Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszła mama

Wyprawka dla noworodka

Polecane posty

Gość przyszła mama

Czasy się zmieniają, pojawiają się nowe asortymenty dla nowej istotki i czy pierworódka czy wieloródka potrafi mieć problemy co należy kupić aby nie przedobrzyć, aby niczego nie zabrakło. Pojawiają się nowe kremy, nowe kosmetyki. Sama chodząc po sklepach i oglądając artykuły na półkach dla noworodków mam wątpiwości co jest dobre, a co zbędne? Ile czego powinno być? itd Może podzielimy się doświadczeniem?

Gość juz mama
ja mialam niewiele i to w zupelnosci wystarczylo: - koszulki bawelniane - 3 sztuki - kafataniki i spioszki - 3 sztuki - pajacyk - 2 sztuki - skarpetki badz bawelniane buciki - 2 sztuki - kocyk - wyposazenie lozeczka badz kolyski - kombinezon na zime badz kurteczka na wiosne czy jesien - czapeczka bawelniana po kapieli - 2 sztyki -czapka na zime - kosmetyki pielegnacyjne takie jak oliwka, mydelko - bambino (najlepsze) - puder do ciala - spirytus do pepuszka -recznik z kapturkiem wiecej nie pamietam moze ktos dopisze to co moglam przeoczyc ?? :-)

Gość przyszła mama
Dzięki wielkie :) a coś na odparzenia pupci? Co teraz jest dobre? Niby mam jeszcze trochę czasu, bo dzidzia będzie na wiosnę, ale chciałabym już po mału przyszykować wszystko. Odciągarka do mleka Jeśli znów będę miała mało mleka to butelka szklana i podgrzewarka do mleka. Nie wiedziałam,że taka mała ilość ubranek wystarcza. Myślę jeszcze o zakupieniu paru pieluch tetrowych ale tylko do buzi, czy do położenia na ramieniu przy odbijaniu po karmieniu. Czy jak się karmi piersią, to dziecku też musi się odbić? Już to wszystko pozapominałam.

Gość juz mama
oczywiscie - pieluchy tetrowe, np na ramie - podgrzewacz do mleka czy herbatki -krem na odparzenia mialam nivea chyba, ale najczesciej uzywalam kartoflanki - dla mnie najlepsza -odciagacz pokarmu tez mialam ale nie uzywalam tego - piersia nie karmilam - jesli nie bedziesz piersia karmic to warto sie zaopatrzyc w wode mineralna do przygotowywania na niej mleka i herbatek - ja uzywalam zywiec zdroj - butelek szklanych teraz nie robia :-) na czasie sa plastikowe - bezpieczniejsze - na kolki uzywalismy infacol - dla mojego dziecka byl on odpowiedni chusteczki nawilzane do mycia pupy podczas przewijania - tylko bambino no i jak karmi sie piersia to tez dziecku musi sie odbic

Gość przyszła mama
Nie ma już szklanych???? o jej... nie cierpoałam tych plastików, takmi jakoś źle pachniały pomimo wygotowania itd :( Oj to mnie zmartwiłaś...może jeszcze gdzieś znajdę szklane to już wiem, na co muszę zwrócić uwagę... może jeszcze gdzieś się trafiają. Chusteczki do mycia pupci...no tak! :) A czy można gdzieś dostać takie piżamki- worki, bez nogawek, do spania. W nich dziecko nawet jak się odkryje to nie ma odkrytych pleców. A co z temantiolem i Linomagiem? - jakoś tak ta nazwa szła.

Gość przyszła mama
Taka mała istotka to ile jednorazowych pieluszek używa na dzień i na noc?

Gość juz mama
ja nie uzywalam spiworka do spania, jakos moj synek nie lubil w tym spac :-) linomag mialam, ale zadko uzywalam, dobry jest tez sudokrem pieluchy zmieniasz w zaleznosci od kupek :-) moj synek akurat robil jedna dziennie wiec duzo pieluch nie zuzywalam, zmienialam pieluszki co 3 godziny, czasem co 4 zdazaja sie dziecki co robia kupke przy kazdym karmieniu

Gość przyszła mama
Bardzo Ci dziękuję :) pozdrawiam!

Gość juz mama
przyjemnosci zycze i zdrowej dzidzi 🌻

Gość przyszła mama
Dzięki wzajemnie:) Mam jeszcze pytanko, co to jest ta kartoflanka?

