Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość olka345677

potówki u niemowlaka pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Polecane posty

Gość kornerka
zastanówcie sie co piszecie jestem mama dwójki dzieci i miały potówki na twarzy przemywałam borasolem i kąpałam w kali działa naprawdę pupę tez można przemywać ale dla swojej pewności lepiej iść do lekarza pozdrawiam

Gość Ania999
DO AGI 222!!! Nie zastanawiaj sie zbyt długo tylko biegnij do lekarza, to może być skaza bialkowa, która właśnie występuje bardzo czesto na twarzy i główce. Nie leczona może doprowadzić do tego ze twarz i główka może być jednym wielkim strupem, a twoje dziecko może wylądować w szpitalu, najlepiej jak zobaczy to lekarz dermatolog!!!

te \"potówki\" na twarzy to trądzik hormonlny. Perzjdzie za 3 tygodnie. Przmywać wodą i kremik oilatum. występuje na buzi i bldnie przy obniżonej temperaturze, np na dworzu.

Gość mamamadzia
nie rozumiem podejscia niektórych "niby dorosłych" ludzi, no bo skoro macie dzieci i wypowiadacie się w kwestii niemowląt to chyba jesteście dorośli? No chyba, że się mylę, rózne taborety po tym świecie chodzą.... Mam synusia i córcię i wiem, ze każde dziecko jest inne i co innego na nie działa, po drugie oczywista rzecz, że każde zmiany skórne należy skonsultować z pediatrą, potówki jak najbardziej występują na buźce, spirytusu mozna uzywać rozcieńczonego jak do pępuszka miejscowo nie do przemywania całej buzi, kąpiel w krochmalu czyni cuda, pierwszy miesiąc i tak należy kąpać dzidzię w przegotowanej wodzie z dodatkiem kilku kropli gencjany i wystarczy zwykłe mydełko bez cudów mleczek, płynów itp.im mniej kosmetyków tym lepiej, temperatura w pomieszczeniu gdzie jest dzidziuś nie powinna przekraczać 24 stopnie C, dzidziusia z potówkami nie smarujemy oliwką, a jeżeli nic nie pomaga to jeśli pediatra pozwoli wystarczy raz posmarować maścią elocom - to jest maść sterydowa ale po jednym posmarowaniu wymiecie wszystko :) przynajmniej u nas tak było:)

Gość przede .....wszystkim ........
nie przegrzewajcie dzieci . dziecko lezace ( te ktore jeszcze nie chodzi , nie raczuje czy pelza ) powinno byc ubrane tyko o jedna wartwe wiecej niz dorosly . i na milosci boska nie zakladajecie czapeczek dzieciom gdy sa w domu - potowki morurowane ! czy dziecku jest goraco czy zmino sprawdzamy tylko kark . raczki i nozki u tak malego dziecka moga byc zimne i to jest normalne ( wystarczy na nozki i raczki zalozyc skarpetki - sa jeszcze takie bluzeczki tzw z rekawiczami )

Gość moskitka
Lekarstwo na potówki? - drenaż limfatyczny. Możecie wykonać go sami, polega na masowaniu partii twarzy, dzięki czemu limfa będzie odpowiednio krążyć, myślę, że właśnie też zaburzenia limfy mogą powodować wszelikie chrosty i potówki.

Gość karoolek............
potówki - pzrestan go wiec pzregrzewac !! to najprostrzy sposób , i nie za rada mamusi i tesciowej dziecka ubierac jak by na dworze był mróz ! to jedyny powód potówek - niech sobie lezy nawet nago w taką pogode jak dzis czyli jak jest ciepło

Gość ranita
Mam syna 10 letniego ktorego urodzilam 4 maja i byl karmiony piersia i nigdy nie mial potowek teraz mam coreczke ktora urodzila sie 27 maja i tez jest karmiona pierisa i ma POTOWKI NA BUZI i to duzo miala az takie prawie ropiejace wystarczy przemywac dziecku buzke przegotowana woda i nieczym nie smarowac zadnymi kremami i pieknie jej to schodzi....absolutnie nie robi sie rumiankiem bo rumianek moze dziecko uczulic...tez jest dobry krochmal i nadmanganianem potasu przemywac buzke....a najlepiej jak sie nie jest pewnym to isc po prostu do lekarza...pozdrawiam

Gość TatuśCóreczki
Jaki jest sposob na porzadnego kaca malych dziewczynek? tak jak Ike pisala zrobilem... na wszysto spiritusantus na lyzeczke na smoczek na gryzaczek no poprostu na wszystko . . .i potowki jak byly sa tylko teraz mala nawet gdy nie ma upałów jakos wiecej pije . . .

