Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość moja mama ma depresje

Depresja raz jeszcze

Polecane posty

sluchajcie, czy ktos moze mial depresje i wyszedl z niej calkowicie, czy to ze sie mialo kiedys depresje oznacza, ze juz zawsze ten stan bedzie powracal. Wiem, byl niedawno topik, ale i tak czekam na odp. Moja mam od lat cierpi na depresje, tzn byla 3 razy w szpitalu, raz jest lepiej raz gorzej, ale wciaz obawiamy sie o nia, tera znow nastapil nawrot choroby, mama bierze leki caly czas, ale czasem sa zle chwile takie jak dzis, jestem zdruzgotana jej stanem zdrowia, boje sie, ze znow swieta beda uplywaly pod znakiem jej xhoroby i naszego strachu o nia,.

Gość szpital moze zdolowac
zamiast ciagac mame po szpitalach i faszerowac chemia, zabierz ja na spacer po lesie czy parku, na basen, na rower. Niech zajmie sobie czyms czas - dobra ksiazka (najlepiej jakas duchowo-lecznicza, bo depresja to choroba duszy) albo jakimis zajeciami (moze zapisz mame na jezyk, ktorego zawsze chciala sie uczyc albo na aerobik). Niech pije duzo wody niegazowanej i zielonej herbaty. Niech uzupelni niedobor witamin w organizmie pijac soki ze swiezo wycisnietych owocow. Kup jej jakis dobry kosmetyk albo zestaw kosmetykow czy zapachowych mydel poprawiajacyh samopoczucie. Niech robi sobie relaksujace kapiele polaczone z pielegnacja ciala. Rozmawiaj z nia duzo, rob jej masaze, zabierz na komedie do kina, zajmij sie nia.

zawsze niestety w takich przypadkach, gdy chce ja zabrac na spacer, umyc jej wlosy, by sie lepiej poczula, itp. ona nie chce, nie moze sie wtedy przemoc, nie moze sie zdobyc na wysilek, zawsze robimy wszystko, by jej pomoc, szpital byl wowczas gdy juz nie mozna bylo zrobic z naszej strony nic wiecej, ona chciala nawet odebrac sobie zycie, miala takie mysli, w zeszlym roku na wiosne bylo tragicznie, bardzo mnie to boli, ze byla w szpitalu, ale po prostu obawialismy sie o jej zycie. Nie wiem czy ty masz jakies z tym doswiadczenia, ale to b. ciezka sytuacja, mama tylo chcialaby lezec, nie mozna jej przekonac do niczego, ciagle placze z byle powodow, nie mozna jej wytlumaczyc nic, nic do niej nie dociera.