał mnie do narkozy lecz uległ boje sie troche jak będą mi znieczulać slyszałam ze to boli najbardziej tak?

Gość Luśka 04061971

Może ktoś mi doradzi czy gruczolakowłókniaka usuwa chirurg zwykły, chirurg onkolog czy może chirurg ginegolog, a może macie jakiegoś (Warszawa) sprawdzonego. Do Eww może i ja bym skorzystałała z tej Twojej Pani Doktor?

Gość crx
A ja już po. Jeden gigant z głowy :) Okazało się, że to jedna z łagodniejszych odmian gruczolako - włókniaka :] Mimo, że był tak wielki nie bolało nic a nic. Nawet znieczulenie ledwo odczuwalne. Leżałam godzinę na zabiegu.... ale było warto bo śladu nie mam żadnego. Nie miałam robione chirurgicznie, co zresztą odradzam po rozmowach ze specjalistami (przede wszystkim zostają szramy i większe prawdopodobieństwo, że włókniak się odrodzi na nowo). Guzka miałam usuwanego urządzeniem którym z tego co wiem wykonuje się biopsję. Czyli robią małe nacięcie, dziurkę (która już zupełnie się zagoiła i prawie znikła, a minął dopiero miesiąc od zabiegu) i powoli wycinają i wysysają przez taką jakby rurkę po kawałeczku. Jak przestało działać znieczulenie, jak już wróciłam do domu bolało lekko - nie brałam nawet żadnego leku przeciwbólowego. Siniaka przy gojeniu też prawie nie było widać (tu akurat moi lekarze byli zdziwieni, bo powinien być siniak wieeeeelki i po zabiegu powinnam znacznie mocniej odczuwać ból, a tu nic :) nie wiem dlaczego, ale się ciesze. Może gojenie przyśpieszył sok NONI o leczniczych właściwościach, który piję od jakiegoś czasu). Kolejny zabieg będę miała prawdopodobnie za jakiś miesiąc. Chodzę prywatnie, gabinet w Sosnowcu. Zapłaciłam 200zł - reszta refundowana. Cena zależy od wielkości guza.

Gość s21
dzis bylam u onkologa .. mam włókniaka 3cm jest duzy i dlatego tak boje sie tego zabiegu..a najbardzie j tego czy zostanie po nim blizna i co najwazniejsze czy piers bedzie w jakis sposob znieksztalcona.. prosze o odpowiedzi..

Gość A13
Ja też jestem przed badaniami i jak powiedziała moja pani ginekolog przed usunięciem włókniaka!!Boję się jak każda z Was,ale mam nadzieję że wszystko dobrze się skończy.Myślę że lepiej z tym nie zwlekać-czy Wy też tak myślicie? Pozdrawiam Was wszystkie i trzymam kciuki żeby nam się udało! :)

Gość julka1502
Witam. Mam pytanie do crx. Ponieważ mieszkam w Katowicach i też mnie czeka usunięcie prawdopodobnie włókniaka ( czekam na wynik biopsji) proszę powiedz mi gdzie w Sosnowcu robiłaś zabieg. Piszesz że nie cieli Ci piersi, tylko zastosowali inną metode. Chce jak najszybciej usunąć to świństwo.Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

Gość crx
Gabinet w Sosnowcu w budynku poczty głównej, samo centrum,przy tej głównej drodze, niedaleko dworca. Na budynku wisi odpowiednia tabliczka :) a i ludzie jak spytasz powinni wiedzieć, gdzie poczta.

Gość Miotylek
Cześć. Ja miałam małego włókniaka na przegubie dłoni:( Mnie wysłano najpierw do dermatologa. Dermatolog stwierdził, że nie ma potrzeby usuwać tego chirurgicznie. Sam zrobił mały zabieg, miałam znieczulenie miejscowe i wypalił mi tego włókniaka. Bolało po zabiegu, rana troszkę krwawiła ale goi się ładnie. Nie ma co się bać zabiegu:) Jeżeli ma się włókniaka to trzeba to jak najszybciej usunąć...

Gość kristofernandez
Wczoraj mialem usuwanego u chirurga znieczulenie i wyciecie nei boli tylko mi zaszyl to i znow za tydzien an zdjecie szwu musze jechac hehe gg 9419751