HeJ! Tormentiol (bo pewnie o to ci chodziło) jest cały czas w aptekach bez recepty, ja używam, bo mały jest uczulony na sudocrem. Cena-ok. 5 zł za tubkę 20g. Co do szklanych butelek, to nie orientuję się, czy są w sprzedazy, ale jakbyś nigdzie nie znalazła, mogę ci odstapic swoje, mają ze 20 parę lat, ale są w super stanie:) Wszędzie w wyprawkach wymieniane są kaftaniki- ja miałam ich mnóstwo i NIGDY nie założyłam, wkurzały mnie. Wszystko zależy pewnie od przyzwyczajenia, ale polecam body, są o wiele wygodniejsze. Pozdrawiam i miłego kompletowania.

Jak to nie ma szklanych butelek? ;) Produkuje je np. Canpol :) \"Palstikowe\" sa robione z poliweglanu... Podgrzewacza, butelek nie ma co kupowac, jesli chcesz karmic piersia... Ja kupilam laktator, ale ani razu poki co go nie uzywalam - korzystalam z elektrycznego Medeli w szpitalu, podczas nawalu pokarmu, moj stoi w domu nierozpakowany...] Nie sprawdzil sie u nas rozek - synus nie cierpi miec \"skrepowanych\" nozek - rozlozony rozek zaczal sluzyc wiec jako kolderka. Pieluch uzywam jednorazowych, ale tetrowych mam 20 plus 5 flanelowych - sa w ciaglym uzycciu - np. do wycierania po kapieli, do odbijania po jedzeniu (przy karmieniu piersia tez trzeba poczekac az sie dziecku odbije - pomaga to zapobiegac kolkom), do polozenia na przewijak... U nas na odparzenia przydaje sie Sudocrem. Te \"pizamki\" o ktorych piszesz to spiworki - mozna kupic bez problemu, np. na allego. Jednorazowych pieluch u nas idzie okolo 10 na dobe (mam ponad miesieczne dziecko). Ps. warto skorzystac z wyszukiwarki - tematow o wyprawkach byla cala masa... a tu masz przykladowa wyprawke: http://www.rodzicpoludzku.pl/po_porodzie/wyprawka.html a tu rzeczy potrzebne do szpitala: http://www.rodzicpoludzku.pl/porod/torba.html

o wlasnie - kaftanikow dostalam w spadku cala mase, ale tez coraz rzadziej ich uzywam, zdecydowanie wole body - nie zawija sie dziecku na pleckach. Kaftaniki uzywalam, gdy pepuszek byl jeszcze niezagojony

Kartoflanka to Mąka ziemniaczana:) Poza tym w 100% zgadzam sie z juz mamą co do wyprawki, reszta wydaje sie zbedna. pzrypomniało mi sie odnośnie szklanych butli- ostatnio przeczytała, ze lepiej nie przechowywać w nich i nie przygotowywać pokarmu, bo traci własciwosci odżywcze. Nie wiem, czy to prawda, bo ja prawie nie używam (karmię piersią), ale tak gdzieś przeczytałam:)

