Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawostka

Ayurveda. Diagnoza stanu zdrowia na podstawie wyglądu paznokci.

Polecane posty

Gość ciekawostka

* Podłużne linie na paznokciach wskazują na złe przyswajanie w przewodzie pokarmowym. * Poprzeczne rowki na paznokciach ujawniają niewłaściwe odżywianie lub zadawnioną chorobę. * Gdy paznockie stają się wypukłe i bulwiaste ( co nazywa się maczugowatością ) wskazuje to na słabe płuca i serce. * Paznokcie mają kształt łyżeczki - czyli są tak wklesłe że utrzyma się w nich kropla wody - to oznacza brak żelaza w organiźmie. * Białe plamki na paznokciach wskazują na brak cynku i wapnia. * Paznokcie blade znamionują anemię. * Paznockie o nadmiernej czerwoności wskazują na nadmiar czerwonych ciałek we krwi. * Paznokcie żółte wskazują na słabą wątrobę lub żółtaczkę. * Paznokcie niebieskosine świadczą o słabym sercu. Każdy palec i kciuk odpowiada jednemu narządowi ciała: * Paznokieć kciuka odpowiada mózgowi i czaszce. * Paznokieć palca wskazującego - płucom. * Paznokieć palca środkowego ma związek z jelitem cienkim. * Paznokieć palca serdecznego - nerki. * Paznokieć małego palca - serce. np. Biała plamka na paznokciu palca serdecznego wskazuje na odkładanie się wapnia w nerkach. Jeżeli plamka jest na środkowym paznokciu palca środkowego to oznacza że w jelitach jest nieprzyswojony wapń. Jeśli plamka jest na paznokciu palca wskazującego to znaczy że wapń odkłada się w płucach.

Gość krain
Słusznie ale to nie wszystko, trzeba uwzględniac wygląd języka, twarzy, puls, wygląd moczu, sposób oddychania...oferuje też wiele sposob.ów terapii.

Gość ciekawostka
*Jeśli półksiężyc ( półokrągły u podstawy paznokcia ) jest niebieski to oznacza niedomaganie wątroby *Półksiężyc czerwony jest sygnałem niewydolności serca *Obgryzione paznokcie są oznaką nerwowości *Nierówna powierzchnia paznokci o wyglądzie schodków jest oznaką niedożywienia Krain --> :) interesujesz się tym ? o innych częściach ciała też chcę kiedyś napisać, tak w ramach ciekawostki :)

Gość ajurweda ciekawi mnie
Mozesz polecić jakąś ciekawą książkę o tym ? I najlepiej niedrogą :-P

Gość krain
V. Lad - "Ayurweda", K. Bhargava - "Dajmy szansę naturze", K. Schutt - "Ayurweda dla każdego"

Gość krain
Aha i jeszcze K. Alagor - "Przewodnik po medycynie Wschodu"

Gość ajurweda ciekawi mnie
DZięki :)

Gość ooxa
podnoszę - kontynuuj ciekawostka

Gość ooxa
podnoszę - kontynuuj ciekawostka

Gość plamka na wskazującym
na palcu wskazującym i co? odkłada mi się wapń w płucach, z jakiej przyczyny? dlaczego ja, nieeeeeeee!!!!!!! teraz mam zwapniałe płuca??? jak tego się pozbyć??? ciekawostka,............... co ty na to!!!! :classic_cool:

Gość krain
bez panik - i aby stwierdzić chorobę trzeba zanalizować przynajmniej 3 wskazujące na to znaki, pojedyńcze są mylne.Polecam też lekarzy-irydologów diagnozujących z oka, no i potwierdzenie zwykłymi badaniami.

