Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bozenka

Jak się czuyście po zabiegu wymrażania nadzerki

Polecane posty

Gość Bozenka

Dwa tygodnie temu mialam wymrazaną nadzerke. Sam zabieg by dla mnie dosyc bolesny i byl przeprowadzany bez znieczulenia. Bol by podobny do silnego bolu w podbrzuszu jaki sie ma podczas bolesnych miesiaczk. Obecnie mam wodniste upawy - co jest norma - jednak czuje bol w okolicy podbrzusza a w nocy czasami mam bardzo ostry i musze lykac srodki przeciw bolowe. Brzuch wydaje mi sie twardy i obolay. Może to skutek tego, że mialam duzą nadżerkę. Stosuje się do wskazań lekarza i zero: kąpieli, basenu, sauny i sexu. Moze też mialyśćie podobne objawy, doradzcie czy mam sie martwić tym czy po prostu umowic sie na wizyte do lekarza. Jestem w o tyle ciezkiej sytuacji, że zabieg mialam w Polsce (Wrszawa CM LIM w mariocie - zabieg 300, 110 wizyta przed zabiegiem i 45- cytologia) a teraz jestem w UK gdzie kobieta ma may kontakt z ginekologiem bo wszystko jest w rekach pooznych. Ostatnio znalazam Polaka lekarza Gin.

Gość Dzisiaj mam dostac okres
a jak wygladal ten zabieg,czym ci to robili? bo mnie to tak jakby takim laserem wypalal w pl. i tez mnie to strasznie bolalo.ale to bylo juz chyba 8 lat temu

Gość kaaaaama
Bozenko, nie masz sie co martwic, mialam takie same dolegliwosci jak TY, uplawy cyly dosyc dlugo, brzuch bolal tylko 2 dni po zabiegu(ostry bol = dziwne uczucie) i wlasnie sie dowiedzialam (pol roku temu mialam zamrazana) ze nie dokonca zostala zamrozona, wiec tak jak pwoiedzial lekarz idz do kontroli (po 2 tyg lub m-cu) pozdrawiam

Gość Kama1983
ja mialam to robione jakis rok temu-ale pani ginekolog zauwazyla to we wczesnym stadium i zadnego wypalajacego laseru ani bolu nie bylo. po prostu nie czekala do ostaniej chwili tylko z biegu. posmarowala mi to takim specjalnym preparatem i po 15 minutach bylo po wszystkim i poszlam do domu. po tym zabiegu przez 7 dni wskazana byla wstrzemiezliwosc i smarowanie clotrimazolem. nic nie bolalo, nie bylo tez zadnych innych przykrych skutkow jak uplawy czy inne.

Gość Bozenka
Zabieg miałam robiony specjalnym do tego urządzeniem. Wyglądało to z grubsza jak rękojeść z możliwośćią zmieniania końcówek jak w szczoteczce elektrycznej do zębów, z tą różnicą że te nakładane końcówki były połaczone z tym urządzeniem dłuższym jakby pręcikiem. Pani doktor była bardzo delikatna i miła. Wydawała sie sensowną babką. Zabieg trwał dwa razy po 3minuty i ostatnie podejśćie gdzieś w zakamarku trwał 1,5minuty. Miałam zamiar z ta nadżerka zrobic cos wczesniej jednak trafiłam na lekarza dla którego nie był to problem i stwierdził ze nie trzeba z nia nic robić. Właśnie dostałam pierwszy okres po zabiegu i zamierzam sie wybrać juz w UK do lekarza gin, Polaka - tylko ze wzgledu na swieta pewnie bedzie dopiero w styczniu bo NHS mam wizyte dopiero na 9 luty.

Gość avanta
ja tam nic nie czułam jak mi wymrażali nadżerkę, fakt, miałam znieczulenie miejscowe zaaplikowane, ale też po zabiegu nie miałam zadnych przygód, tzn żadnych bólów, upławów, nic.

Gość avanta
tylko dupa blada, bo teraz (po 4 latach) nadzerka mi sie znowu pojawiła :o i teraz na wymrażaniu zapewne się nie skończy :(

Avanta To pewnie miałaś bardzo małą nadżerkę, jednak wodniste upławy są nieodłączne w tej formie zabiegu, po tradycyjnej wypalnce podobno nie ma takich skutków

Niekoniecznie, nadzerki zawsze sie odnawiaja, i dlatego tak wazna jest kontrola u sprawdzonego lekarza co pol roku aby ja wykryc wtedy gdy jest jeszcze mała. Ja chyba teraz bede uczulona na te sprawy.