Gość przyszła mama
Bardzo dziękuję :) Z wyszukiwarki skorzystałam za późno, szczerze powiedziawszy to zaglądam na ten dział i prócz topiku na temat wózków to nie trafiłam o wyprawce i dlatego w ciemno założyłam ten temat, ku mojemu zaskoczeniu znalazłam z 4 topiki o tej tematyce... bardzo przepraszam wszystkich za taką gafę. Do tamtych jednak dawno nikt nie zaglądał, więc jeśli pozwolicie tym topikiem odświeżę zagadnienie ;) Będę starała się karmić piesią, ale jak wspomniałam,przy pierwszej ciąży nie udało mi się zbyt długo, a przy tej będę miała zajęcia poza domem i też sporadycznie będę musiała zostawić mleko do karmienia. pszczoła5 tak to Tomentiol :) Pamiętam,że okropnie brudził pieluchy alebył rewelacyjny. Cieszę się, że jest nadal dostępny. Poprubuję z bodami, bo kaftaniki miałam i nawet używałam je razem ze śpioszkami, ale kaftanik potrafił się zawinąć i dzidzię uwierało, co powodowało niepotrzebny płacz. asienka Po elektrycznej odciągarce mam bardzo złe wspomnienia, naderwała mi sutka :O potem miałam koszmarnie bolesne karmienie... mąż kupił mi ręczną z pompką i to było coś wspaniałęgo, ale miałam mało pokarmu. Tak sobie myslę, że jednak może 2 kocyki, co? Jeden do wózeczka, drugi tak w domu,albo na zmianę jak by nie wysechł ...boję się, żeby nie pokupowąć za dużo.Na pewno ubranka kupię w rozmiarze z 64,myślę,że starczy, pierwsze było małe, ale one tak szybko rosną. Dzięki za info o ilości tetrowych pieluch, bo osobiście myślałam, o zaledwie paru sztukach, ale masz racje 20 sztuk to nie tak dużo, a zawsze się przydadzą ;) flanelowe? Mam już fantastyczny komplet ręczników, duży- kąpielowy i do zawijania dzidzi, drugi mniejszy do wycierania, czy nie wiem czego i trzeci jeszcze mniejszy wielkości ściereczki kuchennej. To chyba już bez tych flanelowych... ale pomyślę jeszcze. Oj skomplikowane to wszystko :) przewijak! - zanotowane :) Dzięki za linki Czy body bardzo podrażnia pępuszek? Bo skłaniam się do wykreślenia kaftaników z listy ;) Nie pomyślałam o tym w swoim czasie, ale moje koleżanki używały od początku pieluch jednorazowych i wycinały w nich kawałek tam gdzie był pępuszek, myślę, czy też by tym razem tak nie spróbować...

Mi położna powiedziała, ze pieluszki z wycieciem na pępek nie są konieczne,, kaftaniki też nie...Kazała go tylko wietrzyć i przy każdym przewijaniu przemywać spirytusem. Nawet nie kazała uważać przed zamoczeniem go w kąpieli. Nie miałam zadnych problemów z pępkiem przez to, zagoił sie szybko i bez bólu.

Gość przyszła mama
pszczoła5 To w czym dobrze podrzewać i przechowywać mleko? Myśłałam, że szklane jest najlepsze, w sumie weki i wszystko robi się najczęściej w szklanych.

wiesz co, nie mam bladego pojęcia, wyczytałam-teraz przypomniało mi sie, gdzie, w ksiazce p. Nehring-Gugulskiej o karmieniu piersia (swoja drogą rewelacyjna książka, polecam), ze lepsze są plastikowe butelki. Ja tylko przez chwilę uzywałam butli, bo mały miał nietolerancję laktozy i musiał dostawać kilka razy dziennie bebilon, i to była butla plastikowa- ale czasem szklanej tez używałam, skoro miałam:)

Gość kolejna przyszła mama
Z pierwszych obserwacji na różnych topikach mam takie spostrzeżenia, że najczęściej polecanymi kosmetykami dla noworodków jest bambino i nivea.

Gość do goryyyy

Gość może jeszcze coś
coś nietypowego co się przydaje?

Gość Mam pytanie...
A jak sie ma podgrzewanie pokarmu w kuchence mikrofalowej... Butelki szklane mam 2 juz... Byly zapakowane to ja je odpakowalam.. Chomikowala je babcia mojego meza..(kobieta ma te zapedy od czasu wojny i komuny zeby chomikowac..) Mysle ze plastikowych nie bede kupowac.. bo oim zdaniem nie sa jednak zbyt zdrowe.. w koncu plaskit sie utlenia.. Ale powiedzcie mi jak z podgrzewaniem mleka herbatek etc w mikrofali.. Niby szybszy sposob niz podgrzewanie w tych podgrzewaczach do butelek ale czy zdrowy dla maluchow..? Ja dostalam sporo pajacow od znajomej juz dla mojego przyszlego malca.. takich zapinanych w kroku czy tez zapinanych z tylu na pupce... Ale spiworki pizamki :O myslalam ze jak juz wystarczy normalny rozek.. :)

Gość też przyszła mama
W mikrofali bym nie podgrzewała bo niezdrowo, zabijaja wszelkie witaminy itd- tak mi się wydaje Rożek jest dla najmniejszych a potem jak dziecko zaczyna kopać i przekręcać się to wtedy sprawdzają się piżamki-śpiworki.

Gość rodzę w Wawce
Co mam zabrać do szpitala z rzeczy dla dziecka?

Gość dla przypomnienia

Gość =============================

Gość __Acha__
weź mu coś do czytania, żeby się nie nudził

Gość jakie pieluszki

Gość i ile tych pieluszek