Gość ciekawostka
Jak Miło, nie sądziłam, że kogoś to zainteresuje :) 🌻 Krain :) fajnie że pomagasz Właśnie, irydologia to też ciekawa dziedzina diagnostyki; przeczytałam niedawno bardzo ciekawą książkę o tym, były tam zdjęcia i przykładowe rysunki - wiecie że obejrzałam oczy mojej mamy i faktycznie, widać w nich podręcznikowy przykład przebytego nowotworu, niesamowite :) 🌻 plamka na wskazującym --> przypadkowa, jednorazowa plamka na paznokciu palca wskazującego nie musi zaraz oznaczać odkładania się wapnia w płucach, chodzi tu raczej o nagminne występowanie takiej plamki w jednym miejscu. I tak jak Krain napisała - powinno się zgadzać kilka objawów. P.S. zwapnienie w płucach może być pozostałością po przebytym stanie zapalnym 🌻 Ooxa --> tylko nie wiem, czy kolejne diagnozy wpisywać tutaj, czy zakładać nowy temat ? 🌻 ajurweda ciekawi mnie --> ja kożystam z książki Vasant Lad - " Medycyna Dalekiego Wschodu " żałuję że nie mogę wkleić tu rysunków z tej książki, to by wiele ułatwiło. Może ktoś ma ciekawe linki na temat Ajurvedy ? Też chętnie poczytam :)

Gość ciekawostka
korzystam :o

Gość ciekawostka
plamka na wskazującym --> masz może skłonności hipochondryczne ? ;)

Gość ooxa
jasne że tak niema sie po co rozpraszać

ciekawostka, nie nie mam takich skłonności!!! raczej nie przejmuję się chorobami i objawami ale to już mnie wystraszyłło - plamka!!! i dlatego spytałam się o nią, miałam 2 razy zapalenie płuc i może dlatego ją mam, a faktycznie plamka jest ciągle w tym samym miejscu i tylko na jednym palcu, prawa ręka to prawe płuco? ale ja robiłam w tym roku prześwietlenie i nic nie wykazało!

Gość tez mam ciakawostke
brud za paznokciami oznacza niechlujstwo

Gość ceha
plamka , a nie uderzyłaś się w to miejsce jakimś szpikulcem ,ślad jest podobny.

CEHA...nie uderzyłam się żadnym szpikulcem ;) a w dodatku to jest plamka biała na płytce paznokcia a nie na tym pod paznokciem, a jak obetnę paznokcia i plamka zniknie... za jakiś czas się pokazuje i co ja mam z tą plamką zrobić? obciąć palec? ;)

