Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jak..

zupa pomidorowa od podstaw

Polecane posty

Gość jak..

Bardzo prosze o dokladny przepis na zupe pomidorowa.Nie mam pojecia o gotowaniu jakichkolwiek zup. Najbardziej zalezy mi abym wywar mogla ugotowac na piersi z kurczaka lub innym podobnym miesie. Bardzo prosze o pomoc!!! Co zrobic aby miala ona delikatny, kwaskowaty posmak?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jak...
nikt nie chce pomoc???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jasne jasne
Gość wiec tak
wloszczyzne + opalona na ogniu polowke cebuli + mieso + sol, pieprz, vegeta wlozyc do garnka z zimna woda, gotowac do miekkosci dodac puszke koncentratu, odrobine maki rozrobionej zimna woda i smietane - moze byc rama creme fine to sie nie zwazy podawac z ryzem lub makaronem, mozna posypac natka pietruszki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jasne jasne
a tak wogole wszystko zalezy od koncentratu najlepszy z pudliszek ale jeden maly to zamalo ja sporo dodaje a i odrobinka czosnku zamiast koncentratu mozna zrobic na przecierze pomidorowym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wrzucasz do gara jakiegoś kuraka i gotujesz. Może też być gnat z większego zwierza, ale wychodzi na to, że Ci kurczak nie uciekł... Jak zacznie wrzeć woda to zbierasz szumowiny i wrzucasz marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, można też dodać por i mały kawałek kapuchy, ale ja nie dodaję. Do tego dodajesz ze trzy kulki ziela angielskiego, pieprz, kostkę rosołową drobiową i czekasz aż toto się ugotuje. Osobno gotujesz makaron (przepis masz na torebce). Jak rosół będzie już gotowy to możesz go jeszcze przyprawić do smaku Vegetą. No, to masz rosół. A jutro dodasz łyżkę albo dwie koncentratu pomidorowego, zaprawisz śmietaną (do kubka nalewa się trochę gorącej zupy, dokłada śmietanę i miesza a potem wlewa do gara) i będziesz miała pomidorową. Smacznego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Umyte mięsko kurczaka, włoszczyznę (czyli marchewka, pietruszka, kawałek selera, opalona nad płomieniem mała cebula to podstawa) i przyprawy (2-3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu) włożyć do gara z wodą, posolić, postawić na ogniu. Jak się zagotuje, zmniejszyć ogień, ma lekko bulgotać, a nie jak szalone. Spróbować, czy dość słone. Jeśli pojawią się szumowiny, delikatnie zebrać. Gotować do miękkości. Następnie koncentrat pomidorowy - ilość zależy od jakości koncentratu i osobistego smaku. Na końcu śmietana, może być Rama do gotowania. Jeśli to zwykła śmietana, to do zup przeważnie stosuje się tę 30%, bo mniejsze prawdopodobieństwo zważenia. Wówczas niewielką ilość śmietany najlepiej wlac do kubka, rozcieńczyć zupą i dopiero wlać do garnka. Gotowe :) Jeśli komuś nie przeszkadzają ulepszacze, dobrze jest dodać przed koncentratem kostkę rosołku wołowego. Ogólnie rzecz biorąc zupy na wołowinie są lepsze, mają bardziej wyrazisty smak. Oczywiście wówczas dodaje się nieco mniej soli.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
O, mamusiu. Mniejsze prawdopodobieństwo zwaRZenia oczywiście... :p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No co Wy z tą cebulą? Fuj. Już wiem czemu nie lubiłam rosołu babki... Zapomniałam napisać, że pod koniec gotowania się rosołu (pod koniec, żeby się nie rozgotowała) też dodaję cebulę. Ale jej nie przypalam...:o:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Można wrzucić pora. Ja ostatnio nie przypalam tej cebuli, bo mam kuchenkę elektryczną :p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jak...