Gość avanta
noo, ja tam do gina to bardzo regularnie chodzę, ostatnio az za częstro :o stad wiem, ze ta moja obecna nadżreka niema wiecej niż miesiac czy dwa :o a jak ja się potraktuje, to zalezy wszytsko od wyników cytologii, które będe miała w czwartek :o może też wystaczy ją teraz zamrozić, a moze trzeba będzie bardzije drastycznych środków użyć :o na razie siedze i modlę sie, zeby była II grupa :o

Nie martw się jeżeli jestes pod kontrola lekarza i odwiedzasz go to nie powinno być zle. Najczęsciej problemy sa wtedy gdy laski unikaja lekarza albo trafia na niekompetentnego. Jeżeli nadżerka jest tak świeża to z logicznego punktu myslenia nie powinna być duża. Nie stresuj się w czwartek bedziesz miła odpowiedz i wtedy zaczniesz działąć. Ja jednak wolałabym mieć wymrażanie niz wypalankę która powoduje blizny, które podczas pierwszego porodu mogą popękać. Jednak gdy juz rodziłaś - podobno jest to jedna z najskuteczniejszych metod usówania nadzerki.

Gość avanta
no własnie ja nie rodziłam :o i w najbliższej przysżłośc nie mam zamiarau, ale wolałabym, żeby nie stosowali na mnie jakiechs "drastycznych" metod, bo mimo, że na razie nie chcę dzieci, to kto wie, co mo do łba strzeli za 3-4 lata, jak przekorczę 30. a moja nadżerka na razie, mimo, ze świeża, to raczej zbyt mała nie jest :o mimo tak krótkiego czasu zdążyła sie rozpanoszyć :o echh, na razie czekam do zcwartku i mam nadzieję, że na święta będę miała w miarę dobry nastrój.

Ja rodzilam 6 lat temu wykryto u mnie nadżerke po porodzie 3 lata nieby byla wyleczona globułkami lecz ktoregos dnia tego roku w kwietniu robilam cytologie i dostalam CIN 2 grupa 3 bylam przez niedopilnowanie gin z przychoni w szpitalu na wycinkach z macicy pod narkoza okazało sie że jest wszystko dobrez i to nadżerka mialam zamrażana ( bo odradzano mi wypalanie bo robia sie ranki ) jej wszystko przebieglo oki za 6 tygodni na kontrol płacilam prywatnie 300zl ale mam nadzieje że sie opłacało najgorsze jest to że niemozna współzyc i leci ze mnie mocno ale musze to wytrzymac chyba za 4 tygodnie pujde już na kontrol bo tak długo w celibacie niewytrzymam :)

Gość Bool
Bożenko, przeżyłam to samo co Ty. 15. 09.11 miałam wymrażaną nadżerkę. Koleżanka mówiła, że to nic nie boli i jest ok. Od pana dr dowiedziałam się, że kobiety różnie reagują. Czułam ból jak przed najgorszym okresem. Miałam drgawki, problemy z oddychaniem. Myślała, że zwymiotuję. Czułam się bardzo słabo i nie miałam siły, aby prowadzić samochód. Po zabiegu musiałam wziąć tabletkę przeciwbólową, bo zwijałam się z bólu. Teraz czuję się lepiej. Leci ze mnie woda i mam spuchnięty brzuch. Przed zabiegiem pan dr zrobił cytologię (II stopień), która wyszła ok. i dlatego zdecydował o wymrożeniu nadżerki. Szkoda, że mogą pojawić się nawroty nadżerki. Z reguły dobrze reaguje na ból. Rodziłam 2 lata temu naturalnie 4 godziny. Miałam bóle krzyżowe, które chyba najbardziej przeszkadzały, ale po porodzie czułam się lepiej niż po wymrożeniu nadżerki. Mam opuchnięty, twardy brzuch oraz okolice intymne i wyglądam jakbym była w 4 miesiąc ciąży. To 4 dzień po wymrożeniu. Nadal czuję się słabo, ale nie jest źle. Woda cały czas ze mnie schodzi. Podczas zabiegu wymrażania, który miałam zrobiony na NFZ, miałam straszne mrowienie w nogach i rękach, cała dygotałam. Włożenie wziernika też było bolesne. Moja nadżerka miała 1,5 cm.

Ja miałam wypalanke i powiem ze mnie bardzo bolało do tego stopnia ze zemdlalam... A normalnie nie jestem taka słaba... Potem miałam dosyć długo spore uplawy ;(

Gość Bool
Na 6 dzień po krioterapii (zabieg został wykonany 15.09.2011 r.) pojawiła się u mnie ropna, cuchnąca wydzielina z miejsca intymnego. Rozmawiałam z lekarzem i powiedział, że „to się zdarza. Doktor zalecił lekką irygację raz dziennie, wieczorem przy użyciu tantum rosa (irygator ok. 10 zł + 10 saszetek tantum rosa ok. 32 zł). Mam gorączkę. Nie wiem, czy jest spowodowana bólem gardła, czy stanem zapalnym dróg rodnych. Dla mnie cały bolesny zabieg wymrażania nadżerki i pojawienie się ropnej wydzieliny to porażka.