Gość AYURVEDA
Ayurveda dysponuje dziesiątkami kryteriów, za pomocą których możemy określić typ naszego ciała, czyli naszą prakriti. Próby określenia swej prakriti warto zacząć od analizy cech zewnętrznych. To, co już na pierwszy rzut oka wskazuje na przynależność do danego typu, to budowa ciała. Osoby typu Vata są zazwyczaj albo wyjątkowo wysokie, albo wyjątkowo niskie, szczupłej budowy, o wąskich ramionach i długich rękach. Ich palce u stóp i rąk bywają długie i często „strzelają” podczas ruchów. Vata mogą mieć kosci drobne lub też grube i ciężkie, z wydatnymi kolanami lub łokciami. Wszelkie strukturalne nieprawidłowości takie jak skolioza, płaskostopie, wydatny nos, również wskazują na Vata. Osoby typu Pitta mogą poszczycić się bliską ideału, proporcjonalną sylwetka. Są średniego wzrostu i mówiąc potocznie- ” wszystko mają na swoim miejscu”. Typ Kapha charakteryzuje się masywną budową ciała, ciężką strukturą kostną i szerokimi ramionami. Osoby tego typu są najlepszymi kandydatami na bramkarzy i pracowników ochrony. Cechą związaną z budową ciała jest ciężar. Osoby Vata to raczej chudzielce, którzy niezalażnie od tego, ile zjedzą i tak nie są w stanie przytyć choćby kilograma. Jedną z cech Vata jest jednak nieregularność, zatem znaczne wahania wagi na przestrzeni całego życia również wskazują na Vata. Jeśli zdarzy się im zgromadzić zbędne kilogramy, to zazwyczaj ulokowane są one wokół pasa. Osobom Pitta udaje się zazwyczaj utrzymać prawidłową wagę przez całe życie. Potrafią szybko przytyć, jak również łatwo schudnąć. Ewentualna nadwaga rozłożona jest równomiernie w ciele. Osobom Kapha niełatwo jest uniknąć nadwagi, umiejscowionej głównie w dolnych częściach ciała.Tylko regularne ćwiczenia i dieta mogą je od niej uchronić. To ten typ ludzi, który „tyje nawet od patrzenia na jedzenie”. Przyjrzyjmy się także włosom. Najważniejszą cechą Vata jest suchość, dlatego też osoby tego typu wyróżniają się zazwyczaj suchymi włosami. Jednakże z powodu charakterystycznej dla Vata zmienności i niregularności, czasem są one suche tylko na końcach a skłonne do przetłuszczania u nasady. Są naturalnie kręcone lub pofalowane, łamliwe, kruche, rozdwajające się i matowe. Włosy rude, jak również skłonność do szybkiego siwienia i łysienia to niezaprzeczalny znak, iż w ciele dominuje dosza Pitta. Zdarzają się jednak osoby typu Pitta o blond lub jasnobrązowych włosach. Typ Kapha posiada włosy grube, lśniące, najczęściej w ciemnych odcieniach brązu. Jednym z problemów, z którym się boryka, to ich skłonność do nadmiernego przetłuszczania. Jak się okazuje, wiele może nam powiedzieć o prakriti tak nieznaczny element naszego wyglądu, jakim są paznokcie. Skrywane pod lakierem i rekawiczkami, sztucznie wydłużane i modelowane, zdają się bronić dostępu do wiedzy o rzeczywistym stanie naszego zdrowia, którego są obrazem. Najwięcej zabiegów upiększających prawdopodobnie stosują osoby typu Vata, gdyż ich paznokcie z natury dalekie są od ideału z reklam salonów kosmetycznych. Czasem różnią się od siebie wielkością i kształtem, mogą mieć bruzdy i wgłębienia. Sprawiają wrażenie sinawych lub szarych. Nawyk obgryzania paznokci dotyczy prawie wyłącznie osób Vata. Paznokcie Pitta są ładnie ukształtowane, miękkie i sprężyste, jakby z gumy. Intensywny kolor różowy świadczy o „gorącej krwi” płynącej w żyłach ich posiadaczy. Osoby Kapha mają zazwyczaj silne, duże i symetryczne paznokcie. Są one grubsze niż u pozostałych typów i blade w kolorze. Przy określaniu prakriti powinniśmy kierować się przede wszystkim zdrowym rozsądkiem. Jeśli na przykład nie jesteśmy w stanie ustalić swej przynależności na podstawie któregoś z kryteriów, powinniśmy skupić się na innym, bardziej ewidentnym. Jeśli staniemy się ekspertami w tej dziedzinie, intuicja powie nam więcej niż sztywne książkowe kryteria.

Gość krain
rzeczywiście plamka to dziwne, dla uspokojenia zrób to co napisałem wczoraj

Gość do gory

Gość nawet by się
zgadzało. A coś więcej?

Gość odświeżanie

Gość bardzo interesujące to jest
Ciekawostka, napisz więcej :-)

Gość roksada
Szukam dobrego lekarza bo jestem chora na nieuleczalna wedlug tradycyjnej medycyny chorobe. Prosze o kontakt lub podanie kontaktu do kogos kto moglby mi pomoc

Gość perpetua
wyszlo mi ze mam zaburzone wchlanianie w jelitach i ze jestem vatta a jak poprawic wchlanianie w jelitach? PS fajny topic :)

Gość DONTCHA
Proszę o poradę.Moje paznokcie wyglądają jak flaga narodowa.Wyrażnie odgraniczony kolor jasnoczerwony [dolna połowa paznokcia]zmieniający barwę gdy jest zimno na niebieski oraz biała górna połowa paznokcia.Mam skłonności do omdleń,byłam diagnozowana z tego powodu .Wszystkie wyniki[również echo serca ]w normie.Żadnemu lekarzowi nie powiedziałam o tych paznokciach bo mam takie od zawsze i nie przywiązywałam do tego wagi.

Gość Up____________________________