Gość wole Oilatum
Widze tyle ciekawych pomysłów i nie wiem, który wybrać. krochmal u nas nie działał, punktowo spirytus też nie, nadmanganian potasu (roztwór różowy) wysuszał skórę, której nie wolno smarować parafiną, ani cud oliwkami, gdy malec ma potówki, temperatura w domu w porządku, czapki w domu nie zakładamy (ciekawy pomysł) i letnio się ubieramy... no i potówki nadal były do czasu zakupu Oilatum. Super sprawa dla rodziców szukających normalnego i prostego rozwiązania. Polecam.

Gość kasnopeja
kobiety , nie zachowujcie się jak egoistki każdy ma swój sposób na potówki po co się najeżdzać

Gość kasnopeja
i tu zgadzam się z oliatum lub emolium

Na POTOWKI SPIRYTUS 90% zeszlo wszystko POLECIL MI LEKARZ wiec kretynki ktore pisza ze kretynkami sa te ktore spamuraja dziecko spirytusem same sa kretynkami!!

Gość pyry
co za durni ludzie po co takie gadanie .przecierz oni juz maja potowki to co to za rada zeby nie przegrzewac dziecka takie rady to se wsadzcie . tu nie chodzi o potem tylko o to co z tym i teraz

Gość graga77graga
a czy wystepuja za uszami ??? boje sie ze to skaza bialkowa albo AZS - mam wiec nadzieje ze to potowki !!!

Gość graga77graga
a czy wystepuja za uszami ??? boje sie ze to skaza bialkowa albo AZS - mam wiec nadzieje ze to potowki !!!

Gość graga77graga

Gość graga77graga

Urodziłam córeczkę 19 marca, a więc ponad tydzień temu. 4 dni po urodzeniu pojawiły jej krosteczki na brzuszku, szyjce i pleckach, potem wysypało ją troszkę na buzi. Naczytałam się o skazie białkowej i byłam prawie pewna że to alergia. Załamałam się. Ograniczyłam białko krowie już tego samego dnia, okazało się że niepotrzebnie. Po kąpieli w krochmalu krostki zaczęły przysychać i schodzić, nie używałam też oliwki, bo po niej potówki nasilają się. Obniżyłam temperaturę w pokoju, bo widocznie malutka uległa przegrzaniu. Skazę białkową najczęściej diagnozuje się między 2 tygodniem a trzecim miesiącem życia, więc na moje dziecko jest za wcześnie, mało tego wysypka spowodowana alergią na białko krowie jest bardzo ciężka do wyleczenia, wygląda może podobnie ale nie schodzi po dwóch dniach. Dziś patrzę na moją Małą i ma idealne ciałko bez krostek ani plamek, a dwa dni temu miała ich tak dużo że łączyły się w czerwone place. Odetchnęłam z ulgą. Pamiętajcie potówki zwykłe jak się pojawiają tak szybko znikają. Jeżeli wysypka utrzymuje się nie kombinujcie, w tym wypadku pediatra albo alergolog będzie najlepszym rozwiązaniem. Pozdrawiam

A moja Gabrysia właśnie dostała potówek na policzku a wiem że to potówki i jest to możliwe ponieważ od urodzenia śpi na jednej stronie i jej policzek cały czas dotyka prześcieradła i jak ją podnoszę to całe prześcieradło aż mokre jest tam gdzie tą główkę trzyma!! Więc niech ktoś mi powie że nie ma potówek na twarzy!!!!! Staram się ją układać na innym boku i zastosuje krochmal - mam nadzieję że pomoże a jak nie to do lekarza!!