Gość Bool
Byłam w szpitalu na ostrym dyżurze. Pani dr powiedziała, że opuchnięty, twardy brzuch to coś nienormalnego po wymrażaniu nadżerki i że podczas tego zabiegu doszło do infekcji. Jeśli któraś z Was będzie miała opuchnięty, twardy brzuch po wymrożeniu nadżerki nie czekajcie tak długo jak ja tylko od razu jedźcie na ostry dyżur do szpitala. Po irygacji tantum rosa udało mi się zlikwidować stan zapalny. Pani dr powiedziała, że nie mam robić irygacji tantum rosa tylko kwasem mlekowym (raz dziennie, 1 łyżka kwasu mlekowego na 1 litr przegotowanej wody; lek na receptę), a w czasie okresu stosować raz dziennie probiotyk lacibios femine. Nie wiem jakie skutki w przyszłości będzie miała nieprawidłowo i niefachowo wykonana krioterapia.

Gość kamilkakamcia
Ja miałam lekkie upławy do wymrażaniu nadżerki. Trochę się przesreaszyłam, więc zadzwoiłam do mojej gin kluz-kowal i mnie uspokoiła. ogólnie upławy są normalne przy tego typu zabiegach. Generalnie, całe leczenie nie było straszne. Szybko się z tym uporałam

Gość dorotapaulina
Przy zabiegu najlepiej sie mimo wszystko rozluznic. Ból w trakcie jak przy okresie.. ja zeszlam z fotela i nagle mi sie niedobrze zrobilo i zimno (ze streachu pewnie) ale polozylam sie na 5 minut i mi przeszlo. Taxowka do domu. Pozniej przeciwbolowo 2 panadole FEMINA i w lozku reszte dnia. Uplawy silne (co godzine zmiana podpaski BELLA MAX). Czasem cos kluje,ale po za tym to nic strasznego. Zobaczymy czy pomoze ;) We wtorek mialam zabieg, w ten sam dzien juz robilam wycieczke do sklepu, nastepnego dnia troche dalej a dzisiaj juz normalnie fukncjonuje, tylko te uplawy nieszczesne... ;/ Pozdrawiam

Gość dorotapaulina
Przy zabiegu najlepiej sie mimo wszystko rozluznic. Ból w trakcie jak przy okresie.. ja zeszlam z fotela i nagle mi sie niedobrze zrobilo i zimno (ze streachu pewnie) ale polozylam sie na 5 minut i mi przeszlo. Taxowka do domu. Pozniej przeciwbolowo 2 panadole FEMINA i w lozku reszte dnia. Uplawy silne (co godzine zmiana podpaski BELLA MAX). Czasem cos kluje,ale po za tym to nic strasznego. Zobaczymy czy pomoze ;) We wtorek mialam zabieg, w ten sam dzien juz robilam wycieczke do sklepu, nastepnego dnia troche dalej a dzisiaj juz normalnie fukncjonuje, tylko te uplawy nieszczesne... ;/ Pozdrawiam

Gość gość
Witajcie ja na wstępie miałam wykonane badania krwi na krzepliwosc, założony wenflon i podana kroplówkę i znieczulenie ogólne więc spalam sobie 10 min i nic nie czulam. Mój lekarz powiedział że wypalanie jest lepsze. Po zabiegu od razu się ubralam i pojechałam sama autem. Teraz trochę plamie ale nic mnie nie boli.zobaczymy co będzie za kilka dni. Wszystko miałam państwowość. Trochę początkiem się przerazilam bo anestezjolog zadawał dużo pytań a psychika kobiety i nakręcenie się robi swoje. Dziewczyny nie zwlekanie bo może nieliczna nadzerka doprowadzić do stanu nowotworowego. Miałam na skierowaniu ""nadzerka do konizacji "

Gość gość
witam ja miałam usówana nadzerke 1tydzien temu byłam całkowicie uspiona zabieg trwał 20 minut byłam w szpitalu panstwowo teraz mam upławy z krwia iboli mnie duł bzucha czy tak powinno byc

Gość Hanianiania
Po zabiegu usunięcia nadżerki również miałam upławy ale ich kolor był ciemno różowy, a nie czysto czerwony. Dodatkowo dostałam betadine i invag, w celu wyeliminowania infekcji i wzmocnienia naturalnej flory w pochwie. Dostałeś jakiś lek? Jeżeli nie to kup sobie probiotyk, jak nie będzie lepiej skonsultuj się z ginekologiem.

Gość gość
ja miałam upławy przez 2 m-ce, najpierw lekko różowe później zupełnie przeźroczyste.Ale lekarz uprzedził mnie że tak będzie, dokładnie opisał jakie upławy będą prawidłowe. Do tego na zmianę stosowałam lactovaginal i betadie/dzień na dzień, a raczej na noc/.Uważajcie bo betadine okropnie brudzi-konieczna jest spora wkładka.I nie można współżyć.Najlepiej iść na wizytę kontrolną jakiś czas po zabiegu.

Gość MichauRoladka
iuup://pbtufcjo.dpn/yFubibA1

Gość gość
Nic a nic nie bolał zabieg ani po zabiegu.