Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kafi_ona

Choroba Sheuermanna- nieznosny kręgoslup

Polecane posty

Gość Kafi_ona

Chcialabym sie zapytac czy ktos jeszcze ma problemy z ta choroba?? DOtyczy ona glownie facetow..ale czasami tez dziewczyn.. Jak sobie z nią radzice?? Bolą was plecki?? Bo ja staram sie robic wszystko normalnie pomimo, ze lekarze zabronili mi cwiczyc na wf-ie itp.. Ja wrecz przeciwnie cwicze duzo i wierze,ze troszke mi to pomoze... I jak myslicie, czy z taka wada kregoslupa powinnam cwiczyc brzuszki.. bo robie ok 200 dziennie,ale boje sie zeby mi sie cos nie stalo...

Gość Kwestia przyzwyczajenia . . .
U mnie te chorobę "odkryto":):):) 5 lat temu, przez 3 pierwsze lata chodzilam na rehabilitacje, leczylam sie w szpitalu, pozeralam tony leków przeciwbolowych! Jednak u mnie nie dało się tego wyleczyc zeby nie został slad w kręgosłupie, wiec mozna tylko bylo zatrzymac proces pozerania moich kręgów ( obcierania:)) I sie udało, pewnie duza zasluga byly cwiczenia pod okiem specjalistów, bo samej mi zabroniono cwiczyc, a co do brzuszkow mozna je robic( tak mowil moj lekarz) bo wzmacniają nie tylko miesnie brzucha ale tez pleców ale bez przesady bo wtedy mozna sobie krzywde jeszcze wiekszą zrobic i w ogole nadwyrezyc kregosłup...Na dzien dzisiejszy przyzwyczailam sie do bolu i do zasad cwiczen, wiem co mi mozna a czego nie, np. czego zaluje na rowerze nie moge dlugo jezdzic:(:(:( Ale sam lekarz mi powiedzial ze musze sie przyzwyczaic do tego, bo to juz zostanie ze mną zawsze...Pozdrawiam:D

Gość Kafi_ona
Mi się juz chyba uksztaltowal kregoslup i pewnie sie nie zmieni.. ale mimo wszystkoo jadna widac to skrzywienie.. ogolnie denerwuje mnie moja postawa.. :(

Gość kimi_g
U mnie wykryto tą chorobę ponad dziesięć lat temu, nie mogłam wtedy po pewnym czasie wstac z łóżka bez końskiej dawki leków przeciwbólowych. przez jakieśdwa lata po wykryciu leczyłam sie i ciągle przez ponad rok byłam na srodkach przeciw bólowych stopniowo je odkładałam. Idąc do liceum już nie brałam nawet tabletek na ból głowy i starałam sie normalnie funkcjonować i do dziś mi to wychodzi, normalnie ćwiczyłam na wf, ale bez przesady zawsze uważałam. obecnie juz od ponad 8 lat sie nie lecze, prowadze normalny tryb życia, jestem w ciagłym ruchu, kręgosłup czasem daje znac o sobie,ale ból już jest do zniesienia. Jednej rzeczy nie lubie przez tą chorobe leżeć długo w łóżku, bo po dłuższym leżeniu czuje jakby mój kręgosłup był odrętwiały. Wydaje mi się, że miałam dużo szczęścia.