Czesc nasz synek mial mnóstwo potowek na twarzy jak byl malenki, polecielismy do lekarza ona kazala sprytusem przemywac, ale to nic nie dalo tylko buzka sie wysuszyla, polozna powiedziala zeby posmarowac tormentiolem i od razu pomoglo. Poziej jeszcze mąką ziemniaczana posypywalismy. Wyglądało to okropnie ale szybciutko przeszlo. Pozdrawiam

Gość deedd
Najpierw należy zlikwidować przyczynę potówek...widać przegrzewasz dziecko...a do ich likwidowania polecam sposób naszych babć: kąpiel w krochmalu z mąki ziemniaczanej! (musi miec konsystencję kisielu) Do wanienki z ciepłą wodą wlej słoick (1l) przygotowanego krochmalu. Kąpiel należy powtarzać przez kilka dni z rzędu. Sposób sprawdzony :)

Gość andziulek
Witam!!!! potówki nieszczęsne na buzi też występują i baaaardzo nie lubią nic tłustego tzn.oliwka,kremy wtedy się bardzo szybko roznoszą i wygladają jak kaszka np.na buzi(ja miałam taki przypadek u swojej córci)pomaga nadmanganian potasu ale jeszcze bardziej soda oczyszczona rozpuszczona w cieplej przegotowanej wodzie poprostu przemywać tym polecam!!!! trzymajcie sie i życzę dużo cierpliwości z tym paskudztwem gdyż zaczyna sie robic ciepło!!!

Gość aaaaaaaaaaaa.............
Jezeli to tylko potowki to smaruj mala zwykla maka ziemniaczana gwarantuje ze po paru dniach po potowkach nie bedzie ani sladu!!

Gość bozena24
witam, ja mam 6-miesięczną córeczkę i też cała zasypana była potówkami. Posmarowałam ją sudocremem i po 3 dniach nie było śladu. Do tego przemywałam ją co najmniej 2 razy w ciągu dnia i przed spaniem. Pozdrawiam

Gość IP25
Chciałam jeszcze dodać, że moja córeczka w ten upał leży tylko w samej pieluszce i bez czapki!!! Na spacer wychodzimy po godzinie 20 i wtedy zakładam jej tylko jakąś lekką sukieneczkę albo body z krótkim rękawem, krótkie spodenki i delikatną czapeczkę albo chusteczkę!!! Dziś zaczęłam stosować na potówki u mojej córeczki roztwór sody oczyszczonej z wodą!!! Czy któraś z Mam stosowała ten sposób? czy da to w ogóle jakieś efekty??? Spirytusu boję się stosować, żeby nie wysuszyć zbytnio skóry mojego Maleństwa!!!

Moje malenstwo dostało potowek na twarzy i szyjce, po pierwsze to trzeba wietrzyc i utrzymywac w domu temperature w granicach 20-21 stopni. Ale gdy potowki sie juz pojawia to polecam emulsje SEBODERM jest rewelacyjna. Ja stosowalam wszystko co tu bylo napisane i jeszcze wiecej i tylko ta emulsja pomogla.

Nie muszę chyba mówić, jak ważne jest dbanie o skórę niemowlaka. Najlepiej zaopatrzyć się d takie kosmetyki, które będą łagodziły wszelkiego rodzaju zmiany na skórze. Oilatum ma dobre kosmetyki i niedrogie - na ekids.com.pl widziałam za naprawdę przystępną cenę - warto się w coś takiego zaopatrzyć.

u mnie na potowki i wyprysk alergiczny pomogl LIONDERM firmy Ziołolek... rewelacja!!! a kosztuje jedynie 10zł

Gość mama_dziubkow
mój młodszy syn (2 miesięczny) też ma na buźce potówki (nie alergia bo od urodzenia ten sam proszek, to samo mleko modyfikowane) nie używam żadnych specyfikow, jedynie przemywam buźkę letnią wodą (sprawdziło się u starszego (2-letniego) synka