dziekuje wszystkim :) Dzis moja pierwsza zupa pomidorowa :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 212cAROLINA H
pol kurczaka por, wloszczyna, seler, pietruszka( marchew nie bo daje posmak slodkawy) 1. umyc kurczaka wykroic tluszcz 2.wlac wode do gara wlozyc kurczaka osolin o gotowac na srednim ogniu 3 tak po ok 15 minutack dodac te warzywa umyte i obrane dodac kostke rosolowa 4 przyprawic sol, piprz, maggi jak warzywa i kurczak zmiekna wlozyc koncentrat mozesz dodac ryz( gotowac go ok20 minut) smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ja dodaję tylko maly
koncentrat pomidorowy (Pudliszki) i 1 puszkę pomidorów bez skórki (musza się rozgotowac, mozna przed włożeniem pomidory pokroić) Zupa jest lepsza, bo nie wiem jakie wy odnosicie wrażenie, ale ostatnio koncentraty pomidorowe sa coraz gorsze w smaku :-D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość JAKA DAWAC SMIETANA I JAK
BY ZUPA BYLA GLADKA, BEZ KULEK? CZY JA ROZTRZEPYWAC WCZESNIEJ? CZY MUSI BYC TAKA LEJACA, MOZE BYC KREM?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
niskokaloryczna i mega prosta, do ugotowania w pare minut, kiedy maz juz prawie puka do drzwi :D - na lyzce oliwy zeszklic posiekana duza cebule - dolac sporo wody, zagotowac - przyprawic (ziola, sol, pieprz, suszona wloszczyzna) - dodac 1/3 szklanki ryzu - dodac puszke obranych pomidorow i koncentrat - gotowac do miekkosci ryzu smietane dodaje tylko jak robie normalna pomidorowke na miesie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
j amiksuje swieze pomidory, wczesniej sparzone i obarne:) zaprawiam gesta smietanka:) nie dodaje maki, a najlepsza pomidrowka jest z niedzielnego rosolku:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie stosuje babcinej metody przypalanej cebuli:) tylko tak jak plomykowka dodaje mala glowke pod koniec:) lekki aromacik jedynie to daje;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sporobujcie koncentrat podsmazyc na maselku z drobna pokrojona cebulka.Jak sa w lecie tanie pomidory to je rowniez wrzucam na maslo +cebula i smaże jak juz wszystko sie rozgotuje na sitko i przecieram.Dobra pomidorówka potrzebuje śmietany 30% wtedy jest niebo w buzi a jak gotowana na kroliku mniam.mniam jak mowi moje dziecko.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maladi..
a czy pomidorowke mozna gotowac niekoniecznie na kurczaku a innym miesie lub jak akurat nie ma miesa to jakis tluszczyk lub boczek? i drugie pytanie czy ryz wrzucam jeszcze przed dodanie koncentratu czy dopiero po?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
na boczku pomidorówki lepiej nie gotuj... to nie kapuśniak. Ja pomidorową z ryżem gotuje tak, że do gara z mięsem i warzywami wrzucam opłukany ryż wtedy, gdy to wszystko wcześniejsze zawrze, ale są ludzie, którzy gotują ryż oddzielnie i wrzucają do talerza i zalewają to zupą. Pomidorowej z ryżem nie zaprawiam ani mąką, ani śmietaną, bo ryż zostawia nieco "kleju" i zupa się zagęszcza sama.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jessica

Najlepsza jest wegańska zupa pomidorowa bowszyscy wiedzą że mięso,nabiał i chińskie zupki to sama chemia i bliska droga do śmierci

Wystarczy pokroić cebulę,czosnek,2 marchewki,pietruszki,seler.Dodać 2,5l wodyigotowac 1.5h na malym ogniu,dodac kurkume,bazylie,curry,pieprz ziarnisty i podkoniec gotowania koncentrat pomidorowy mozna podawac z brązowym ryzem

Smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×