Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kamilkaaa

czy w ciazy mozna jesc sery plesniowe?

Polecane posty

Gość kamilkaaa

Ja slyszalam ze nie, a bardzo lubie!Czy moze ktos wie cos na ten temat? I czego nie piwinno sie jesc w czasie ciazy?

Gość kamilkaaa
i co nikt nic nie wie?

Gość kamilkaaa
a ldacezgo nie? jak one działają na ciąże że są nie zalecane??

Co wy wygadujecie>>>???? Jedzcie to, na co macie ochote.....to na co macie apetyt....... Ja stale zarlam kalafiora, bo mialam chec na kalafiora...Potem po okolo 5 - ciu miesiacach ciazy mi to przeszlo.

nie powinno sie jesc produktów z mleka nie poddanego wystarczajacej obróbce cieplnej ze wzgledu na ryzyko listeriozy-choroba bakteryjna odpada surowe mieso,cos tam jeszcze,jak sobie przypomne to napiszę

Gość kamilkaaa
a ta choroba bakteryjna jak moze wpłynąć na płód???

Gość ababa
sery plesniowe nie są dobre w czasie ciąży

wykazuje tropizm do łożyska i płodu powoduje zapalenie opon mózgowo rdzeniowych noworodków,smiertelność 54-90% źródło zakażenia-niepasteryzowane mleko,surowe jarzyny zachorowania zdarzaja sie sporadycznie

Gość zdumiona i wogóle
sery pleśniowe są szkodliwe, ale nie takie typu turek tylko prawdzie (drogie) , zazwyczaj sprzedawane są na wage

wiekszosc serow plesniowych na naszym rynku typu sekret mnicha produkowane jest z mleka pastaryzowanego i te sa bezpieczne, mozna miec watpliwosci co do serow z niebieska plesnia i podobnych

Gość jestem zdumiona i zszokowana
Naprawdę nie można jeść serów pleśniowych w ciąży,dziewczyny pierwszy raz o tym słyszę?Rzeczywiście powodują te wszystkie choroby,o których piszecie.Ja uważam,że to przesada...

Gość jak to
nie wolno jesc serów plesniowych na pewno

bierzcie pod uwagę to ze dorosły organizm poradzi sobie z flora i fauną takiego serka - płód niekoniecznie... I dotyczy to wszytskich serków - rówieniż Truka czy Valbona.... maja takie same bakterie jak te \"prawdziwe\" sery pleśniowe. Mnie nie przekonuje fakt ze zachorowania sa sporadyczne - nie chciałabym aby moje dziecko znalazło się w wśród tych \"sporadycznych\"

Gość W ciąży można wszystko
Wszystko zależy od kobiety. Jak chce, to niech ryzykuje. A jak ma wątpliwości, to lepiej niech nie je. Ostatecznie ciąża nie trwa kilka lat i można sobie "tymczasowo" pewnych rzeczy odmówić. Prawda?

Gość do zdumionych
Nie bądzie zdumione i zszokowane tylko lepiej to odstawcie tego typu produkty właśnie jak sery pleśniowe, surowe mięso, jak również mieso niedopieczone do końca z grilla, dokładnie myjcie warzywa i owoce bo później będziecie płakać jak coś się stanie Dodam, że poznałam rodzinę gdzie kobieta zaraziła się toksoplazmozą z surowego mięsa dziecko urodziło się z naciekami na mózgu i teraz mają straszne problemy bo chłopiec jest inny niż zdrowe dzieci

Gość o jaaaaa
normalnie jestem zszokowana że sery pleśniowe tak żle wpływają na płód = najgorsze jest to że nie jest o tym głośno w telewizji czy w prasie! Skąd kobiety mogą o tym wiedzieć!????

Dokładniej nie sery,tylko ewentualne bakterie Listeria monocytogenes,powszechna w środowisku.skąd się dowiedzieć?Pytac lekarzy,dręczyć i drążyć ;)

Gość polikarpinka
jak ja jadlam sery plesniowe i sie dowiedzilam ze jestem w ciazy to czy jest duze zagrozenie ze dostaly sie te bakterie do mojego płodu?? Dodam że przez miesiac jadlam te sery a nie wiedzialam ze jestem w ciazy :(

Gość o jaaaaa
a wiecie jeszcze czego nie powinno sie jesc co jest jeszcze bardzo szkodliwe dla plodu? Piszcie i uświadamiajcie innych!

Gość o jaaaaa
dzieki bardzo , kamień z serca mi spadł!

hehe.... zdecydownaie pozyteczny atrykuł :) Ja na poczatku te znie wiedzialam ze nie można i wcinałam serki.... nawet póxniej bywały chwile ze nie moglam się oprzeć i skubnęłam kawałek od czasu do czasu... tak jak już było pisane - zakarzenia Listerioza są bardzo rzadkie i nie ma co paniować... chodzi o to żeby nie przesadzać ale kierowac sie rozsądkiem :)

Gość i jesc wszystko w normie
a nie sie obzerac >P

Gość w ciazy
ja jestem w ciazy i ytez pierwszy rfaz w zyciu slysze ze nie mo9zna jesc serow plesniowych, ale zamierzam sie zapytac lekarza czy to prawda

Czesc wszytskim O serach pleśniowych to prawda i mozna o tym poczytac w poradnikach dla przyszlych mamuś. Piszą o tym dosć często przy dietach w ciąży, nawet w internecie. To samo dotyczy surowych warzyw, mięsa itd. pozdrawiam

Gość panna bunia
kiedys nasze mamy i babcie jadły wszystko na co miały ochote i jakoś rodziły normalne dzieci, a teraz zaczęło sie wariatkowo. W zwykłych ilościach ser plesniowy nie szkodzi, chyba że jesz go kilogramami dzień po dniu.Ja jadłam sery plesniowe w ciązy i urodziłam 12/12 br śliczną zdrowa dziewczynkę.Uwazam, że bardziej sobie zaszkodzisz odmawiając sobie wszystkiego, niz jak zjesz kanapke z Rokpolem.

Nasze mamy i babcie serów pleśniowych nie jadały, albo jadały sporadycznie bo ich nie było w sklepach :) Co do rodzenia zdrowych dzieci się nie zgadzam, bo kiedyś po prostu większość chorych dzieci umierała po porodzie, nawet takie dzieci z głupią alergią na białko zwierzęce :(

Gość maminka25
Wlasnie sobie siedze i zajadam serek turek z niebieska plasnia i jestem w szoku, co prawda nasze babcie napewno jadaly sery plesniowe bo prl nie trwal wiecznosc co bylo głownym czynnikiem pustkach w sklepach, a juz tymbardziej ze serek ma ladnych kilkaset lat od wynalezienia:) Na moim serku wyczytalam ze jest z mleka pasteryzowanego, ale na wszelki wypadek przestalam sie nim wlasnie objadac i skonsultuje to z lekarzem, ale powiem szczerze ze cos mi sie nie chce w to wierzyc, w dzisiejszych czasach na takich produktach zazwyczaj sa ostrzezenia, albo lekarz upomina, mnie tylko powiedzial ze mam nie pic alko i nie palic, nie bylo mowy o zadnej liscie produktow zakazanych lub o podwyzszonym ryzyku, ...dziwne

W ciąży nie mozna jesc m.in.serów pleśniowych, to prawda!! Również surowego mięsa, np. tataru. Takie są fakty i nie macie co się kłócić :)