Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mela-ela

gruzlica prątkująca czy nie?

Polecane posty

Gość mela-ela

mam pytanie. Ktoś w bliskiej rodzinie jest chory na gruzlicę. Od 3 dni bierze antybiotyki na tę chorobę. Lekarz powiedział, że ta gruzlica nie jest prątkująca. Czy to mozliwe? Przeciez to choroba zakazna, a ztego co wiem to chory zarażą przez okres 2 do 3 tygodni mimo brania leków. Lekarka natomiast nie zaleciła ograniczenia kontaktów z innymi, nawet pozwoliła na uściski i pocałunki. Zatem jak jest? Czy istnieję grużlica płuc nieprątkująca ? Proszę o rozsądne odpowiedzi

Gość mela-ela
nikt mi nic nie powie?

Gość gruzlica moze sie usadowic
w roznych miejscach np w kosci. nie musi byc tylko w plucach. w plucach moga byc ogniska ktore sa np zwapniale. jesli mowi ze niepratkujace to zapewne zrobili badanie plwociny na pratki.

Gość mela-ela
czyli isnieje też gruzlica nieprątkująca? Tak, ta osoba jest po serii badań. To chyba mogę wierzyć w to co powiedział lekarz.

Gość mela-ela
odświeżam

Gość gość
mój chłopak zaraził się gruźlica od innego kolegi który miał już chorobę zaawansowana i prątkował w ten sposób zaraził mojego chłopaka. Od tygodnia leży w sanatorium dla chorych na gruźlice i choroby płuc stwierdzili u niego gruźlice nie prątkującą co to znaczy ? wiem, że miał robione badania krwi, wymazy, próbę tuberkulinową i dziś lekarka mu powiedziała ze nie prątkuje tzn że nie zaraża? proszę o odpowiedź o bo nie wiem jak mam się zachowywać w jego obecności. dodam jeszcze, że od roku mieszkamy razem, razem śpiy wszystko robimy razem i ja robiłam badania i jest wszystko ok.